Ο πρόεδρος της Βραζιλίας επιμένει να κατηγορεί το Ισραήλ: Ο Λούλα ντα Σίλβα ομιλεί ξανά για «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας από το Εβραϊκό Κράτος

epa11175953 The President of Brazil, Luiz Inacio Lula da Silva (R), accompanied by the first lady, Rosangela Lula da Silva (C), participates in the inauguration of the Gentileza Intermodal Terminal (TIG) in Rio de Janeiro, Brazil, 23 February 2024. EPA, Andre Coelho




Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατηγόρησε ξανά χθες Παρασκευή το Ισραήλ για «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες ημέρες αφότου προκάλεσε διπλωματική θύελλα συγκρίνοντας τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς με το ολοκαύτωμα των εβραίων.

«Αυτό που κάνει το κράτος του Ισραήλ δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία, γιατί σκοτώνει γυναίκες και παιδιά», είπε ο Λούλα στη διάρκεια εκδήλωσης στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση Νετανιάχου διεμήνυσε πως ο πρόεδρος της Βραζιλίας είναι «persona non grata» («ανεπιθύμητο πρόσωπο») στο Ισραήλ έως ότου ανακαλέσει την «αντισημιτική» τοποθέτησή του.

Ωστόσο, ο βραζιλιάνος πρόεδρος όχι μόνο δεν ανακάλεσε, αλλά διατύπωσε εκ νέου την επίμαχη θέση του, χρησιμοποιώντας κατ’ επανάληψη τον όρο «γενοκτονία». «Είναι γενοκτονία! Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που πέθαναν ή αγνοούνται. Δεν είναι στρατιώτες που πεθαίνουν, αλλά γυναίκες και παιδιά σε νοσοκομεία. Αν αυτό δεν είναι γενοκτονία, δεν ξέρω τι είναι γενοκτονία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βραζιλίας.

  • Μεγάλη υποστήριξη στη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρο Βιέιρα έκανε λόγο για σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη των μελών της G20 στη λύση των δύο κρατών για τον τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

“Δεν είπε απλά ‘ομοφωνία’ γιατί όλες οι παρεμβάσεις δεν επικεντρώθηκαν στο θέμα, αλλά αυτοί που εκδηλώθηκαν, τάχθηκαν υπέρ και είναι πολλοί”, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο βραζιλιάνικη διπλωματική πηγή.

Κατά τη διάρκεια σύντομης ομιλίας ενώπιον των δημοσιογράφων, με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της G20 – της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων και ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη – ο ΥΠΕΞ της Βραζιλίας υπογράμμισε την σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών ως “τη μόνη δυνατή για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και της Παλαιστίνης”.

Η Βραζιλία ασκεί από τον Δεκέμβριο την εκ περιτροπής προεδρία της G20 και η συνεδρίαση του Ρίο ντε Τζανέιρο επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία.

Σε σχέση με τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, “υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής, ο οποίος είναι ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη, βιώσιμη ασφάλεια για το Ισραήλ, όσο οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν ξεκάθαρη προοπτική ενός δικού τους κράτους”, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στους δημοσιογράφους.

“Υπάρχει ισχυρή έκκληση για μια λύση δύο κρατών, εκ μέρους όλου του κόσμου εδώ, δεν άκουσα κανέναν να πει το αντίθετο”, τόνισε.

“Είμαι ικανοποιημένος που άκουσα ότι όλα τα μέλη της G20 και σχεδόν όλος ο κόσμος που μίλησε σήμερα (Τετάρτη), είπε ότι θέλει μια λύση δύο κρατών” είχε δηλώσει την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης.

Ίδια άποψη έχει και ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας Έσπεν Μπαρθ Άιντε: “Είμαι ικανοποιημένος που άκουσα ότι όλα τα μέλη της G20 και σχεδόν όλος ο κόσμος που μίλησε σήμερα (Τετάρτη), είπε ότι θέλει μια λύση δύο κρατών”, είχε δηλώσει την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης.

“Πάντως, το να λέμε ότι θέλουμε μια λύση δύο κρατών είναι άλλο πράγμα, και το να βρούμε πώς να φτάσουμε εκεί είναι άλλο”, τόνισε.

Την Τετάρτη, το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που πρότεινε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, το οποίο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε “μονομερή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους”, κάτι που θα ισοδυναμούσε με επιβράβευση, σύμφωνα με το κείμενο, της άνευ προηγουμένου τρομοκρατικής επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ρίο ντε Ζανέιρο, Brazil
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ρίο ντε Ζανέιρο, Brazil

Ο Μακρόν απέσυρε την ιδέα του για μια “μεγάλη συζήτηση” στην Αγροτική Έκθεση του Παρισιού: Με «άγριες διαθέσεις» τον περιμένουν οι αγρότες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: