Ο Ηλιος «μόλις» αποδέσμευσε τρεις τεράστιες εκλάμψεις μέσα σε 24 ώρες: Ουδεμία σχέση με το μπλακ-άουτ στην AT&T λένε οι επιστήμονες

H ηλιακή έκλαμψη όπως κατεγράφη από τη ΝΑSA. Photo via X @ NASA Sun & Space




Τρεις ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας «X», «εκτοξεύτηκαν» από τον ήλιο μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης.

Οι δύο πρώτες εξεμπέμφθησαν με διαφορά επτά ωρών, με ισχύ X1,9 και X1,6 αντίστοιχα.

Η τρίτη, και πιο ισχυρή του τρέχοντος (11χρονου) «ηλιακού κύκλου», μετρήθηκε στο εντυπωσιακό X6.3.

Για να μην σας μπερδεύουμε με τα Χ: Οι ηλιακές εκλάμψεις, ή εκρήξεις ακτινοβολίας,  ταξινομούνται σε μια κλίμακα  από το  A, B και C έως το το M με αύξουσα σειρά έντασης.

Το X υποδηλώνει ότι πρόκειται για την κατηγορία των πιο έντονων εκλάμψεων ενώ ο συνοδευτικός αριθμός παρέχει περισσότερες πληροφορίες για την ισχύ τους.

 

Γενικά, οι ηλιακές εκλάμψεις και οι συνοδές εκτοξεύσεις στεμματικής μάζας (ή CME), μπορούν να επηρεάσουν τον «διαστημικό καιρό» σε όλο το ηλιακό σύστημα, ακόμη και έως εδώ στη Γη.

Οι εκλάμψεις μπορούν να φτάσουν στη Γη μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά τα CMEs συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον μία ημέρα

Και οι τρεις ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας Χ διέκοψαν τις ραδιοεπικοινωνίες βραχέων κυμάτων στη Γη. Αλλά οι δύο πρώτες «βολές» δεν απελευθέρωσαν CME.

  • Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ισχυρές εκρήξεις ενέργειας. Εκλάμψεις και ηλιακές εκρήξεις μπορούν να επηρεάσουν τις ραδιοεπικοινωνίες, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα σήματα συστημάτων πλοήγησης και δυνητικά να θέσουν κινδύνους για διαστημόπλοια και αστροναύτες.

 

Όταν επισυμβαίνει μια ηλιακή έκλαμψη, η ακτινοβολία της ταξιδεύει προς τη Γη με την ταχύτητα του φωτός.

Ακολούθως μπορεί να ιονίσει σωματίδια στην κατώτερη ιονόσφαιρα. Υπεραπλουστεύοντας δημιουργεί ένα «νέο» στρώμα στο οποίο προσκρούουν τα ραδιοφωνικά κύματα χάνοντας ενέργεια και άρα δεν μπορούν να ταξιδέψουν μακριά, επιφέροντας πιθανές διακοπές.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ενα «μπλακ άουτ σε ένα ευρύ φάσμα των ραδιοεπικοινωνιών και απώλειά τους για περίπου μία ώρα στην πλευρά της Γης που βλέπει εκείνη την ώρα ο ήλιος.

Φταίνει οι εκλάμψεις για τo μπλα άουτ στην AT&T;

Οι ηλιακές εκλάμψεις προκάλεσαν μπόλικα σενάρια με αφορμμή το μπλακ άουτ της AT&T το πρωί της Πέμπτης.

Το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού, ωστόσο, εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι «είναι απίθανο αυτές οι εκλάμψεις να συνέβαλαν στο μπλακ άουτ».

Ο Joe Kunches, πρώην επικεφαλής των επιχειρήσεων στο εν λόγω κέντρο, δήλωσε είπε στην Washington Post ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα» για οποιαδήποτε τέτοια συσχέτιση.

«Κατ’ αρχάς οι εκλάμψεις συνέβησαν νυχτερινές ώρες για τη Βόρεια Αμερική, επομένως οποιαδήποτε πιθανή επίπτωση δεν θα έφθανε εδώ. Και ακόμα κι αν συνέβαιναν κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι πιθανότητες να επηρεαστoύν οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας θα ηταν σχεδόν μηδενικές».

Οι ηλιακές εκλάμψεις συνήθως δεν επηρεάζουν τις συχνότητες των κινητών τηλεφώνων.  Οι διακοπές στα ραδιοσήματα που σχετίζονται με ηλιακές εκλάμψεις επηρεάζουν τις εκπομπές στη ζώνη υψηλής συχνότητας 3 έως 30 megahertz. Οι περισσότεροι φορείς κινητής τηλεφωνίας  λειτουργούν μεταξύ 698 και 806 megahertz.

Με πληροφορίες από Washington Post

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: