Μυστήριο για το είδους καρκίνου του Κάρολου Γ’: Η Βρετανία σε σοκ, ξύπνησαν οι μνήμες του παππού του, ελπίδες για επιτυχημένη θεραπεία [videos]

epa11130801 British newspapers’ front pages report news of King Charles III cancer diagnosis in London, Britain, 06 February 2024. EPA/ANDY RAIN




Κορυφαίο θέμα των βρετανικών ΜΜΕ αποτελεί η είδηση ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο και άρχισε σήμερα τη θεραπεία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παλατιού.

Ο καρκίνος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης θεραπείας του βασιλιά στο νοσοκομείο για καλοήθη διόγκωση του προστάτη, αναφέρει το Μπάκινγχαμ, χωρίς να προσδιορίζει το είδος του καρκίνου με τον οποίο διαγνώστηκε ο βασιλιάς.

Ο βασιλιάς Κάρολος έχει ενημερωθεί ότι πρέπει να αναβάλει τις δημόσιες υποχρεώσεις του, αλλά θα «συνεχίσει τα κρατικά του καθήκοντα» και θα συναντά τον πρωθυπουργό Rishi Sunak εβδομαδιαίως. Ο βασιλιάς θα λάβει σχετική θεραπεία σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι «απόλυτα θετικός για τη θεραπεία του και ανυπομονεί να επιστρέψει στα πλήρη δημόσια καθήκοντά του το συντομότερο δυνατό». Εν τω μεταξύ, ο Δούκας του Σάσεξ, Πρίγκιπας Χάρι αναμένεται να φτάσει σήμερα στο Λονδίνο από την Καλιφόρνια (BBC, Independent).

Ενδεχόμενη αναβολή περιοδειών και επισκέψεων στο εξωτερικό

Λόγω της πρόσφατης διάγνωσης ο βασιλιάς είναι απίθανο να παραστεί στην τελετή για την Ημέρα της Κοινοπολιτείας στο Αβαείο του Ουέστμινστερ στις 11 Μαρτίου, στην οποία συνήθως παρευρίσκονται υψηλόβαθμα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα αναμενόταν να επισκεφθούν τον Καναδά τον Μάιο και την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σαμόα για τη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (CHOGM) τον Οκτώβριο. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει αν οι περιοδείες θα πραγματοποιηθούν, ενώ δεν έχει προταθεί ημερομηνία για την επιστροφή του βασιλιά σε πλήρη δημόσια καθήκοντα.

Η διάγνωση του καρκίνου σημαίνει ότι ενδεχομένως να αναβληθούν οι επισκέψεις του στο εξωτερικό – οι πρώτες του στις χώρες ως βασιλιάς. Το Παλάτι δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα καμία επικείμενη κρατική επίσκεψη. (Guardian)

Μηχανισμοί για προσωρινή απαλλαγή μονάρχη από τα καθήκοντά του

Το μήνυμα από το παλάτι του Μπάκιγχαμ είναι αρκετά σαφές: μπορεί να μην βλέπετε τον καπετάνιο του κρατικού πλοίου, αλλά το χέρι του είναι ακόμα σταθερά στο τιμόνι, γράφει ο Jack Blackburn στους Times.

Ο βασιλιάς δεν θα εκτελεί «δημόσια καθήκοντα», αλλά ο συνταγματικός του ρόλος θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας του για τον καρκίνο, μια σημαντική δήλωση δεδομένου ότι η είδηση αυτή έρχεται με κακή χρονική συγκυρία σε μια χρονιά εκλογών. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να περιμένουμε ότι ο βασιλιάς θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Privy Council, να δίνει τη βασιλική συγκατάθεση σε νομοσχέδια, να έχει εβδομαδιαία συνάντηση με τον πρωθυπουργό, να προκαλέσει τις εκλογές και να διορίσει πρωθυπουργό μετά από αυτές. Θα είναι μια συνηθισμένη διαδικασία – αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται να είναι το σχέδιο.

Το Σύνταγμα είναι έτοιμο να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη, αν ο βασιλιάς τη χρειαστεί, και η οικογένειά του είναι έτοιμη να αναλάβει αυξημένα καθήκοντα.

Εξάλλου, η αδιαθεσία ενός μονάρχη δεν είναι κάτι καινούργιο: συμβαίνει σχεδόν σε όλους. Ο ίδιος ο Κάρολος μπήκε στη θέση αυτή όταν η μητέρα του ήταν πολύ άρρωστη για να ανοίξει το κοινοβούλιο. Όταν ο παππούς του Γεώργιος ΣΤ’ ήταν πολύ άρρωστος από καρκίνο του πνεύμονα για να ανοίξει το κοινοβούλιο το 1951, ο Γεώργιος διόρισε μια βασιλική επιτροπή για να το κάνει εκ μέρους του.

Εν ολίγοις, υπάρχει ένα σύνολο μηχανισμών για την προσωρινή απαλλαγή του μονάρχη από τα καθήκοντά του, αν χρειαστεί. Κυρίως υπάρχουν οι σύμβουλοι του κράτους, οι οποίοι έχουν διοριστεί με νόμο από το 1937 και είναι εκεί για να εκτελούν τα καθήκοντα του μονάρχη σε περίπτωση προσωρινής αδιαθεσίας του.

Εάν χρειαστεί, τότε ο βασιλιάς θα εκδώσει επιστολές για την ανάθεση αρμοδιοτήτων στους συμβούλους. Αυτές πιθανότατα θα ανέφεραν μια περίοδο κατά την οποία θα αναλάμβαναν την ευθύνη και έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές όταν οι μονάρχες έλειπαν σε ταξίδια στο εξωτερικό.

Tα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου

«Έχω καρκίνο», «Το σοκ του καρκίνου» ή ακόμα και «Ο βασιλιάς έχει καρκίνο»: η εικόνα του Καρόλου Γ΄εμφανίστηκε σήμερα στα πρωτοσέλιδα όλων των βρετανικών εφημερίδων, απόδειξη του πόσο συγκλόνισε την κοινωνία η ανακοίνωση της ασθένειας του 75χρονου μονάρχη.

«Ο βασιλιάς έχει καρκίνο», είναι ο ψύχραιμος τίτλος των Times και Daily Telegraph, που δημοσιεύουν σε μεγάλο μέγεθος τη φωτογραφία του μονάρχη που έδωσε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα το Μπάκιγχαμ συνοδευόμενη από την ανακοίνωση των Ανακτόρων και υπογραμμίζουν ότι ο βασιλιάς είναι «όσο αισιόδοξος θα μπορούσε να είναι» σε αυτή την κατάσταση.

Η Mirror κυκλοφορεί σήμερα με πρωτοσέλιδο τίτλο «Το Σοκ» που ένιωσε το βρετανικό έθνος, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση του παλατιού «βόμβα» και τονίζοντας ότι το καλόηθες πρόβλημα που εμφάνισε ο βασιλιάς στον προστάτη, για το οποίο χειρουργήθηκε και παρέμεινε για περίπου δέκα μέρες για νοσηλεία, “πιθανόν να του έσωσε τη ζωή”.

«Μέσα σε λίγες ώρες άλλαξε η μοίρα της βασιλικής οικογένειας και του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί της», υπογραμμίζει η Daily Telegraph, η οποία επισημαίνει την αλλαγή εποχής από την περίοδο του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, παππού του Καρόλου Γ’, ο οποίος είχε αποκρύψει τα σοβαρά προβλήματα υγείας του πριν από το θάνατό του το 1952.

Η Daily Mail σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός μάχιμου βασιλιά, «βαθιά ευγνώμονα» που οι γιατροί «εντόπισαν νωρίς» τον καρκίνο του. «Ανακάμψτε γρήγορα Μεγαλειότατε, η χώρα σας χρειάζεται», προτρέπει η εφημερίδα.

Ο βασιλικός βιογράφος Κρίστοφερ Γουίλσον επισημαίνει επίσης στην Daily Telegraph ότι ο Κάρολος έχει «τον έρωτα της ζωής του πλάι του», «τον βράχο του», τη βασίλισσα Καμίλα, για να τον βοηθήσει να ξεπεράσει αυτή τη δοκιμασία.

Η Mirror έχει πρωτοσέλιδο τίτλο το λογοπαίγνιο «In Camilla We Trust» (Σ.τ.Σ: από το “In God we trust”, δηλαδή “Τον Θεό Εμπιστευόμαστε”, από τη φράση που τυπώθηκε την 1η Οκτωβρίου 1957 σε όλα τα χαρτονομίσματα του δολαρίου, με εντολή του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντουάιτ Αϊζενχάουερ).

Η εφημερίδα σημειώνει τη δραστική αλλαγή της εικόνας μιας βασίλισσας, η οποία υπήρξε ερωμένη του βασιλιά όταν εκείνος ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, και η οποία “ήταν κάποτε παρίας”, ενώ “τώρα ηγείται της Εταιρείας (The Firm)”, όπως αποκαλούν τη βασιλική οικογένεια.

Την είδηση για τον καρκίνο του βασιλιά ακολουθεί η επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο του πρίγκιπα Χάρι, “αυτοεξόριστου” στην Καλιφόρνια με την οικογένειά του και ψυχραμένου με τη βασιλική οικογένεια, εξέλιξη που εγείρει πολλά ερωτήματα και γεννά ελπίδες για συμφιλίωση.

” Ήρθε η ώρα για τον Χάρι να επιστρέψει στο σπίτι του;”, αναρωτιέται η Mirror, όταν η Daily Mail διερωτάται αν «Ο Γουίλιαμ και ο Χάρι θα συμφιλιωθούν επιτέλους;», αφού έχουν αποξενωθεί τα τελευταία χρόνια.

Μηνύματα από Βρετανούς και ξένους αξιωματούχους

Ο Βρετανός Π/Θ Rishi Sunak ευχήθηκε στον βασιλιά «πλήρη και ταχεία ανάρρωση» και τόνισε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα επανέλθει πλήρως σε χρόνο μηδέν και ξέρω ότι ολόκληρη η χώρα θα του ευχηθεί τα καλύτερα».

Ο ηγέτης των Εργατικών Sir Keir Starmer ευχήθηκε στον βασιλιά «τα καλύτερα για την ανάρρωσή του», ενώ στην Ουαλία, ο Πρώτος Υπουργός Mark Drakeford δήλωσε ότι «Οι σκέψεις μου και οι σκέψεις των ανθρώπων σε όλη την Ουαλία θα είναι μαζί του και με την οικογένειά του απόψε. Στέλνω τις καλύτερες ευχές μου καθώς ξεκινάει τη θεραπεία για πλήρη και ταχεία ανάρρωση».

Στη Σκωτία, ο πρωθυπουργός Humza Yousaf δήλωσε: «Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά και ελπίζω για ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στη δημόσια ζωή». Τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση έστειλαν μεταξύ άλλων οι πρώην π/θ Boris Johnson και Liz Truss, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την ανησυχία του για τη διάγνωση του βασιλιά Καρόλου και ότι ελπίζει να του μιλήσει σύντομα «Θεού θέλοντος». (Telegraph).

Με πληροφορίες και από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Κωδικός «Γέφυρα Μενάι»: Η ασθένεια του βασιλιά Κάρολου προκαλεί παροξυσμό σεναρίων στη Βρετανία για τους διαδόχους, τα πρωτόκολλα και την επόμενη μέρα για τη Μοναρχία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: