Κωδικός «Γέφυρα Μενάι»: Η ασθένεια του βασιλιά Κάρολου προκαλεί παροξυσμό σεναρίων στη Βρετανία για τους διαδόχους, τα πρωτόκολλα και την επόμενη μέρα για τη Μοναρχία

File Photo Britain’s King Charles III (L) departs the London Clinic with Queen Camilla (R) In London, Britain, 29 January 2024. King Charles III left hospital following treatment for an enlarged prostate. EPA/ANDY RAIN




Μέχρι την τελετή στέψης του, στις 6 Μαΐου 2023 στο Λονδίνο, ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ υπήρξε ο μακροβιότερος διάδοχος ή «Βασιλιάς εν αναμονή» του βρετανικού θρόνου.

Σήμερα είναι μια καλή μέρα για να ρίξουμε μια ματιά στη δική του διαδοχή.

Υπάρχουν λεπτομερή πρωτόκολλα που διέπουν τη γραμμή διαδοχής και ποιος θα αναλάβει μετά τη βασιλεία του Καρόλου. Τον Ιανουάριο του 2019, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν, ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ, ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα.

Ωστόσο, αυτά τα σχέδια δεν περιλαμβάνουν παραίτηση και από τους τίτλους και παραμένουν στη γραμμή διαδοχής, όπως και τα δύο παιδιά τους.

Ταυτόχρονα όμως, υπάρχει κι ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα για το τι θα συμβεί εφόσον πεθαίνει ο βασιλιάς Κάρολος Γ’

Ο σχεδιασμός για τον θάνατο και την κρατική κηδεία του βασιλιά Καρόλου αναφέρεται ως «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι» (από μια κρεμαστή γέφυρα στην Ουαλία) και ξεκίνησε την επομένη κιόλας της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Υπάρχει μάλιστα και μια αναφορά σε αυτήν στο The Crown κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου με αφορμή τον παραλίγο χαμό του Καρόλου από μια χιονοστιβάδα. Η εν λόγω σκηνή περιλαμβάνει τον γραμματέα της βασίλισσας να την ενημερώνει για τον Κάρολο και να σκέφτεται κάπως άκομψα:

«Έχουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης για όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, η γέφυρα Μενάι δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι η κωδική ονομασία για τον θάνατο του Πρίγκιπα της Ουαλίας».

Τι θα συμβεί την ημέρα που πεθαίνει ο βασιλιάς

Οι διευθετήσεις για την κηδεία του Κάρολου άρχισαν να σχεδιάζονται σχεδόν αμέσως αφότου έγινε βασιλιάς — τουλάχιστον, σύμφωνα με τον πρώην αξιωματικό της Βασιλικής Προστασίας Σάιμον Μόργκαν.

«Δυστυχώς, από αύριο το πρωί ο σχεδιασμός για την Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι θα ξεκινήσει σοβαρά», δήλωσε στις 20 Σεπτεμβρίου 2022 και πρόσθεσε ότι, «ακόμα και ο Βασιλιάς είπε στην ομιλία του ότι θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο για όσο το επιτρέπει η ζωή. Είναι 73 ετών, πρέπει να είναι στο πίσω μέρος του μυαλού σας, πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε ξανά για το μέλλον.”

Οι λεπτομέρειες της Επιχείρησης Γέφυρα Μενάι δεν έχουν διαρρεύσει ακόμη, αλλά πιθανότατα θα μοιάζουν πολύ με την Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου – το κωδικό όνομα που χρησιμοποιήθηκε για τον θάνατο της Βασίλισσας.

Αυτό σημαίνει ότι την ημέρα που θα πεθάνει ο βασιλιάς Κάρολος, η οικογένειά του θα ενημερωθεί και θα ακολουθήσει η ενημέρωση του πρωθυπουργού της χώρας. Στη συνέχεια, η είδηση θα ταξιδέψει σε χώρες και κυβερνήσεις της Κοινοπολιτείας όπου ο Βασιλιάς είναι αρχηγός του κράτους και, τέλος, στην ένωση τύπου.

Είναι ζήτημα τιμής ότι η επίσημη δήλωση δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί έως ότου ενημερωθούν όλα τα μέλη της οικογένειας.

Τούτου λεχθέντος, ο θάνατος της Βασίλισσας ήταν αρκετά γνωστός πριν από ειδήσεις όπως το BBC να κάνουν τη σχετική αναφορά . Αυτό συνέβη, εν μέρει, επειδή τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είχαν εκδώσει μια δήλωση νωρίτερα εκείνη την ημέρα λέγοντας: «Μετά από περαιτέρω αξιολόγηση σήμερα το πρωί, οι γιατροί της βασίλισσας ανησυχούν για την υγεία της Αυτού Μεγαλειότητας και της συνέστησαν να παραμείνει υπό ιατρική επίβλεψη. Η βασίλισσα παραμένει στο Μπαλμόραλ».

Αλλά ανεξάρτητα από τη σειρά με την οποία το μαθαίνουν οι άνθρωποι, μόλις πεθάνει ο βασιλιάς Κάρολος, ένα σημείωμα θα καρφιτσωθεί στις πύλες του Παλατιού του Μπάκιγχαμ. (Το είδαμε αυτό να συμβαίνει όταν πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ.)

Οι σημαίες θα είναι επίσης μεσίστιες—όπως ήταν για τη Βασίλισσα.

Ο Γουίλιαμ θα γίνει αμέσως βασιλιάς

Η στέψη του πρίγκιπα Γουίλιαμ δεν θα γίνει μήνες μετά το θάνατο του πατέρα του, αλλά θα είναι ο νέος βασιλιάς την ίδια στιγμή που θα πεθάνει ο Κάρολος. Ο Γουίλιαμ πιθανότατα θα απευθύνει μια ομιλία στο έθνος την ίδια μέρα και θα ξεκινήσει γρήγορα συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Εν τω μεταξύ, η σορός του βασιλιά Καρόλου θα μεταφερθεί από την αίθουσα του θρόνου του Παλατιού του Μπάκιγχαμ στην Αίθουσα του Γουέστμινστερ, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκήνυμα», όπως συνέβη και με τη βασίλισσα.

Η κηδεία του Βασιλιά Καρόλου θα γίνει εννέα ημέρες μετά το θάνατό του (η Βασίλισσα κηδεύτηκε 11 ημέρες μετά τον θάνατό της) και στη συνέχεια θα ενταφιαστεί στο «βασιλικό θησαυροφυλάκιο» στο Μνημείο του King George VI στο Κάστρο του Windsor.

 

Η γραμμή διαδοχής του βρετανικού θρόνου

1. Ουίλιαμ, Πρίγκιπας της Ουαλίας
2. Πρίγκιπας Γεώργιος της Ουαλίας
3. Πριγκίπισσα Σάρλοτ της Ουαλίας
4. Πρίγκιπας Λουδοβίκος της Ουαλίας
5. Πρίγκιπας Χάρι, Δούκας του Σάσεξ
6. Archie Harrison Mountbatten-Windsor
7. Λίλιμπεθ, Diana Mountbatten-Windsor
8. Πρίγκιπας Άντριου, Δούκας της Υόρκης
9. Πριγκίπισσα Βεατρίκη της Υόρκης
10. Μις Σιένα Μαπέλι Μότσι

Με πληροφορίες από cbsnews, cosmopolitan

Με καρκίνο διαγνώστηκε ο Κάρολος: Αναβάλλει όλες τις δημόσιες εμφανίσεις, ξεκίνησε ήδη θεραπείες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: