Μεταξύ τραγέλαφου («η Δύση φταίει…» ) και κυνισμού («περιμένατε κάτι διαφορετικό;») οι αντιδράσεις της Μόσχας στον θάνατο Ναβάλνι

A demonstrator holds a portrait of Russian opposition leader Alexei Navalny in front of the Russian embassy, in Berlin, Germany. EPA/HANNIBAL HANSCHKE




Μεταξύ βαθιάς κωμικότητας και κυνισμού κινούνται οι αντιδράσεις του Κρεμλίνου στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τη διεθνή κατακραυγή για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

Σε μια πρώτη δήλωση η Μαρία Ζαχάροβα απέκρουσε τις «κατηγορίες» της Δύσης, ενώ λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της ρωσικής κάτω βουλής, Βιτσισλάβ Βολόντιν, το τερμάτισε: Είπε ότι, οι ηγέτες της Δύσης και της Ουκρανίας είναι υπεύθυνοι και επωφελούνται από τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Τα ονόματά τους είναι γνωστά: από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς ηγέτες μέχρι τον (Γερμανό Όλαφ) Σολτς, τον (Βρετανό) Ρίσι Σούνακ και τον (Ουκρανό) Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όλοι είναι ένοχοι για το θάνατο του Ναβάλνι. Αυτοί είναι που, με τις τόσες λανθασμένες αποφάσεις τους (…) επωφελούνται από τον θάνατό του», έγραψε στο Telegram, χωρίς να εξηγήσει αυτή την κατηγορία.

Κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι θέλει να «καταστρέψει τη Ρωσία».

Στο μεταξύ, το πολιτικό μπλοκ του Κρεμλίνου θεωρεί τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι “πολύ αρνητικό γεγονός” για την προεκλογική εκστρατεία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα όμως, η διοίκηση δεν πιστεύει ότι θα επηρεάσει σοβαρά τα αποτελέσματα των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με τέσσερεις πηγές που βρίσκονται κοντά στου Κρεμλίνο και οποίες μίλησαν στο ανεξάρτητο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Meduza.

Δύο πηγές που μίλησαν στο Meduza για τον θάνατο του Ναβάλνι ήταν διαίτερα κυνικές, λέγοντας ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης “καταλάβαινε τι επρόκειτο να γίνει όταν επέστρεφε στη Ρωσία” και “τιμωρήθηκε επειδή εργάστηκε εναντίον της χώρας”.

Παράλληλα, είναι βέβαιοι ότι ο Ναβάλνι δεν πέθανε σκόπιμα. Θεωρούν ότι ο θάνατός του οφείλεται στις κακές συνθήκες στην φυλακή που βρισκόταν:

«Περίμεναν κάτι άλλο; Θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα».

Δύο άλλες πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο δήλωσαν ότι «λυπούνται» για τον θάνατο του Ναβάλνι. Μία από τις πηγές πρόσθεσε ότι θεωρούσε τον πολιτικό ως έναν «καταδικασμένο άνθρωπο. Κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει σε τέτοιες συνθήκες».

Παράλληλα, και οι δύο πηγές σημείωσαν ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, η απόφαση για τις συνθήκες κράτησης για κρατούμενους τέτοιου επιπέδου λαμβάνεται από την ανώτατη ηγεσία της χώρας.

Σημειωτέον ότι στις 14 Φεβρουαρίου, ο Ναβάλνι τοποθετήθηκε για 27η φορά σε κελί απομόνωσης.

Οι πηγές δηλώνουν βέβαιες ότι η είδηση του θανάτου του Ναβάλνι θα έχει «εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο» στη Δύση: «Ειδικά στο φόντο των προσπαθειών του Πούτιν να εξηγήσει την άποψη των ρωσικών αρχών για τον πόλεμο μέσω της συνέντευξης με τον Τάκερ Κάρλσον. Ο πρόεδρος (Πούτιν) θα αποκαλείται και πάλι αιμοσταγής δικτάτορας και δολοφόνος», δήλωσε μία από τις εν λόγω πηγές.

Αλεξέι Ναβάλνι 1976 – 2024: H ζωή και ο αργός θάνατος μέσα στις ρωσικές φυλακές του ανθρώπου που ύψωσε το ανάστημά του στο καθεστώς Πούτιν [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: