Αλεξέι Ναβάλνι 1976 – 2024: H ζωή και ο αργός θάνατος μέσα στις ρωσικές φυλακές του ανθρώπου που ύψωσε το ανάστημά του στο καθεστώς Πούτιν [videos]

FILE PHOTO: Ο Αλεξέι Ναβάλνι «συμμετέχοντας» σε μία από τις δίκες του, μέσα από τις φυλακές, τον Μάιο του 2023. EPA/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE/HANDOUT — BEST QUALITY AVAILABLE — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο έγκλειστος Ρώσος αντιφρονούντας του καθεστώτος Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι είναι νεκρός.

Την είδηση γνωστοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής, οι φυλακές της περιοχής Γιάμαλο Νένετς, (Yamalo-Nenets) όπου ο Ναβάλνι εξέτιε την ποινή του.

Θεωρούμενος ως ο πιο σκληρός επικριτής του καθεστώτος Πούτιν, ο 47χρονος Ναβάλνι εξέτιε ποινή φυλάκισης 19 ετών για «αδικήματα» που είχαν σχέση με την πολιτική του δραστηριότητα.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Ναβάλνι είχε μεταφερθεί σε σωφρονιστική αποικία της Αρκτικής, η οποία θεωρείται μια από τις πιο σκληρές φυλακές του καθεστώτος.

Η ανακοίνωση των φυλακών του Γιάμαλο Νένετς ανακοίνωσαν ότι ο Ναβάλνι «αισθάνθηκε αδιαθεσία» την Παρασκευή, ενώ προηγουμένως «είχε πάει για περπάτημα».

Οταν βρέθηκε, υποστηρίζει η ανακοίνωση, είχε «σχεδόν χάσει τις αισθήσεις του».

Μια μονάδα επείγουσας ιατρικής βοήθειας προσπάθησε να τον επαναφέρει στη ζωή, αλλά χωρίς επιτυχία, προστίθεται.

Κατά τις δίκες του τους τελευταίους μήνες στις οποίες συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Αλεξέι Ναβάλνι φαινόταν αδυνατισμένος και γηρασμένος. Υπέφερε από προβλήματα υγείας που συνδέονταν με την απεργία πείνας στην φυλακή και την απόπειρα δολοφονίας του μέσω δηλητηρίασης το 2020.

Η φυλάκιση δεν είχε κάμψει την αποφασιστικότητά του. Κατά την διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών και στα μηνύματα που ανέβαιναν στα κοινωνικά μέσα από τους συνηγόρους, ο Ναβάλνι δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον «παππού τον κρυμμένο στο καταφύγιο».

Στην δίκη του για «εξτρεμιστική δράση» κατήγγειλε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «τον πιο ηλίθιο και ανόητο πόλεμο του 21ου αιώνα».

Σε μήνυμά του την 1η Φεβρουαρίου που δημοσιοποιήθηκε από την ομάδα του στα κοινωνικά μέσα, ο Αλεξέι Ναβάλνι καλούσε σε διαδηλώσεις παντού στην Ρωσία κατά την ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου, στις οποίες είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει ο Πούτιν, αφού όλες οι προσωπικότητες της αντιπολίτευσης έχουν δολοφονηθεί, ριχτεί στην φυλακή ή εξαναγκαστεί σε εξορία, ενώ η καταστολή κάθε αντίπαλης φωνής συνεχίζεται.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΛΕΞΕΙ ΝΑΒΑΛΝΙ

Ο Αλεξέι Ανατόλιεβιτς Ναβάλνι ήταν Ρώσος δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής. Ο Ναβάλνι ήταν ρωσικής και ουκρανικής καταγωγής. Μεγάλωσε στο Όμπνινσκ, περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, αλλά πέρασε τα παιδικά του καλοκαίρια με τη γιαγιά του στην Ουκρανία.

Ο Ναβάλνι έγινε γνωστός μέσα από το ιστολόγιο του στο LiveJournal, αλλά αργότερα έγινε μέλος του YouTube όπου έχει 2.9 εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ συμμετέχει και στο Twitter όπου έχει πάνω από 2.1 εκατομμύρια ακολούθους. Είχε χρησιμοποιήσει το ιστολόγιο του και τους λογαριασμούς του σε YouTube και Twitter για να δημοσιεύσει βίντεο και έγγραφα για τη διαφθορά από Ρώσους αξιωματούχους, να διοργανώσει διαμαρτυρίες και να προωθήσει τις υποψηφιότητες του στις εκλογές. Ηταν ενεργός στα μέσα ενημέρωσης: το 2011, σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, αποκάλεσε το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας, Ενωμένη Ρωσία, «κόμμα απατεώνων και κλεφτών», σύνθημα το οποίο κέρδισε σημαντική απήχηση στο ρωσικό λαό. Το 2011, ίδρυσε το Ίδρυμα κατά της διαφθοράς.

 

Ο Ναβάλνι είχε συλληφθεί αρκετές φορές από τις ρωσικές αρχές. Είχε καταδικαστεί δύο φορές με αναστολή, μία φορά τον Ιούλιο του 2013 και άλλη μια φορά τον Δεκέμβριο του 2014. Οι διάρκειες των ποινών ήταν 5 και 3,5 χρόνια, αντίστοιχα.

Οι εναντίον κατηγορίες του ήταν εν πολλοίς κατασκευασμένες, ενώ σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι καταδίκες παραβίαζαν το δικαίωμα του Ναβάλνι για δίκαιη δίκη. Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μεμόριαλ τον θεωρούσε πολιτικό κρατούμενο.Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Ναβάλνι τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και του επετράπη να έχει επαφή μόνο με την οικογένεια του.

Τον Δεκέμβριο του 2016, ο Ναβάλνι ξεκίνησε καμπάνια για τις προεδρικές εκλογές του 2018, αλλά η υποψηφιότητά του αποκλείστηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας τον Δεκέμβριο του 2017. Έκανε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας αλλά και η έφεση του απορρίφθηκε.

Υποστηρικτές του είχαν κατ΄επανάληψιν συλληφθεί και διχωχθεί επιθέσεων σε αρκετές περιπτώσεις κατά την προεκλογική εκστρατεία. Τον Μάιο του 2018, ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε 30 μέρες φυλάκιση επειδή συμμετείχε σε μη αδειοδοτημένη διαδήλωση κατά του Πούτιν στη Μόσχα. Ο Ναβάλνι καταδίκασε την απόφαση.[75]

Η δηλητηρίαση με Νοβιτσόκ

Στις 20 Αυγούστου 2020 ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από δηλητηρίασή του κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ στη Μόσχα. Ολοι πιθαναλόγησαν ότι το καθεστώς Πούτιν έκανε και πάλι αυτό που ξέρει να κάνει καλά: Να εξολοθρεύει κάθε πιθανό αντίπαλο ή επικριτή του.

Τότε, η γερμανική κυβέρνηση είχε στείλει γιατρούς στη Ρωσία για να τον περιθάλψουν και τελικά ο Ναβάλνι διακομίστηκε στο Βερολίνο και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της γερμανικής πρωτεύουσας, όπου και διέφυγε τον κίνδυνο μετά από εκτεταμένη νοσηλεία εβδομάδων.

Μετά τη νοσηλεία του στη Γερμανία, επέστρεψε αμέσως στη Ρωσία, αλλά συνελήφθη κατευθείαν από τις αρχές. Αυτό οδήγησε σε εκτεταμένες διαδηλώσεις και σε βίαια επεισόδια μεταξύ της ρωσικής αστυνομίας και οπαδών του Ναβάλνι. Η ρωσική αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από 4.400 συλλήψεις και απέκλεισε το κέντρο πολλών πόλεων, μεταξύ αυτών και της πρωτεύουσας Μόσχας. Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, συνελήφθη επίσης από την αστυνομία, προτού αφεθεί ελεύθερη λίγες ώρες αργότερα.

Επιστροφή και σύλληψη

Στις 17 Ιανουαρίου 2021 ο Ναβάλνι επέστρεψε από τη Γερμανία στη Ρωσία αεροπορικώς και συνελήφθη στον έλεγχο των διαβατηρίων.Έπειτα από τη σύλληψή του ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις στις 23 Ιανουαρίου 2021.

Στις 2 Φεβρουαρίου αντικαταστάθηκε η προηγούμενη με αναστολή καταδίκη του από δικαστήριο της Μόσχας με ποινή φυλάκισης, που σημαίνει ότι θα εξέτιε ποινή 3,5 ετών σε σωφρονιστικό στρατόπεδο εργασίας. Ο Ναβάλνι κατήγγειλε το βασανισμό του στη διάρκεια του εγκλεισμού του στο στρατόπεδο με τη στέρηση του ύπνου.

Russian opposition figure Alexei Navalny appears on a screen via a video link during a hearing of the Supreme Court on his claim to declare illegal the provisions of the temporary residence permit, limiting the amount of religious literature, in Moscow, Russia, 11 January 2024. EPA/YURI KOCHETKOV

Επίσης, οι ρωσικές αρχές του αρνήθηκαν ιατρική βοήθεια. Στις 31 Μαρτίου ο Ναβάλνι ανακοίνωσε ότι κατέρχεται σε απεργία πείνας. Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τον Πούτιν ότι σκοτώνει αργά τον Ναβάλνι με βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση στη φυλακή.

Aπογοήτευση στη Βουλγαρία από την πολιτική αστάθεια: H πλειοψηφία δεν έχει προσδοκίες για βελτίωση της κατάστασης, ενώ μόνο το 22% εμπιστεύεται την κυβέρνηση

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: