Μαζική αποχή από τις κάλπες το όπλο των Ιρανών έναντι του καθεστώτος- Καταπίεση και οικονομικά προβλήματα στις πρώτες εκλογές μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί [video]

An Iranian woman walks past electoral posters of candidates running in the upcoming parliamentary elections, during the last day of election campaigning in Tehran, Iran, 28 February 2024. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Στις κάλπες καλούνται οι πολίτες του Ιράν για τις εκλογές που θα αναδείξουν τα 290 μέλη του κοινοβουλίου και τα 88 μέλη του Σώματος των Συμβούλων του ανώτατου ηγέτη της χώρας.

Βασικό ζητούμενο για την ηγεσία είναι η συμμετοχή στις εκλογές, καθώς η ψήφος των πολιτών θεωρείται νομιμοποίηση του καθεστώτος.

Στις προηγούμενες εκλογές είχε σημειωθεί ιστορικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής και φέτος αναμένεται ακόμα μικρότερο.

Αυτές είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται στο Ιράν μετά το θάνατο στη φυλακή της 22χρονης Μαχσά Αμινί το 2022, του κινήματος διαμαρτυρίας για περισσότερες ελευθερίες και την καταστολή των κινητοποιήσεων που ακολούθησε.

Η σκληρή καταστολή των διαδηλώσεων του 2022 συνοδεύεται από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Ιράν. Ο επίσημος πληθωρισμός στην χώρα ξεπερνά το 30% και εκατομμύρια πολίτες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας.

«Όποιο κόμμα αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο σημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα κινητοποίησε τη βάση των ψηφοφόρων υπέρ του συγκεκριμένου κόμματος. Υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ των σκληροπυρηνικών, κυρίως του Μετώπου της Επιμονής, και υποψηφίων που είναι πιο πραγματιστές» σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Ahmad Zeidabadi.

Τα οικονομικά προβλήματα του Ιράν επιδεινώονται από τη σύγκρουση με τις δυτικές δυνάμεις που οξύνθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

Mε πληροφορίες από gr.euronews.com
Ελλάδα Αθήνα 

Ξεπέρασαν τους 30.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα: Στα πρόθυρα λιμού εκατομμύρια άμαχοι, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: