Mafia ante portas στην Ιταλία; Υπουλος νόμος καταργεί την κατάχρηση εξουσίας αφήνοντας ανεξέλεγκτα τα πλοκάμια της μαφίας* Αντιδράσεις και από ΕΕ

File Photo Italian Interior Minister Matteo Piantedosi, Italy’s Minister of Foreign Affairs Antonio Tajani, Italy’s Prime Minister Giorgia Meloni , Italian Minister of Infrastructure and Transport Matteo Salvini and Italian Justice Minister Carlo Nordio during the secular State Funeral for the President Emeritus Giorgio Napolitano, in the Chamber of Montecitorio in Rome, Italy, 26 September 2023. EPA/ALESSANDRO DI MEO




Ένα περίεργο νομοσχέδιο συζητείται αυτές τις μέρες στην Ιταλική Γερουσία. Πρόκειται για την πρόταση της ακροδεξιάς κυβέρνησης για την αποποινικοποίηση της κατάχρησης εξουσίας.

Μέχρι τώρα, το συγκεκριμένο αδίκημα τιμωρείται με φυλάκιση έως και τέσσερα χρόνια. Η κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας μπορεί να ασκηθεί εναντίον δημοσίων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων δημάρχων και τοπικών διοικητών, οι οποίοι ελέγχονται έτσι για σκόπιμη εκμετάλλευση της δημόσιας θέσης τους για δικό τους όφελος ή κάποιου άλλου.

Σύμφωνα όμως με τον Κάρλο Νόρντιο, τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας, το έγκλημα είναι πολύ ασαφές και αποθαρρύνει τους τοπικούς πολιτικούς και τους δημόσιους υπαλλήλους να υπογράψουν έργα λόγω φόβου ότι θα καταλήξουν υπό έρευνα, προκαλώντας έτσι «οικονομική ζημιά που επηρεάζει τους πολίτες».

Ωστόσο η συζήτηση αυτή έχει ήδη πυροδοτήσει ένταση με την ΕΕ αλλά και φόβους για την πιθανότητα διείσδυσης της μαφίας στον δημόσιο τομέα.

Ποια είναι η μεγάλη ανησυχία; Ο,τι χωρίς το φόβο της δικαστικής λογοδοσίας, η Μαφία θα μπορεί να κάνει κουμάντο στα δημόσια έργα και να παίρνει μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίτα απ’ αυτά πιέζοντας με τον τρόπο που αυτή ξέρει πολιτικούς και κρατικούς υπαλλήλους.

Για το νομοσχέδιο, που συζητείται ήδη στην Ιταλική Γερουσία, αναμένεται να εκφράσει αντίδραση και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ηδη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει τονίσει ότι «η αποποινικοποίηση μίας σημαντικής μορφής διαφθοράς μπορεί να έχει αντίκτυπο στην καταπολέμηση του φαινομένου».

Αλλά σε μια χώρα όπου η μαφία έχει συχνά διεισδύσει στο δημόσιο τομέα, οι δικαστές έχουν εκφράσει ανησυχίες για τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η κατηγορία στη διασφάλιση της δημόσιας διοίκησης. Η κατάργησή του, προειδοποιούν, θα μπορούσε απλώς να διευκολύνει τα εγκλήματα του «λευκού κολάρου» και τα οικονομικά εγκλήματα και να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ της πολιτικής και του οργανωμένου εγκλήματος.

Το ζήτημα έχει διχάσει ακαδημαϊκούς και νομικούς εμπειρογνώμονες. Οι επικριτές από την αριστερά και τη δεξιά επισημαίνουν ότι η αποτελεσματικότητα του αδικήματος στην Ιταλία για την προσαγωγή υποθέσεων σε δίκη είναι πολύ χαμηλή. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, το 96% των διαδικασιών κατάχρησης εξουσίας τελειώνουν με τον φάκελο της υπόθεσης να κλείνει.

Ο Τζιουζέπε Ιντζερίλο, δικηγόρος από το Παλέρμο, ο οποίος έχει ασχοληθεί με δεκάδες περιπτώσεις του συγκεκριμένου εγκλήματος, αναγνώρισε τα μειονεκτήματα. «Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Εάν ένας δήμαρχος πρέπει να προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή αποχέτευσης, θα μπορούσε να λάβει την πιο συμφέρουσα προσφορά από έναν γνωστό του, κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο στις μικρές πόλεις. Σε εκείνο το σημείο, το κόμμα της αντιπολίτευσης στην πόλη θα μπορούσε να αναφέρει στις Aρχές ότι ο δήμαρχος ήθελε να ευνοήσει τη γνωριμία του αναθέτοντας την κατασκευή αποχέτευσης στην εταιρεία του. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα στην Ιταλία, πολλοί δήμαρχοι και δημόσιοι λειτουργοί, προκειμένου να αποφύγουν να κατηγορηθούν για κατάχρηση γραφείου, τείνουν στην πραγματικότητα να εγκαταλείψουν την εκτέλεση δημοσίων έργων».

Ωστόσο, το παραπάνω επιχείρημα μοιάζει αδύναμο, ειδικά για χώρα όπως η Ιταλία στην οποία η Μαφία διεκδικεί εδώ και δεκαετίες μερίδιο σε δημόσιες συμβάσεις για έργα πάσης φύσεως.

Η πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης θα εξεταστεί την Τρίτη στη Γερουσία, την άνω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου.

Με πληροφορίες από Guardian

 

Έφτασε στο Λονδίνο ο «άσωτος υιός» του Καρόλου και «εφιάλτης» του Μπάκιγχαμ πρίγκιπας Χάρι: Πρώτη δημόσια εμφάνιση του Βρετανού Μονάρχη μετά τη διάγνωση [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: