«Καταζητούμενη» για τη Ρωσία η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας: Η φαιδρή αιτιολογία και η απάντηση της ίδιας [video]

File Photo Estonia’s Prime Minister Kaja Kallas arrives for a Special European Council in Brussels, Belgium, 01 February 2024. EU leaders gather in Brussels to discuss the mid-term revision of the EU’s long-term budget for 2021-2027, including support to Ukraine. EPA/OLIVIER MATTHYS




Με την κατηγορία της «καταστροφής και πρόκλησης ζημιάς σε μνημεία για τους σοβιετικούς στρατιώτες» του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, η  Ρωσία κήρυξε την Τρίτη την Εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλας «καταζητούμενη».

Ο ιστότοπος του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας συμπεριέλαβε την Κάλλας σε μια βάση δεδομένων ως «καταζητούμενη βάσει του ποινικού κώδικα», χωρίς πάντως να αναφέρει εκεί συγκεκριμένες κατηγορίες.

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν επίσης σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας Τάιμαρ Πέτερκοπ, όπως και του υπουργού Πολιτισμού της Λιθουανίας Σιμόνας Κάιρις.

Ρωσική πηγή ασφαλείας, την οποία επικαλέστηκε χωρίς να την κατονομάσει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε ότι οι τρεις αξιωματούχοι χωρών της Βαλτικής διώκονται για «καταστροφή και πρόκληση ζημιάς σε μνημεία για τους σοβιετικούς στρατιώτες»  του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή», έγραψε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο κανάλι της στο Telegram. «Τα εγκλήματα κατά της μνήμης των απελευθερωτών του κόσμου από τον ναζισμό και τον φασισμό πρέπει να διωχθούν».

Η Κάλας υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια της υπεράσπισης της Ουκρανίας μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Υπήρξε μία από τις ισχυρότερες φωνές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ υπέρ της παροχής περισσότερων όπλων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti: «Η Κάλλας έχει επανειλημμένα προβεί σε ρωσοφοβικές δηλώσεις. Αποκάλεσε τη Ρωσία διαρκή απειλή για την ασφάλεια των δυτικών χωρών, εξέφρασε την επιθυμία της να ηγηθεί προσωπικά του ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει τη Μόσχα και ζήτησε να “απομονωθεί” η Ρωσία από τον “ελεύθερο κόσμο”. Υποστήριξε επίσης την κατεδάφιση των σοβιετικών μνημείων στην Εσθονία που είναι αφιερωμένα σε όσους έπεσαν στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Ακόμη, επεδίωξε την πανευρωπαϊκή απαγόρευση της έκδοσης βίζας σε Ρώσους ενώ επίσης δήλωσε έτοιμη να αλλάξει το σύνταγμα της Εσθονίας ώστε να στερήσει από τους Ρώσους και τους Λευκορώσους το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές».

Τα τελευταία χρόνια πολλά από τα μνημεία που είχαν ανεγερθεί επί Σοβιετικής Ένωσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποξηλώθηκαν στις χώρες της Βαλτικής, σε ένδειξη απόρριψης της σοβιετικής περίοδου, καθώς τα κράτη αυτά θεωρούν ότι ήταν υπό την κατοχή της πρώην ΕΣΣΔ.

«Δεν θα σιωπήσω»

Μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος της και σε βάρος άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων, η πρωθυπουργός της Εσθονίας  κατήγγειλε τη συνήθη τακτική εκφοβισμού εκ μέρους της Ρωσίας.

«Η ενέργεια της Ομοσπονδίας της Ρωσίας δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς πρόκειται για τη συνήθη τακτική εκφοβισμού που εφαρμόζει», κατήγγειλε η Κάλας σε ανακοίνωση και υποσχέθηκε να υποστηρίξει την Ουκρανία που ξεκληρίζεται από τον πόλεμο και να καταπολεμήσει τη «ρωσική προπαγάνδα».

«Δεν θα σιωπήσω, θα συνεχίσω να στηρίζω με σθένος την Ουκρανία και θα υποστηρίξω την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας», τόνισε.

Με πληροφορίες από Guardian

Άσχημα νέα για το Κίεβο: Το ΝΑΤΟ δεν θα αποστείλει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: