Καταγγελίες για εκτεταμένη καλπονοθεία στο Πακιστάν: Παρά τη φυλάκισή του ο Ιμράν Χαν παραμένει παράγοντας των εξελίξεων

FILE PHOTO: Άνδρες των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας. EPA/ARSHAD ARBAB




Τρεις συνασπισμοί κομμάτων, μεταξύ των οποίων αυτός του οποίου ηγείται ο φυλακισμένος πρώην πρωθυπουργός Ιμράν Χαν, έρχονται στήθος με στήθος σήμερα στις πακιστανικές εκλογές, όμως η βραδύτητα της καταμέτρησης των ψήφων έχει αυξήσει τις υποψίες για χειραγώγηση των αποτελεσμάτων.

Στις 13:30 (τοπική ώρα, 10:30 ώρα Ελλάδας) -περισσότερο από 20 ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες- η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν δεν είχε ανακοινώσει παρά 81 από τα 266 αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το Πακιστάν Τεχρίκ-ε-Ινσάφ (PTI) του Ιμράν Χαν δεν επετράπη να συμμετάσχει ως κόμμα στις χθεσινές εκλογές. Όμως τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα δίνουν 26 έδρες στους ανεξάρτητους υποψηφίους που συνδέονται με το PTI, δηλαδή πέντε περισσότερες από τον Μουσουλμανικό Σύνδεσμο του Πακιστάν (PML-N) της οικογένειας Σαρίφ, που ήταν ωστόσο το φαβορί στην ψηφοφορία.

Το Κόμμα του Πακιστανικού Λαού (PPP) του Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, που εκπροσωπεί την άλλη πολιτική δυναστεία της χώρας, πάει επίσης καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν έχοντας συγκεντρώσει κι αυτό 26 έδρες, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.

Αν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν, κανένας από τους τρεις συνασπισμούς κομμάτων δεν φαίνεται να είναι σε θέση να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία και να κυβερνήσει μόνος. Ο νικητής θα πρέπει να συνάψει συμμαχίες για να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, με όλες τις επιλογές να μοιάζουν ανοιχτές.

Ο 74χρονος Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος επέστρεψε στο Πακιστάν τον Οκτώβριο έπειτα από τέσσερα χρόνια εξορίας στο Λονδίνο, φέρεται ότι έχει την υποστήριξη του στρατού, σύμφωνα με τους παρατηρητές. Μια νίκη του κόμματός του θα μπορούσε να του επιτρέψει να ηγηθεί της χώρας για τέταρτη φορά, με την προϋπόθεση ότι θα είναι αρκετά πειστική.

«Προεκλογικές απάτες»

Η προεκλογική εκστρατεία σηματοδοτήθηκε από «προεκλογικές απάτες», με τον παραμερισμό του δημοφιλούς 71χρονου Ιμράν Χαν, ο οποίος καταδικάσθηκε σε τρεις μακροχρόνιες ποινές κάθειρξης, και με την καταστολή του κόμματός του.

Πριν από την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων, το στέλεχος του PTI Όμαρ Αγιούμπ Χαν είχε δηλώσει πεπεισμένος ότι το κόμμα του θα είναι «σε θέση να σχηματίσει την επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση με πλειοψηφία δύο τρίτων», σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης.

Το PML-N παραμένει πάντως σε θέση να κερδίσει την επαρχία του Πουντζάμπ, την πιο πολυάνθρωπη της χώρας, υπογράμμισε η εκπρόσωπός του Μαριγιούμ Ορανγκζέμπ.

To PML-N και το PPP είχαν σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Σεμπχάζ Σαρίφ, τον αδελφό του Ναουάζ, μετά την αποπομπή του Ιμράν Χαν από τη θέση του πρωθυπουργού με πρόταση μομφής τον Απρίλιο 2022.

Στη συνέχεια το PPP αποστασιοποιήθηκε από το PML-N στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και φαίνεται να έχει πληγεί λιγότερο από τη χαμηλή δημοτικότητα αυτής της κυβέρνησης. Ο αρχηγός του, ο Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, γιος της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, η οποία δολοφονήθηκε το 2007, έκανε λόγο για «πολύ ενθαρρυντικά» αποτελέσματα.

Η Εθνική Συνέλευση αριθμεί 336 βουλευτές, όμως 70 έδρες κατανέμονται με αναλογικό σύστημα σε γυναίκες και θρησκευτικές μειονότητες. Καθώς το PTI δεν είχε άδεια να συμμετάσχει στις εκλογές ως κόμμα, δεν μπορεί να διεκδικήσει καμιά απ’ αυτές τις έδρες.

Η Εκλογική Επιτροπή επικαλέσθηκε «προβλήματα με το Ίντερνετ» για να εξηγήσει τη βραδύτητα της διαδικασίας.

Κατά του κατεστημένου

«Μια προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη για τη νόθευση των αποτελεσμάτων», δήλωσε στη διάρκεια της νύκτας ο Ραούφ Χάσαν, κορυφαίος συνεργάτης του Ιμράν Χαν και υπεύθυνος ενημέρωσης στο PTI. Το κόμμα δεν είχε σταματήσει να καταγγέλλει χειραγωγήσεις σε όλη τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Το κόμμα του Χαν προηγούνταν με σημαντική διαφορά στα πρώτα αποτελέσματα στη διάρκεια της νύκτας. Στη συνέχεια σταμάτησαν να ανακοινώνονται αποτελέσματα, με την καθυστέρηση να αποδίδεται σε βλάβες στις επικοινωνίες. Έπειτα από ένα κενό αρκετών ωρών, όταν τα αποτελέσματα άρχισαν να έρχονται και πάλι, ανακοινώθηκε πως το κόμμα και οι σύμμαχοι του Σαρίφ έχουν μικρό προβάδισμα επί των υποψηφίων που υποστηρίζονται από τον Χαν.

«Οι φόβοι για νόθευση των αποτελεσμάτων και για απάτες είναι ευρέως διαδεδομένοι και δικαίως», επισήμανε επίσης μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης X ο Μάικλ Κούγκελμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Νότιας Ασίας του Wilson Center της Ουάσινγκτον.

Η διακοπή από τις αρχές τηλεφωνικών υπηρεσιών και των ιντερνετικών υπηρεσιών στα κινητά κατά τη χθεσινή ημέρα των εκλογών είχε ενισχύσει περαιτέρω τις αμφιβολίες για την κανονικότητα της εκλογικής διαδικασίας.

Ο Ιμράν Χαν ήλπιζε να επωφεληθεί, όπως και όταν είχε εκλεγεί το 2018, από την κινητοποίηση της νεολαίας, που διψά για αλλαγή έπειτα από δεκαετίες κυριαρχίας των μεγάλων οικογενειακών δυναστειών, που θεωρούνται διεφθαρμένες.

Το γεγονός ότι ο πρώην σταρ του κρίκετ εμφανίζεται ως ο υποψήφιος κατά του κατεστημένου, εξηγεί γιατί η δημοτικότητά του παρέμεινε ανέπαφη, παρά το γεγονός ότι το πέρασμά του από την εξουσία σηματοδοτήθηκε από την επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας.

Αψήφησε απερίφραστα τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες κυβέρνησαν τη χώρα επί δεκαετίες και ωστόσο φέρεται ότι τον είχαν υποστηρίξει το 2018. Τις κατηγόρησε ότι ενορχήστρωσαν την αποπομπή του το 2022 και τους απέδωσε τα προβλήματά του με τη δικαιοσύνη.

Οι εκλογές βάφτηκαν με αίμα προχθές, Τετάρτη, με το θάνατο 28 ανθρώπων σε δύο βομβιστικές επιθέσεις στη νοτιοδυτική επαρχία του Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν), την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο στρατός ανακοίνωσε πως 51 επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη, και στοίχισαν τη ζωή σε 12 ανθρώπους, από τους οποίους οι 10 ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Με πληροφορίες από AFP-DPA μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν

Αποτρόπαια δολοφονία ακτιβίστριας στο Μεξικό: Την δολοφόνησαν επειδή αναζητούσε τους «εξαφανισμένους» από τα καρτέλ ναρκωτικών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: