Αποτρόπαια δολοφονία ακτιβίστριας στο Μεξικό: Την δολοφόνησαν επειδή αναζητούσε τους «εξαφανισμένους» από τα καρτέλ ναρκωτικών

FILE PHOTO: Αστυνομικοί ελέγχουν αυτοκίνητα και ερευνούν πολίτες στην Πόλη του Μεξικού. Το Μεξικό μαστίζεται από σφοδρό κύμα εγκληματικότητας. EPA, José Pazos




Η Ανχέλικα Λεόν, πρόεδρος συλλογικότητας που αναζητεί πρόσωπα τα οποία έχουν εξαφανιστεί στο Μεξικό, δολοφονήθηκε από ένοπλο χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε πολιτειακή επιτροπή υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πρόεδρος της οργάνωσης Unión y Fuerza por Nuestros Desaparecidos («Ένωση και Δύναμη για τους Εξαφανισμένους Μας»), υπέστη επίθεση στην πόλη Τεκάτε, διευκρίνισε η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια, στο βόρειο Μεξικό.

Παρότρυνε τις εισαγγελικές αρχές να «διενεργήσουν τις απαραίτητες έρευνες» για να εξακριβωθούν τα κίνητρα της δολοφονίας, να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι δράστες και να «αποφευχθεί η ατιμωρησία».

Διευκρίνισε πως έχει αρχίσει δική της έρευνα, για να εξετάσει τις ενέργειες των αρχών στην υπόθεση, ιδίως επειδή «πρόκειται για επίθεση εναντίον υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Αλεχάντρα Λεόν ήταν για χρόνια αφοσιωμένη στην αναζήτηση του αδελφού της Χοσέ Χουάν Βάσκες Λεόν, ο οποίος εξαφανίστηκε την 27η Ιουνίου 2018.

Σύμφωνα με τον μεξικανικό Τύπο, η ακτιβίστρια δολοφονήθηκε μπροστά στα γραφεία της συλλογικότητας στην Τεκάτε.

Οι αρχές δεν έχουν σχολιάσει την υπόθεση μέχρι στιγμής. Άλλες οργανώσεις που αναζητούν αγνοούμενους απαίτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, στο Μεξικό έχουν καταγραφεί 114.000 εξαφανίσεις από το 1952, οι περισσότερες έπειτα από το 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε «πόλεμο» εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας.

Έπειτα από εξέταση των δημόσιων αρχείων, η κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανέφερε τον Δεκεμβρίου πως 16.681 άνθρωποι που θεωρούνταν αγνοούμενοι βρέθηκαν.

Στη χώρα υπάρχουν δεκάδες συλλογικότητες που αναζητούν εξαφανισθέντες, αποτελούμενες κυρίως από συγγενείς θυμάτων. Κάποιες ψάχνουν αγνοούμενους με σκαπάνες και φτυάρια, όχι σπάνια υπό επικίνδυνες συνθήκες, δεχόμενες απειλές.

Στο Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί πάνω από 420.000 ανθρωποκτονίες από το 2006. Στην πλειονότητά τους, αποδίδονται από τις αρχές σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεξικό, Μεξικό

Νεκρός σε νοσοκομείο πρώην σύμβουλος του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ ο οποίος είχε συλληφθεί για κατασκοπεία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: