Κανείς σ’ αυτόν τον πλανήτη δεν μπορεί να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα συζητήσει κυριαρχικά δικαιώματα και διεθνείς συνθήκες με την Τουρκία: “Έγραψε” η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου!

Η δημοσιογράφος Λένα Αργύρη με τον Τζόναθαν Σάντζερ, τον υφυπουργό Εξωτερικών Τζέφρι Πάιατ και την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Φωτογραφία Hellas Journal




Δεν διαταράσσεται η φιλία μας με την Ελλάδα (από τίποτα). Επιβιώνει και από τις αλλαγές εξουσίας. Ότι και αν συμβεί στις εκλογές, οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, δεν αλλάζουν.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ενέργειας των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο συνέδριο των Δελφών που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον σε συνεργασία με την εφημερίδα Καθημερινή και τον οργανισμό Foundation Defense Of Democracies.

Παράλληλα, η υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, έκανε τη μεγάλη δήλωση. Είπε σχετικά: Κανείς σ’ αυτόν τον πλανήτη δεν μπορεί να πιστέψει οτι θα συζητήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα και διεθνείς συνθήκες με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα τόνισε:

  • Δεν νομίζω ότι κάποιος νοήμων άνθρωπος θα μπορούσε να περιμένει ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να συζητά για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών ή να συζητά για διεθνείς συμφωνίες που ισχύουν εδώ και εκατό χρόνια και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Πάιατ δήλωσε ότι η συνάντηση 3+1 (Κύπρος, Ισραήλ, Ελλάδα με τη συμμετοχή των ΗΠΑ) είναι ακόμα πιο σημαντική τώρα, για την επόμενη μέρα μετά τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, η Ελλάδα κτίζει μία νέα αρχιτεκτονική στην περιοχή και χαρακτήρισε σημαντική την προσήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία.

Επίσης χαρακτήρισε σημαντική την προσήλωση της Ελλάδας στην ενεργειακή συνεργασία με την Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Ελλάδα είναι μία σταθερή Δημοκρατία.

Η Ελληνίδα υφυπουργός σημείωσε ότι είναι μη διαπραγματεύσιμη η στρατηγική σημασία της χώρας με το Ισραήλ. Και τόνισε ότι την ίδια στιγμή η Αθήνα έχει ταυτόχρονα δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα με τις χωρες του Περσικού Κόλπου.

Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και να βοηθάμε, δήλωσε η κ. Παπαδοπούλου: Να είμαστε πυλώνες σταθερότητας, όχι αποσταθεροποίησης.

Η υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα αντι-δυτικό εταίρο δίπλα μας.

Και εξήγησε ότι για την Ελλάδα υπάρχει μόνο διαφορά, η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Κανείς σ’ αυτόν τον πλανήτη δεν μπορεί να πιστέψει οτι θα συζητήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα και διεθνείς συνθήκες με την Τουρκία.

Προς το παρόν προσηλωνόμαστε στα “ήρεμα νερά” με την Άγκυρα, τόνισε.

Η κ. Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι το Κυπριακό είναι θέμα ΕΙΣΒΟΛΗΣ και ΚΑΤΟΧΗΣ. Είναι ένα σημαντικό θέμα για την Ελλάδα, είπε, και τόνισε ότι η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος, μέλος της Ε.Ε. και του ΟΗΕ.

Δεν ειναι θέμα των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, είπε. Αν όμως, συνεχίζεται η κατοχηή προφανώς επηρεάζονται και τα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, η νεα φαση” των ελληνοτουρκικών σχέσεων θέλει διάρκεια και συνέπεια. Απαιτούνται δύο για να χορέψουμε ταγκό. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θέλει να χορέψει ταγκό μαζί μας, τόνισε…

Όλη η τοποθέτηση της κ. Παπαδοπούλου για τα παραπάνω θέματα ακολουθεί:

Νομίζω ότι όπως τόνισαν ορισμένοι συνομιλητές μου, οι ΗΠΑ προσπαθούν να μην χάσουν την Τουρκία. Αλλά αν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία, εμείς ως Ελλάδα βρισκόμαστε σε μια πιο περίεργη θέση γιατί ζούμε δίπλα στην Τουρκία. Είμαστε γείτονες και θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί της, οπότε το τελευταίο πράγμα που σίγουρα χρειαζόμαστε είναι μια μεγάλη αντιδυτική χώρα δίπλα μας.

Επομένως, για εμάς είναι πολύ σημαντικό να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουμε την Τουρκία όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πολιτικές του ΝΑΤΟ και να βοηθήσουμε ώστε να παραμείνει ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Σε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της σχέσης μας με την Τουρκία, η Ελλάδα δεν σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί να οικοδομήσει ένα είδος σταθερής σχέσης και να θέσει τη σχέση σε ήρεμα νερά. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διαφορές μας θα λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη. Για την Ελλάδα υπάρχει μόνο μία διαφορά, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Δεν νομίζω ότι κάποιος νοήμων άνθρωπος θα μπορούσε να περιμένει ότι η Ελλάδα θα αρχίσει να συζητά για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών ή να συζητά για διεθνείς συμφωνίες που ισχύουν εδώ και εκατό χρόνια και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οπότε, η Ελλάδα ήταν πάντα έτοιμη να συζητήσει την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει δημόσια ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μπορούμε να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτή η θέση εξακολουθεί να ισχύει και στο μεταξύ προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διατηρήσουμε ήρεμα νερά στη σχέση και επίσης προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά θέματα που προκύπτουν μεταξύ γειτόνων.

Κάποια από αυτά είναι πιο σημαντικά, μερικά από αυτά είναι λιγότερο σημαντικά. Όλα όμως συμβάλλουν σε κάποια καλύτερη ατμόσφαιρα στη σχέση. Φυσικά το Κυπριακό είναι πολύ σημαντικό θέμα. Κανείς, όμως, δεν πρέπει να ξεχνά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μια ανεξάρτητη χώρα, που είναι μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε.. Και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε και να το θυμόμαστε.

Το Κυπριακό είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής. Δεν είναι διμερές ζήτημα Ελλάδας-Τουρκίας. Είναι ένα ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα. Είναι θέμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τούτου λεχθέντος, κανείς δεν εθελοτυφλεί στο γεγονός ότι εάν επιδεινωθεί η κατάσταση επί του πεδίου στην Κύπρο, αυτό θα επηρεάσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Από την άλλη πλευρά, η καλή ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας θα επηρεάσει θετικά την κατάσταση στην Κύπρο και το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών. Άρα, ναι, υπάρχει αυτού του είδους η σύνδεση, αλλά αυτό δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα. Είναι θέμα εισβολής και κατοχής.

Η τωρινή ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι εντάξει. Αλλά για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το ένα αυτή η νέα φάση, αν μπορούμε να την ονομάσουμε νέα φάση γιατί έχουμε δει κάτι αντίστοιχο και στο παρελθόν, χρειάζεται να υπάρχει διάρκεια και βιωσιμότητα. Είμαστε πολύ υπομονετικοί, θα δουλέψουμε και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συνεχίσουμε (αυτή τη καλή ατμόσφαιρα), αλλά χρειάζονται δύο για να χορέψουν.

Ελπίζουμε, λοιπόν, και περιμένουμε ότι η Τουρκία θα θέλει να χορέψει μαζί μας τώρα και στο μέλλον.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: