Ήρθαν και θα μείνουν οι Αλκυονίδες όλη την εβδομάδα στην Αττική: Από την Πέμπτη πέφτει η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές [video]

Φωτογραφία που έχει τραβηχτεί με drone και εικονίζει τοπίο της περιοχής του Ναυπλίου, κατά τη διάρκεια των Αλκυονίδων ημερών, Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Θα συνεχιστεί η άνοδος της θερμοκρασίας και τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, ενώ όλη τη νέα εβδομάδα ο υδράργυρος θα κινηθεί πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Παράλληλα, στην άρση όλων των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που ήταν σε ισχύ τις τελευταίες μέρες στην περιοχή της Πάρνηθας λόγω της κακοκαιρίας, προχώρησε η Αστυνομία.




“Οι αλκυονίδες ημέρες ήρθαν για να μείνουν. Μέχρι τουλάχιστον τις 15 Φλεβάρη δεν αναμένεται κάποια ψυχρή εισβολή” ανάφερε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ.

Πιο αναλυτικά την Δευτέρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή κατά 4 με 5 βαθμούς. Ηλιοφάνεια στην Αττική με ασθενείς άνεμους, και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 18 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη επίσης προβλέπεται μια ημέρα με αίθριο καιρό και ασθενείς μεταβλητούς ανέμους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 17 βαθμούς.

Σε ότι αφορά τις Αλκυονίδες ημέρες, σε ανάρτησή του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς επισημαίνει ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα.

Ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει ότι στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι Αλκυονίδες διαρκούν συνήθως περισσότερο, και γίνονται πιο εύκολα αισθητές. Αυτό συμβαίνει γιατί με την αύξηση της θερμοκρασίας στην καρδιά του χειμώνα δημιουργείται αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

Αλκυονίδες ημέρες ορίζονται οι “ημέρες καλοκαιρίας” μεταξύ της 16ης Δεκεμβρίου και της 16ης Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελάχιστη θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους 4 βαθμούς και η μέγιστη υπερβαίνει τους 16 βαθμούς Κελσίου.

Τις ημέρες αυτές, για να τις ονομάσουμε Αλκυονίδες, ο καιρός θα πρέπει να “κυλήσει” με λίγα σύννεφα και η μέση ταχύτητα του ανέμου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 κόμβους, δηλαδή η μέση ένταση του ανέμου να μην ξεπερνά τα 2 μποφόρ.

Η συμπεριφορά των Αλκυονίδων δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα. Θα είχαμε την εμφάνιση ακόμη περισσότερων τέτοιων ημερών, αν δεν υπήρχε κυρίως το κριτήριο της ελάχιστης θερμοκρασίας. Ετσι, μπορεί σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχουμε αλκυονίδες ημέρες και σε άλλες να μην έχουμε.

Πάντως στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι Αλκυονίδες διαρκούν συνήθως περισσότερο και γίνονται πιο εύκολα αισθητές. Αυτό συμβαίνει γιατί με την αύξηση της θερμοκρασίας στην καρδιά του χειμώνα δημιουργείται αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική, δηλαδή δημιουργείται ένα πεδίο υψηλών πιέσεων, που “παγιδεύει” τις θερμές μάζες της ατμόσφαιρας στο ίδιο σημείο για περισσότερες ημέρες.

Πρόγνωση για Δευτέρα

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά για την εποχή κατά 5 με 6 βαθμούς.

Πρόγνωση για Τρίτη

Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν δυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν αρχικά βορειοδυτικοί και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και στα κεντρικά και τα νότια θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Πρόγνωση για Τετάρτη

Αρχικά σχεδόν αίθριος με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο. Βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες κυρίως στα δυτικά και τα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια νότιοι 3 με 5 και στην υπόλοιπη χώρα δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια, ωστόσο θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πρόγνωση για Πέμπτη

Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο, με πιθανότητα λίγων ασθενών τοπικών βροχών στα δυτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Η αστυνομία ζητά από τους πολίτες οποιαδήποτε πληροφορία για την παράσυρση και εγκατάλειψη πεζού στην οδό Πέτρου Ράλλη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: