Η τριμερής συν 1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) “δεν είναι στον πάγο”, λέει Αμερικανός αξιωματούχος: “Σφίγγα” για την επιστολή του Μπλίνκεν στο Κογκρέσο για τα τουρκικά F-16

DCFPC On-the-record hybrid roundtable with Hellenic Media: Deputy Assistant Secretary of State for European and Eurasian Affairs, Joshua Huck (R) briefed outlets from Greece and Cyprus. Public domain photo by State Department FPC, Sherry L Brukbacher.




Ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόσουα Χακ σε ενημέρωση που έγινε στην Ουάσιγκτον ενόψει του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στο Στειτ Ντιπαρτμεντ, μίλησε σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων για τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι:

“Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας σταθερός εταίρος, αλλά είναι μια χώρα που προωθεί τη σταθερότητα στην περιοχή” πρόσθεσε ο αμερικανός αξιωματούχος και αναφέρθηκε στον συνολικό ρόλο της χώρας μας και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στην ευρύτερη περιοχή”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μίλησε και για την τριμερή συν ένας, που ξεκίνησε από τον Μάικ Πομπέο, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και συνεχίστηκε διαδικτυακά από τον διάδοχο του, Άντονι Μπλίνκεν και στη συνέχεια ατόνισε. Ο κ. Χακ είπε τα εξής:

Στην πραγματικότητα, δεν είναι με κανένα τρόπο στον πάγο. Αν υπάρχει αυτή η εντύπωση, αυτή είναι εσφαλμένη. Υποστηρίζουμε σθεναρά (το σχήμα 3+1).

Θέλω να πω, ειλικρινά, ότι για να έχουμε αυτή τη στιγμή μια συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εταίροι, αυτό θα είναι δύσκολο δεδομένων των προκλήσεων που κάποιοι από αυτούς, όπως το Ισραήλ, αντιμετωπίζουν.

Αλλά θα έλεγα ότι μόνο και μόνο επειδή δεν βλέπετε συναντήσεις υψηλού επιπέδου δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει δραστηριότητα.

Πολλά από αυτά συμβαίνουν σε επίπεδο εργασίας και σε – σε τομείς που μπορεί να μην είναι στο προσκήνιο ή στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Αλλά αυτό το σχήμα (3+1) συνεχίζει να είναι προτεραιότητα για εμάς, υπογράμμισε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ρωτήθηκε για την επιστολή εγγυήσεων που απέστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο, στην οποία αναφέρεται ότι τα αμερικανικά F-16 που θα πουληθούν στην Τουρκία, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν εναντίον συμμάχων-μελών του ΝΑΤΟ, ο κ. Χακ απάντησε και στο ερώτημα “γιατί υπάρχει αυτή η μυστικοπάθεια”. Υπογράμμισε:

“Δεν πρόκειται να σχολιάσω ή να κάνω εικασίες σχετικά με τις εσωτερικές επικοινωνίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τις επικοινωνίες που ένα μέρος της κυβέρνησης μπορεί να έχει ή να μην έχει με άλλο μέρος της κυβέρνησης, δεν μπορώ πραγματικά να πάω εκεί.”

Για την Κύπρο ήταν πολύ υποστηρικτικός. “Δεν υποστηρίζουμε λύση δύο κρατών, 100%”, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος και τόνισε:

Το πρώτο σκέλος είναι η υποστήριξη μας για την επίλυση του Κυπριακού. Επ’ αυτού, οι απόψεις μας δεν έχουν αλλάξει.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε μια συνολική διευθέτηση υπό κυπριακή ηγεσία και μέσω της διευκόλυνσης των Ηνωμένων Εθνών που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού. Υποστηρίζουμε πολύ σταθερά τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα για όλους τους Κύπριους. Σαφέστατα, τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Μας ενθαρρύνει ο διορισμός προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο Ολγκίν Κουεγιάρ. Δεν είχα την ευκαιρία να τη γνωρίσω ακόμη προσωπικά, αλλά καταλαβαίνουμε ότι χαίρει μεγάλης εκτίμησης για τη δουλειά της στην Κολομβία με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και πιστεύουμε ότι η άφιξή της στο νησί είναι μια πραγματικά καλή ευκαιρία. Και ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία ειλικρινά – ας της δώσουμε μια ευκαιρία. Και φυσικά ως ΗΠΑ, παρόλο που δεν είμαστε εγγυήτρια δύναμη και δεν συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζουμε το έργο της και θέλουμε να το δούμε να συνεχίζεται.

Το δεύτερο σκέλος αφορά τη διμερή μας σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς εργαζόμαστε για να την προωθήσουμε σε όλους τους τομείς. Και νομίζω ότι εάν κοιτάξουμε πίσω πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, θα δούμε ότι η αλλαγή που έχει επιτευχθεί είναι αρκετά σημαντική. Και στους τομείς που σήμερα συνεργαζόμαστε, όπως η άμυνα, η οικονομία, η ενέργεια, το κλίμα, και το κράτος δικαίου, η συνεργασία έχει μεγαλύτερο βάθος και είναι πιο αναβαθμισμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Επομένως, είμαστε πραγματικά αφοσιωμένοι σε αυτή τη διμερή συνεργασία και δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε, ανεξάρτητα από το πως θα εξελίσσεται το κυπριακό πρόβλημα, για το οποίο βεβαίως παραμένουμε πολύ επικεντρωμένοι στην προσπάθεια επίλυσης του με κάθε τρόπο.

Είμαστε πολύ επικεντρωμένοι σε αυτή την επέτειο. Πενήντα χρόνια είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, και η άποψή μας είναι ότι κάθε έτος που περνά είναι από μόνο του ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην εξεύρεση λύσης.

Στον κ. Χακ τέθηκε το ερώτημα αν νομίζει πως ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης πρέπει να προσκληθεί στο Λευκό Οίκο με αφορμή την 50η μαύρη επέτειο της άνανδρης τουρκικής εισβολής εναντίον της Μεγαλονήσου. Απάντησε ως εξής:

Όσον αφορά μια πρόσκληση, αυτό θα είναι κάτι που πρέπει να το απαντήσει ο Λευκός Οίκος παρά εγώ. Σίγουρα μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στο να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υψηλού επιπέδου και σημαντικές επαφές με την Κύπρο. Και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από τώρα για αυτό. Δεν μπορώ να σας κάνω μια προεπισκόπηση, αλλά για αυτό το θέμα μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους συναδέλφους μας στον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε οτι η Ουάσιγκτον στηρίζει ένα ευρύτερο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών αμυντικών δυνατοτήτων. Πρόσθεσε:

To γεγονός ότι η σχέση των ΗΠΑ και της Ελλάδος βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών δεν είναι τυχαίο αλλά είναι αποτέλεσμα προσπάθειας τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από την πλευρά της Ουάσιγκτον.

Στον κ. Χακ υποβλήθηκε ερώτηση για την μεγάλη καθυστέρηση στο ξεκλείδωμα των F-35 και για την αμερικανική στρατηγική διασύνδεσης τους με τα F-16 προς την Τουρκία. Είπε τα εξής: “Όλοι θα θέλαμε να είχαν εξελιχθεί τα πράγματα γρηγορότερα όμως πρόκειται για πολύπλοκες συμφωνίες και είμαστε ικανοποιημένοι εδώ που βρισκόμαστε σήμερα.”

Και πρόσθεσε για την ουσία της πώλησης, αυτής καθ’ αυτής, των μαχητικών πέμπτης γενιάς στην Ελλάδα:

 “Είναι μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα όσον αφορά στις δυνατότητες της, αλλά είναι και μια θετική εξέλιξη για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και για το ΝΑΤΟ καθώς αυξάνει τη συνολική αμυντική ετοιμότητα και τις δυνατότητες της συμμαχίας. Δεν υπάρχει όμως μόνο ενίσχυση της Ελλάδος στον αέρα, αλλά υπάρχει υποστήριξη στη θάλασσα και στην ξηρά. Επομένως, δεν μιλάμε μόνο για ενίσχυση της αεροπορικής δύναμης, αλλά μιλάμε για ένα ευρύτερο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών αμυντικών δυνατοτήτων, κάτι που είναι μέρος μιας ήδη πολύ ισχυρής αμυντικής σχέσης”.

Οι Έλληνες ανταποκριτές έθεσαν επίμονα και την αναξιοπιστία της Τουρκίας, η οποία άλλα λέει και άλλα κάνει. Αλλά και το φόβο ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα F-16 κάποια στιγμή εναντίον της Ελλάδας. Ο κ. Χακ απάντησε;

“Είμαστε ικανοποιημένοι από την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Βέβαια οι δυο κυβερνήσεις γνωρίζουν πως θα εξελιχθεί αυτή η σχέση αλλά από την δική μας πλευρά αυτή είναι μια διαδικασία που στηρίζουμε. Οι θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών για να ξεπεραστούν οι μακροχρόνιες διαφωνίες και να αναζητηθεί μια νέα προσέγγιση, οφείλονται στον ηγετικό ρόλο και το όραμα των κ. Μητσοτακη και Ερντογαν.”

Υποβλήθηκε ερώτημα για το τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν αυτό το καλό κλίμα αλλάξει και η Τουρκία αρχίσει εκ νέου την επιθετικότητα της εναντίον της Ελλάδος. Ο Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε: “Αυτή είναι μια κλασική υποθετική κατάσταση, την οποία δεν θα σχολιάσω, δεν έχω πολλά να πω επ’ αυτού, προτιμώ να εστιάσω στα θετικά δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή.”

Ποιος εκβιάζει ποιόν; Ποιος κοροϊδεύει ποιόν; Νέος γύρος αμερικανοτουρκικής “σύγκρουσης” για τους ρωσικούς S-400 και τα αμερικανικά F-35… Η απάντηση στη Hellas Journal… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: