Η σχολική στολή γίνεται ξανά της μόδας; Στη Γαλλία το δοκιμάζουν, η Πρώτη Κυρία Μπριζίτ Μακρόν το χειροκροτεί: Είναι ένα μέσο κατά των ανισοτήτων [videos]

Μαθητές στο σχολείο screenshot youtube




Δεν ήταν υποχρεωτικές στα κρατικά σχολεία στη Γαλλία από το 1968. Αλλά οι στολές επέστρεψαν σε μια πόλη ως μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος της κυβέρνησης για να διαπιστωθεί εάν μπορούν να μειώσουν την ανισότητα – και να βελτιώσουν τη συμπεριφορά.

Περίπου 700 μαθητές σε τέσσερα σχολεία στη νότια πόλη Μπεζιέ έγιναν οι πρώτοι που εισήγαγαν στολή τη Δευτέρα σε ένα σχέδιο που η κυβέρνηση λέει ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα, εάν πετύχει.

Περίπου 92 σχολεία έχουν εγγραφεί στο πείραμα, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Nicole Belloubet. Σε αντίθεση με το Μπεζιέ είπε οι περισσότεροι ήταν «πιο επιφυλακτικοί» σχετικά με αυτό. «Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι αν το να φοράς μια στολή μπορεί να δημιουργήσει ηρεμία στις τάξεις», είπε η Belloubet. “Ξέρουμε ότι μαθαίνεις καλύτερα σε ένα ειρηνικό περιβάλλον.”

Κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων διακοπών, οι μαθητές στο Μπεζιέ, το οποίο διοικείται από την ακροδεξιά και όπου υπάρχει υψηλό ποσοστό ανεργίας, προσκλήθηκαν να έρθουν με τους γονείς τους για να παραλάβουν τα ρούχα τους: ένα μπλε ζιβάγκο με το λογότυπο του σχολείου, δύο λευκά πουκάμισα πόλο, ένα γκρι πουλόβερ και ένα παντελόνι, καθώς και ένα σορτς για αγόρια ή μια φούστα για κορίτσια.

Η δημοτική αρχή και η τοπική εκπαιδευτική αρχή μοιράζονται το κόστος των 200 € (171 £) για κάθε στολή.

Ο Robert Menard, δήμαρχος του Μπεζιέ είπε ότι οι στολές θα βοηθούσαν στην καταπολέμηση του εκφοβισμού. «Όταν είσαι πλούσιος ή φτωχός, δεν ντύνεσαι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο», είπε. «Τώρα θα είναι λιγότερο ορατό».

Αλλά το σωματείο δασκάλων SE-Unsa είπε ότι ήταν «μια επιφανειακή απάντηση σε ένα θεμελιώδες πρόβλημα» και «σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθούσε στην επίλυση των προβλημάτων και των αποτυχιών των μαθητών».

Τα σχολεία έχουν προθεσμία έως τον Ιούνιο για να εγγραφούν στην πρωτοβουλία. Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων πολλών γονέων, λένε ότι τα χρήματα θα ήταν καλύτερα να δαπανηθούν σε άλλους τομείς της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ένα σχολείο της Μασσαλίας επρόκειτο να συμμετάσχει, αλλά το 66% των μαθητών το καταψήφισε, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο. Στο χωριό Plouisy της Βρετάνης, ο δήμαρχος από το κόμμα της Αναγέννησης του Εμμανουέλ Μακρόν εγγράφηκε στο πείραμα, αλλά αποχώρησε μετά από παράπονα θυμωμένων γονέων.

«Τα δημόσια σχολεία δεν πρέπει να προσπαθήσουν να πιθηκίσουν τις χειρότερες υπερβολές των ιδιωτικών σχολείων», έγραψαν γονείς σε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας, προσθέτοντας ότι οι στολές δεν θα εξαλείψουν ποτέ εντελώς τις «ανισότητες και τις διακρίσεις».

Ο Michel Tondellier, κοινωνιολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο των Αντιλλών, που έγραψε ένα βιβλίο με θέμα τις στολές, είπε: «Ένα φτωχό παιδί που φοράει στολή παραμένει φτωχό παιδί. Τα ρούχα δεν θα εξαλείψουν τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, αλλά θα αμβλύνουν μόνο τις πιο ορατές πτυχές τους».

Οι στολές εισήχθησαν για πρώτη φορά στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Γαλλία από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1802, ο οποίος ήθελε να ενσταλάξει περισσότερη πειθαρχία στρατιωτικού τύπου στο εκπαιδευτικό σύστημα και βασίστηκαν στο πρότυπο του στρατού.

Δεν ήταν υποχρεωτιές στα κρατικά σχολεία της Γαλλίας από το 1968, γεγονός που θεωρείται ορόσημο στη γαλλική κοινωνία λόγω της πολιτικής αναταραχής που κυριάρχησε τότε,την άνοιξη.

Η συζήτηση για το αν θα έπρεπε να αποκατασταθούν επανήλθε το 2003 όταν το θέμα τέθηκε από έναν πρώην υπουργό Παιδείας, αλλά το σχέδιο δεν είχε κυβερνητική υποστήριξη.

Το 2016 ο δεξιός υποψήφιος για την προεδρία Φρανσουά Φιγιόν και η ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν συμπεριέλαβαν την επιβολή σχολικών στολών στο προεκλογικό τους μανιφέστο. Την επόμενη χρονιά, ο τότε υπουργός Παιδείας, Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ, δήλωσε ότι ήταν υπέρ των στολών.

Η Γαλλίδα Πρώτη Κυρία, Μπριζίτ Μακρόν, πρώην καθηγήτρια θεάτρου, και ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, πρώην υπουργός Παιδείας, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στις στολές.

Οι γονείς είναι διχασμένοι σχετικά με τη χρησιμότητα της εισαγωγής στολών: ορισμένοι είπαν ότι θα οδηγήσει σε πιο εμφανή ισότητα, ενώ άλλοι επεσήμαναν ότι οι ανισότητες μπορούν να εκφραστούν ακόμα και σε είδη όπως παπούτσια, κασκόλ, κινητά τηλέφωνα και σακίδια.

«Θα ήταν πιο έξυπνο να εκπαιδεύσουμε περισσότερους και καλύτερα αμειβόμενους δασκάλους», είπε ένας άνδρας στην εφημερίδα La Voix du Nord.

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

Θαλάσσιος Κήπος της Εδέμ σε οροσειρά του Ειρηνικού στο βυθό της Χιλής: Πάνω από 100 νέα είδη ζωής ανακάλυψε ρομπότ βαθέων υδάτων [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: