Oι ευρωεκλογές «ζυμώνουν» ανακατατάξεις: Το νέο κεντροαριστερό κόμμα Alliance εκτοπίζει το AfD, η Μελόνι καθαρίζει το ενδοκυβερνητικό τοπίο, η ακροδεξιά Λεπέν στα ύψη

FILE PHOTO: Άποψη του Ευρωκοινοβουλίου EPA, PATRICK SEEGER




Με το νέο αριστερό αποσχιστικό κόμμα της Γερμανίας με επικεφαλής τη Sahra Wagenknecht να εκτοξεύεται με επτά έδρες μπροστά από το ακροδεξιό AfD, το ιταλικό Fratelli d’Italia και το γαλλικό Rassemblement National σημειώνουν επίσης άνοδο, σύμφωνα με τις νέες δημοσκοπήσεις του Europe Elects για τις Ευρωεκλογές στα μέσα Φεβρουαρίου για το Euractiv.

Έχοντας αποχωρήσει από το παραδοσιακό αριστερό κόμμα της Γερμανίας Die Linke τον Οκτώβριο, το νέο κόμμα Alliance Sahra Wagenknecht (BSW) μπήκε για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις στα τέλη Ιανουαρίου με τρεις έδρες και σήμερα προβλέπεται να κερδίσει επτά.

Η φυσική συμμαχία της Wagenknecht  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το κόμμα της «Αριστεράς», μαζί με το Die Linke, το οποίο τώρα προβλέπεται να πέσει στις τρεις έδρες, και το Κόμμα για την Προστασία των Ζώων, το οποίο αναμένεται να κατέχει μία έδρα.

Εάν τελικά προσχωρήσει η BSW, η αλματώδης δημοτικότητα της Wagenknecht θα αυξήσει τη γερμανική εκπροσώπηση της ομάδας The Left στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε 11 έδρες, πέντε περισσότερες από ό,τι το 2019 – σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του Κοινοβουλίου.

Με αυτή την ώθηση, το κόμμα The Left προβλέπεται τώρα να έχει 44 έδρες και, μόλις τέσσερις έδρες μακριά από την ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πλησιάζει στο να γίνει η έκτη δύναμη του Κοινοβουλίου.

Οι επτά έδρες του Wagenknecht θα το καθιστούσαν το πρώτο κόμμα The Left, πάνω από το Sinn Féin της Ιρλανδίας και το La France Insoumise που προβλέπεται να συγκεντρώσουν από έξι έδρες το καθένα, δίνοντας στο νέο γερμανικό αριστερό κόμμα τη δυνατότητα να διεκδικήσει την ηγεσία της ομάδας – ενώ θα άφηνε το αντίπαλο κόμμα Die Linke σε δύσκολη θέση, καθώς ο ηγέτης του, Martin Schirdewan, θα μπορούσε να χάσει την προεδρία του The Left.

Στην άλλη πλευρά του φάσματος, το ακροδεξιό AfD έχασε τέσσερις έδρες σε σύγκριση με τις προβλέψεις στα τέλη Ιανουαρίου, στις 18.

Η πτώση αυτή ακολουθεί εβδομάδες διαμαρτυριών κατά του ακροδεξιού κόμματος, αφού έγινε γνωστή μια συνάντηση με νεοναζί στα μέσα Ιανουαρίου για τη σχεδίαση της «παλιννόστησης», η οποία μπορεί να οδήγησε τους ψηφοφόρους να στραφούν προς τη Wagenknecht.

Διαφοροποιούμενη από το Die Linke, η Wagenknecht έχει έναν πιο κοινωνικά συντηρητικό και ευρωσκεπτικιστικό τόνο – μια στροφή που την έχει καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλή στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους του AfD και τους συντηρητικούς ψηφοφόρους, επισημαίνουν οι πολιτικοί επιστήμονες.

Εξετάζοντας το κέντρο, το φιλελεύθερο FDP έχασε δύο έδρες από τις τελευταίες προβλέψεις σε τέσσερις, μειωμένο κατά μία σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2019.

Η ακροδεξιά συνεχίζει να κερδίζει στη Γαλλία και την Ιταλία

Το ακροδεξιό Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνει τρεις έδρες περισσότερες σε σύγκριση με τις προβλέψεις στα τέλη Ιανουαρίου, πιστοποιώντας μια σταθερή αύξηση από το 2019 από 22 σε 29 έδρες σήμερα. Στις 29 έδρες περιλαμβάνονται δύο έδρες του L’avenir française, ενός ακροδεξιού κόμματος που συνδέεται με το RN.

Τέτοια αποτελέσματα θα παγιώσουν τη ισχύ της Λεπέν στην ομάδα ID, η ηγεσία της οποίας ανήκει σήμερα στην ιταλική Λέγκα. Το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι προβλέπεται να κερδίσει οκτώ έδρες από 28 που είχε το  2019.

Τρέφοντας από τη μειωμένη δημοτικότητα της Λέγκα, το κόμμα Fratelli d’Italia της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι προβλέπεται να λάβει 25 έδρες, δύο περισσότερες από την δημοσκόπηση του Euractiv στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Μελόνι, η οποία μπορεί να κατέβει ως επικεφαλής υποψήφια του κόμματος στις εκλογές, όπως αναφέρει η Corriere della Sera, αναμένεται να ισχυροποιήσει την κυριαρχία του κόμματός της έναντι των άλλων ιταλικών δεξιών δυνάμεων, ενώ παράλληλα θα εδραιώσει την επιρροή της στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).

Mε πληροφορίες από euractiv.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Η φον ντε Λάιεν άρχισε τη συλλογή ψήφων για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν- Ανακοινώνεται η στήριξη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: