Η νέα τρόικα της κεντροαριστεράς (Τεμπονέρας, Χριστοδουλάκης, Αχτσιόγλου), το Pronunciamiento που έρχεται και ο ρόλος του Τσίπρα: Επειδή τίποτε δεν είναι τυχαίο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης (Α) συνομιλεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη (Δ) κατά τη διάρκεια της συνάντησής στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, Αθήνα Δευτέρα 06 Νοεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ρεπορτάζ Hellas Journal

Μια είναι η κοινή παραδοχή. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό και ιδιαιτέρως στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας.

Η μεγαλύτερη μάχη δεν διαξάγεται για το τελικό αποτέλεσμα αλλά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την… πρωτοκαθεδρία. Η δε Νέα Αριστερά μάχεται με τον… εαυτό της για την επιβίωση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα ζοφερό τοπίο, τουλάχιστον ως αυτή τη στιγμή. Παρά τα προβλήματα της κυβέρνησης που μεγενθύνονται και πολλαπλασιάζονται κανένα από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνει να καρπώνεται το παραμικρό από την υπαρκτή δυσαρέσκεια.

Είναι προφανές ότι κάποιο από τα δυο θα είναι πρώτο, μεταξύ τους, και κάποιο δεύτερο: Αυτό έχει σημασία αν για παράδειγμα ένα από τα δύο κόμματα κινηθεί γύρω στο 15% και ακόμη περισσότερο. Και αυτή τη στιγμή και τα δύο δείχνουν να κινούνται πιο κοντά στο 10%. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα, αν προκύψει αποτελεί ήττα και για τους δυο αρχηγούς και αποδεσμεύει δυνάμεις να προχωρήσουν φανερά και συντεταγμένα σε ανατροπές.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι και στα δυο κόμματα υπάρχει τουλάχιστον σκεπτικισμός αν όχι βεβαιότητα ήττας και πολλά στελέχη δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Κουβέντες πίσω από κλειστές πόρτες, πληροφορίες, φήμες και κουτσομπολιά θέλουν και τους δυο αρχηγούς «υπό προθεσμία». Και ενώ όλα έδειχναν ότι κουτσά στραβά θα προρευόμασταν στις εκλογές για να λυθούν οι διαφορές αμέσως μετά και με βάση το αποτέλεσμα, κάποιοι δείχνουν να… βιάζονται.

Η εκδήλωση που ανάβει το φυτίλι

Η Εφημερίδα των Συντακτών ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει εκδήλωση με τίτλο, «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιος; Μια πειστική απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων». Στο θέατρο «Αλφα», επί της οδού Πατησίων, την ερχόμενη Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.

Κλήθηκαν και αποδέχθηκαν την πρόσκληση οι Διονύσης Τεμπονέρας (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Χριστοδουλάκης (ΠΑΣΟΚ) και Έφη Αχτσιόγλου (Νέα Αριστερά).

Και ενώ για τους δύο πρώτους έχει καταστεί σαφές με κάθε τρόπο ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στην ηγεσία των κομμάτων τους για την τρίτη, τα πράγματα είναι πιο θολά καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν υπήρξε ενημέρωση και συμφωνία με τον Αλέξη Χαρίτση για τη συμμετοχή της σε αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι δυο πρώτοι είναι το θέμα καθώς τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης διακηρύσσουν ότι θα είναι… νικητές στην μεταξύ τους μονομαχία, προφανώς θέλοντας να έχουν και την πρωτοβουλία των κινήσεων την επόμενη ημέρα.

Αλλά, ο τίτλος και μόνο της εκδήλωση δείχνει σαφή διάθεση αμφισβήτησης και ενισχύει τα σενάρια που λένε ότι και οι δύο αρχηγοί πρέπει να αποχωρήσουν την επόμενη ημέρα για να υπάρξει δυνατότητα συνεργασίας αν όχι κάτι παραπάνω. Προφανώς σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο καθώς μεταξύ των δυο κομμάτων υπάρχουν πληγές από την εποχή των μνημονίων που δεν έχουν κλείσει ακόμη παρότι οι σημερινοί πρωταγωνιστές δεν είχαν εμπλοκή.

Προφανώς το μοναδικό πρόσφατο παράδειγμα είναι η «Ελιά» του 2013  που ως συνασπισμός πολιτικών κομμάτων της Κεντροαριστεράς, είχε απλώς τη «επιτυχία» να διασφαλίσει την εκλογή δυο ευρωβουλευτών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ το 2014 (Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή), πριν διαλυθεί λιγους μήνες αργοτερα.

Η είσοδος Τσίπρα

Και κάπου εδώ, μπαίνει πάλι στη σκηνή ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρότι δηλώνει ότι ασχολείται αποκλειστικά και μόνον με το ίδρυμά του, συχνά πυκνά παρεμβαίνει εμμέσως, τουλάχιστον.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χτες με τον Διονύση Τεμπονέρα στο γραφείο που διατηρεί ο πρώην πρωθυπουργός στην Αμαλίας. Η συνάντηση όπως είναι απολύτως φυσιολογικό γεννά απορίες και σενάρια καθώς ο κ. Τεμπονέρας βρίσκεται στο στόχαστρο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Το δε γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε με την πρόσθετη πληροφορία για συντονισμό των δυο πλευρών είναι προφανές ότι δημιουργεί αναταραχή.

Ο ίδιος και το περιβάλλον του υποστηρίζουν ότι «παρακολουθεί, αλλά δεν παρεμβαίνει» αλλά προφανώς γνωρίζει πολύ καλά το μήνυμα που στέλνει με αυτή τη συνάντηση, τη δεύτερη μάλιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με τον κ. Τεμπονέρα.

Κια όλα αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε προσυνεδριακή διαδικασία για να καθορίζει τη νέα του φυσιογνωμία και να σταθεροποιήσει θεσμούς και πρόσωπα μέσα στο κόμμα.

Το καυτό καλοκαίρι

Το μόνο σίγουρο, τελικά είναι ότι το καλοκαίρι του 2024 πολιτικά θα είναι εξαιρετικά θερμό καθώς θα κινηθούν όλοι οι μηχανισμοί που θα αναδιαμορφώσουν το τοπίο της κεντροαριστεράς. Προφανώς το τελικό αποτέλεσμα και τα ποσοστά των κομμάτων θα έχουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, αλλά όπως προσημειώθηκε ορισμένοι έχουν προεξοφλήσει το μέλλον και κινούνται ήδη για την επόμενη ημέρα.

Η Κεντροαριστερά αν δεν απαντήσει στην κρίση της θα διαιωνισθεί η κυριαρχία της Δεξιάς δηλώνει ο Χαρίτσης-Επίθεση στο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: