Η κυπριακή Δεξιά (ΔΗΣΥ) οδεύει στον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ; Η Αννίτα Δημητρίου κλήθηκε να κολυμπήσει στη φουρτουνιασμένη θάλασσα χωρίς σωσίβιο…

Η Αννίτα Δημητρίου στην εκδήλωση για τη φιλοξενία έργων της Κρατικής Συλλογής της Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Φωτογραφία Twitter, Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Της ΑΝΔΡΟΥΛΑΣ ΤΑΡΑΜΟΥΝΤΑ, Φιλελεύθερος

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης είναι ο τελευταίος της ομάδας των ηγετών παλιάς κοπής από κάθε άποψη. Και πολιτικής σκέψης, και διαχείρισης και σχέσεων με την κομματική βάση. Και εκτίμησης των καταστάσεων.

Στη συνομιλία που είχαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο συνέντευξης, είπε πολλά. Έστειλε αγωνιώδη μηνύματα στον χώρο από τον οποίο προέρχεται και στον οποίο έχει παρουσία όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους συναγωνιστές του.

Τόνισε ότι οι κάλπες του 2024 δίνουν την ευκαιρία για υπέρβαση αφορισμών. Μίλησε για την ανάγκη να γίνει συνείδηση ότι πρέπει να αφεθούν κατά μέρος οι όποιες πικρίες , τα όποια λάθη και να πάψουν να πιστεύουν πως η αλληλοαπόδοση ευθυνών θα δικαιώσει όσους επιμένουν σε αυτή την τακτική. Το στοίχημα- υπέδειξε ο Νίκος Αναστασιάδης- δεν είναι η προσωπική δικαίωση αλλά η αποκατάσταση της αδικίας που προκλήθηκε στην ιστορική παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού. (…)

Ο φανατισμός και η καλλιεργηθείσα εμπάθεια θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σ’ αυτό που είναι πέραν και πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες ή απογοητεύσεις και τούτο δεν είναι άλλο από την συνειδητή προσήλωση στα οράματα τις αρχές και αξίες που τάχθηκε να υπηρετεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός».

  • Είπε πρόσθετα ο τέως Πρόεδρος επικαλούμενος τον ΣΥΡΙΖΑ: «Με θλίβει ακόμα η αποστασιοποίηση κάποιων καταξιωμένων στελεχών της παράταξης ή της κυβέρνησης μου, με πρόθεση να δημιουργήσουν ανεξάρτητες πλατφόρμες σκέψης, ένα δικαίωμα που δεν αμφισβητώ, αλλά παραπέμπει – με τα άλλα που έχω προαναφέρει – στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ουδείς αμφισβήτησε ποτέ την ελευθερία διατύπωσης δημόσια της διαφορετικής άποψης, γι’ αυτό και δεν θεωρώ πως η δημιουργία εξωκομματικών «δεξαμενών σκέψης» ή πολιτικής πλατφόρμας θα συμβάλει θετικά στην διαμόρφωση αξιόπιστων και δημιουργικών προ-τάσεων. Αντίθετα θα ενδυναμώσει φυγόκεντρες τάσεις, με καταστροφικές συνέπειες για την συνοχή και ενδυνάμωση του κόμματος».

Όταν ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφραζε τους φόβους του και τους προβληματισμούς του για το Δημοκρατικό Συναγερμό έχοντας κατά νου τι γινόταν στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν γνώριζε τις εξελίξεις που σημειώνονται αυτές τις μέρες μπορούσε όμως να εκτιμήσει που θα μπορούσαν να οδηγηθούν τα πράγματα και με ποιο αντίκτυπο στον πολιτικό σχηματισμό. Κάτι που απευχόταν να συμβεί στο χώρο από τον οποίο προέρχεται και ο οποίος τον καταξίωσε με την κομματική προεδρία και δις την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων στην Ελλάδα εξαιτίας του εκρηκτικού κλίματος ανάμεσα στα στελέχη του, την χαώδη απόσταση μεταξύ του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη και μιας μερίδας στελεχών, των εντάσεων και του φανατισμού που εκδηλώνεται από όλες τις συνιστώσες. Στο ταραχώδες συνέδριο ακούστηκαν πολλές αιχμές όπως περί «επίδοξων υπονομευτών».

Έγινε λόγος από τον Κασσελάκη, μετά την παρέμβαση Τσίπρα για προσφυγή στην κομματική βάση, για «μεσσίες που τέλειωσαν», ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «όσο ψηλά κι αν βρίσκεται» να ναρκοθετήσει την μεγάλη αλλαγή. Και φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητη η φράση του πως «κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον «ξένο», τον «μικρό» του χεριού τους»…

Κάτι τέτοια ακούγονται και στο χώρο του Δημοκρατικού Συναγερμού με κεντρικό πρόσωπο την πρόεδρο του κόμματος Αννίτα Δημητρίου, που κλήθηκε να κολυμπήσει στη φουρτουνιασμένη θάλασσα χωρίς σωσίβιο, έχοντας άγνοια κινδύνου, αφού απολάμβανε και απολαμβάνει μιας τεράστιας αποδοχής στην κομματική βάση αλλά και γενικά στην κυπριακή κοινωνία.

Ποσοστά ψηλά μεν αλλά που δεν κεφαλαιοποιεί δε, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που το κόμμα της έχει τεράστια ανάγκη να πάρει τα πάνω του και να μην διαλυθεί εις τα εξ ών συνετέθη… με την τάτσα της πτώσης να μένει στην ίδια. Κάποιοι θεωρούσαν την κ. Δημητρίου μαριονέτα στα χέρια τους για να περάσουν οι δύσκολοι καιροί και να λειτουργεί αντί αυτών.

  • Ο ΔΗΣΥ έχοντας υποστεί την πιο οδυνηρή ήττα από την ίδρυσή του και εντεύθεν δεν κατάφερε να συνενώσει τα κομμάτια του. Διάλογος σε συλλογικά όργανα δεν έγινε. Ούτε εκτόνωση σημειώθηκε… Σιγοκαίνε πολλές εστίες σε όλο το κομματικό φάσμα και αυτό αποτυπώθηκε πολύ έντονα στις συνολικές διεργασίες που έγιναν για τις δημοτικές εκλογές.

Προβληματικές επιλογές, μακρόσυρτες διαβουλεύσεις, αργοπορημένες αποφάσεις και εγκλωβισμός της κομματικής ηγεσίας σε συνταγές που παραπέμπουν σε αρκετές περιοχές σε εκρηκτικές καταστάσεις. Πέραν τούτων, εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών σε τι θεωρείται κομματική πειθαρχία και τι όχι. Ποιος και υπό ποιες συνθήκες τιμωρείται και ποιος όχι… Η νέα ηγετική ομάδα έδειξε αδυναμίες αλλά φάνηκε κάποια στελέχη της να έχουν και προσωπικές ατζέντες που δεν συμβάλουν σε συλλογική δράση.

Κεντρικό αφήγημα ενόψει και της διπλής εκλογικής αναμέτρησης – ευρωεκλογές και εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση- δεν υπάρχει στο Δημοκρατικό Συναγερμό. Ούτε και ένα ισχυρό μήνυμα ικανό να συνεγείρει, να ευαισθητοποιήσει τον συναγερμικό κόσμο και να τον πείσει να πάει στην κάλπη για να ψηφίσει και πολύ περισσότερο να δώσει θετική ψήφο στους κομματικούς υποψηφίους. Κι αυτή η μιζέρια ενδέχεται να αφήσει και κόστος στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, που είναι κατά γενική ομολογία το ισχυρότερο.

Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου επισκιάστηκε όπως και να το κάνουμε από το ότι έμεινε εκτός ο πρώτος αντιπρόεδρος Μάριος Πελεκάνος κι από την πολιτικά άστοχη κίνηση να ανακοινωθεί ως υποψήφιος για το δήμο της Λάρνακας ο άλλος αντιπρόεδρος,, βουλευτής Γιώργος Κάρουλας την ώρα που είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται.

Ο κομματικός πατριωτισμός ούτε λειτουργεί όπως σε παλαιότερες δεκαετίες, ούτε και συγκινεί πέραν από κάποιες εκατοντάδες για να μπορεί η Πινδάρου να επενδύει σε αυτόν ότι μπορεί να μαζέψει ψήφους που να κρατήσουν το ΔΗΣΥ στην πρώτη θέση στις ευρωεκλογές.

Αν υπολογίζουμε και το πλεονέκτημα που έχει το ΑΚΕΛ με τις ψήφους των τουρκοκυπρίων που διαμένουν στα κατεχόμενα να καταλήγουν κοντά του, τα πράγματα για την Πινδάρου δεν είναι διόλου εύκολα. Και δεν κάνουν και κάτι πέραν των λεκτικών παρεμβάσεων που να μπορεί να γύρει την πλάστιγγα προς το μέρος τους. Η επιλογή των διπλών εκλογών δεν αποκλείεται να λειτουργήσει επιβαρυντικά και όχι υπέρ των ευρωεκλογών παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι θα αυξανόταν το κοινό που θα ψηφίσει με τις διπλές κάλπες.

Το επόμενο τετράμηνο δεν θα είναι διόλου εύκολο για την Πινδάρου γιατί πολύ απλά δεν έχει βρει τον μπούσουλα της… Πολλοί αναμένουν το στραβοπάτημα της νεαρής προέδρου για να την ρίξουν στα τάρταρα.

  • Δεν κατάφερε μέχρι τώρα να αναδείξει πολιτικό προφίλ παρά μόνο μια ωραία εικόνα που μοιράζει χαμόγελα και χειραψίες… Δεν συνένωσε τους παλιούς με τους νέους. Ισα-ίσα πολλοί μιλούν για δεύτερη εκκαθάριση από την Πινδάρου που αφήνει κόστος.

Τέως και πρώην υπουργοί και στελέχη με πείρα κρατήθηκαν σε απόσταση την ώρα που τα νέα στελέχη θα μπορούσα να αξιοποιήσουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους. Και να λειτουργήσουν ακόμη και εκτονωτικά στις προβληματικές εστίες. Η σύνθεση δεν είναι από τα ισχυρά ατού της νέας ηγεσίας κι αυτό φαίνεται…

Νηφάλιοι υπάρχουν στο χώρο, αλλά δεν φαίνεται να είναι σε θέση να εισακουστούν σε αυτή τη συγκυρία. Ο ΔΗΣΥ δεν έχει πολλές επιλογές παρά να δρομολογήσει ένα πολιτικό συνέδριο αμέσως μετά τις εκλογές για να τα πουν όλα και να επιλέξουν το δρόμο τους από εδώ και πέρα και ένα συνέδριο καταστατικό για να συμμαζέψει όσο συμμαζεύεται προκειμένου να μπορέσει το κόμμα να λειτουργήσει όσο πιο ορθολογικά γίνεται.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

«Πόλεμος χαρακωμάτων» μεταξύ της Άγκυρας και της Λευκωσίας στον Καύκασο και στην Αφρική: Οι Τούρκοι παίζουν «εντός έδρας» όταν πρόκειται για το Αζερμπαϊτζάν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: