Η Ευρώπη αποφασίζει για την Ουκρανία: Κρίσιμη σύνοδος ηγετών στο Παρίσι* Μητσοτάκης: Για την Ελλάδα δεν υφίσταται ζήτημα αποστολής δυνάμεων [video]

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (2-A) συμμετέχει στη διάσκεψη που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας, στο Παρίσι, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Présidence de la République /Ghislain Mariette




«Δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επαναβεβαιώσαμε την ενότητα και αποφασιστικότητά μας για τη στήριξη στην Ουκρανία για να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη διάσκεψη που διοργάνωσε στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε: «Οι συζητήσεις με τον Πρόεδρο Μακρόν και με τους ομολόγους μας έχουν πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον, πόσω μάλλον όταν συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Νομίζω ότι καταλήξαμε και σε ένα πλαίσιο το οποίο θα σας έλεγα ότι δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορεί αυτή η βοήθεια, με πρακτικό τρόπο, να έχει πιο ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για την Ουκρανία», συμπλήρωσε.




Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πάντως ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας».

Σε ερώτηση αν τέθηκε θέμα ευρωπαϊκού στρατού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Όπως σας είπα δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση αποπροσανατολίζει και από την ουσία της προσπάθειάς μας να στηρίξουμε έμπρακτα αυτή τη στιγμή την Ουκρανία».

Περίπου τριάντα αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων και υπουργών συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι για να «αντιστρέψουν την τάση του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία» και να προμηθεύσουν περισσότερα πυρομαχικά στους στρατούς στο Κίεβο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών της ήταν Ευρωπαίοι, ενώ οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν μόνο από έναν υφυπουργό Εξωτερικών. Είναι αυτός ένας τρόπος να σηματοδοτήσουν ότι οι Ευρωπαίοι σκοπεύουν να εμπλακούν περισσότερο σε μια πιο συνεκτική και συνεπή υποστήριξη προς την Ουκρανία και να εξαρτώνται λιγότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξακολουθεί να είναι μπλοκαρισμένο στο Κογκρέσο;

Ενώ αυτή η πολιτική βούληση και η υποστήριξη προς τους Ουκρανούς από την πλευρά των Ευρωπαίων ηγετών δεν έλειψε πραγματικά τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τις περιστασιακές παραφωνίες, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για την κοινή γνώμη σε ολόκληρη την ήπειρο. Σημάδια κόπωσης και αποθάρρυνσης – εν μέρει ενορχηστρωμένα από τη ρωσική μηχανή πληροφοριακού πολέμου – εμφανίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Βέβαιος ότι θα παραμείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έως τις εθνικές εκλογές δηλώνει ο Στέφανος Κασσελάκης: «Λάθος του Αλέξη να μην εμφανιστεί στο συνέδριο»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: