Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα ενισχύει το αδύναμο σημείο του Μπάιντεν στην προσπάθεια επανεκλογής του: την ηλικία του… Η υπερδύναμη και ο ηγέτης της γερνούν…

epa11140526 US President Joe Biden (R) meets with German Chancellor Olaf Slcholz (L) in the Oval Office at the White House in Washington, DC, USA, 09 February 2024. EPA, JULIA NIKHINSON POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Μερικές φορές ένα μόνο γεγονός είναι αρκετό για να σημάνει το τέλος για έναν πρόεδρο. Η λεγόμενη υπόθεση των μυστικών κυβερνητικών εγγράφων που είχε αποθηκεύσει παράνομα στο γκαράζ του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν («δίπλα στο κρεβάτι του σκύλου, σε γλάστρες και καυσόξυλα» ), θα μπορούσε να αποτελέσει το σημείο καμπής που θα στερήσει την επανεκλογή του.

Ο ειδικός εισαγγελέας, Ρόμπερτ Χουρ, δημοσίευσε την τελική του έκθεση από 388 σελίδες για την υπόθεση, όπου δεν διαπιστώνεται κάποιο ποινικό αδίκημα, αθωώνοντας τον Μπάιντεν από καθαρά νομική άποψη.
Αλλά το εκρηκτικό μέρος της έκθεσης δεν είναι το ερώτημα εάν ο Μπάιντεν χειρίστηκε εσφαλμένα τα εθνικά μυστικά.

Η έκθεση περιγράφει μια καταστροφική εικόνα της ψυχικής κατάστασης του Μπάιντεν.

  • Ο Χουρ απεικονίζει τον 81χρονο πρόεδρο ως έναν «συμπαθητικό, καλοπροαίρετο, ηλικιωμένο με κακή μνήμη. Και περιγράφει λεπτομερώς τι σημαίνει αυτό σε τουλάχιστον εννέα αποσπάσματα: Ο Μπάιντεν δεν θυμάται πότε πέθανε ο γιος του ή πότε ήταν αντιπρόεδρος.

« Η μνήμη του κ. Μπάιντεν φάνηκε επίσης να έχει σημαντικούς περιορισμούς», αναφέρει η έκθεση στη σελίδα 207, η οποία περιγράφει ηχογραφήσεις από το 2017 για το Αφγανιστάν στις οποίες οι συνομιλίες «συχνά είναι οδυνηρά αργές, με τον κ. Μπάιντεν να δυσκολεύεται να θυμηθεί τα γεγονότα και μερικές φορές να αγωνίζεται να να διαβάσει και να αναφέρει τις δικές του σημειώσεις στο σημειωματάριο».

Ο 81χρονος Αμερικανός πρόεδρος αθωώνεται λόγω της …ψυχικής του κατάστασης.

Όλα αυτά τα μηνύματα είναι καταστροφικά και ενισχύουν το αδύναμο σημείο του Μπάιντεν στην προσπάθεια επανεκλογής του: την ηλικία του.

Οι δικηγόροι του Μπάιντεν καταγγέλλουν την έκθεση ως «εμπρηστική».

Οι Ρεπουμπλικάνοι άρπαξαν την ευκαιρία να επιτεθούν στον πρόεδρο : «Η τρέχουσα ψυχική και σωματική του κατάσταση θα πρέπει να τον εμποδίσει να είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπαν.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν έδωσε τη νύχτα συνέντευξη Τύπου , απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις αμφιβολίες για τη μνήμη του μετά τη δημοσίευση της έκθεσης. «Η μνήμη μου είναι καλή», είπε ο Μπάιντεν. «Ξέρω τι στο διάολο κάνω», είπε ο Μπάιντεν ,καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αντίπαλοί του έπεσαν πάνω του να τον «φάνε» ως έναν ξεχασιάρη γέροντα που δεν μπορούσε να θυμηθεί πότε πέθανε ο γιος του ή πότε ήταν αντιπρόεδρος.
Όταν οι δημοσιογράφοι έκαναν περαιτέρω ερωτήσεις, οι απαντήσεις του Μπάιντεν έγιναν πιο έντονες και οργισμένες.

Ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε ευθέως: «Πόσο κακή είναι η μνήμη σας και μπορείτε να συνεχίσετε ως πρόεδρος;»

  • Ο Μπάιντεν απάντησε: «Η μνήμη μου είναι τόσο κακή που σε άφησα να μιλήσεις». Όταν ρωτήθηκε γιατί έθεσε ξανά υποψηφιότητα για πρόεδρος στην ηλικία του, είπε: «Επειδή έχω τα καλύτερα προσόντα για αυτό και θέλω να τελειώσω τη δουλειά μου».

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα όμως στη συνέχεια όταν ο Μπάιντεν χαρακτήρισε πρόεδρο του Μεξικού τον …Αιγύπτιο ηγέτη Αλ Σίσι, προκαλώντας πανδαιμόνιο.

Δεν ήταν η πρώτη αστοχία του Μπάιντεν. Πιο πρόσφατα μπέρδεψε τον Χέλμουτ Κολ με την Άνγκελα Μέρκελ . Κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης στο Λας Βέγκας, ο Μπάιντεν είπε ότι συναντήθηκε με τον μακαρίτη Φρανσουά Μιτεράν το 2021 , μπερδεύοντάς τον με τον Μακρόν.

Η ηλικία είναι ένα σημαντικό σημείο συζήτησης σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο, καθώς και ο Τραμπ είναι 77 ετών . Οι επικριτές και από τα δύο στρατόπεδα χλεύασαν πολλές φορές τον Τραμπ και τον Μπάιντεν για γκάφες όταν εκφωνούσαν ομιλίες. Σημάδια των καιρών σε μια υπερδύναμη σε παρακμή;

* Μιχάλης Ψύλος
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Μόνο ένα πράγμα φαίνεται να πηγαίνει καλά στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης: Η αμυντική βιομηχανία, τα όπλα που σκοτώνουν ανθρώπους, «σώζουν» τη Γερμανία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: