Μόνο ένα πράγμα φαίνεται να πηγαίνει καλά στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης: Η αμυντική βιομηχανία, τα όπλα που σκοτώνουν ανθρώπους, «σώζουν» τη Γερμανία…

epa11133496 German Chancellor Olaf Scholz looks on during the weekly cabinet meeting of the German government in Berlin, Germany, 07 February 2024. EPA, CLEMENS BILAN




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Η οικονομική κρίση στη Γερμανία καλά κρατεί. Η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο κατέγραψε μείωση 1,6%. Για έβδομο μήνα διαδοχικά. Και το 2023,η κορυφαία ευρωπαϊκή μεταποιητική βιομηχανία έκλεισε με απώλειες 1,5%.

Η οικονομική κρίση φέρνει πάντα και την πολιτική κρίση. «Όλοι εναντίον όλων», γράφει η οικονομική Handelsblatt και εξηγεί: Οι τρεις εταίροι στην κυβέρνηση Σολτς διαφωνούν σε όλα και το μόνο που κοιτάζουν είναι πώς θα διασωθούν στις επόμενες εκλογές.

Μόνο ένα πράγμα φαίνεται να πηγαίνει καλά στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης: Η αμυντική βιομηχανία.

Οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 8,9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 0,5%. Ειδικότερα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, η συρρίκνωση των παραγγελιών έφτασε το 15%.

  • Η βελτίωση προήλθε από τις μεγάλες παραγγελίες στον αμυντικό τομέα που κατέγραψαν αύξηση 110,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
  • Τα δεδομένα, εξηγεί το δελτίο τύπου της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, επηρεάστηκαν από έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό παραγγελιών στρατιωτικών οχημάτων και αεροσκαφών.

Όσο περισσότερο περνάει ο χρόνος και όσο αυξάνονται οι στρατιωτικές παραδόσεις στην Ουκρανία και ο επανεξοπλισμός των ευρωπαϊκών χωρών γενικότερα, τόσο περισσότερο θα μεγαλώνει η «πολεμική οικονομία» της ΕΕ. Ένα τανκ Leopard άλλωστε μπορεί να αποφέρει έσοδα στη γερμανική βιομηχανία, όσο και η πώληση 2.000 μικρών αυτοκινήτων.

Εάν είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή μιας πιο συστηματικής ευρωπαϊκής προσπάθειας για υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι στην Αμερική μπλοκάρουν τη βοήθεια στο Κίεβο, τότε αυτές οι εξελίξεις είναι μόνο τα πρώτα σημάδια για μια βαθιά αλλαγή στη βιομηχανία και την οικονομία.

Η ζήτηση για στρατιωτικό υλικό, προφανώς, θα αυξάνει βέβαια και τον πληθωρισμό. Για να αυξηθούν τα οπλικά συστήματα που παράγονται, να αυξηθούν οι πωλήσεις και να ανανεωθούν τα οπλοστάσια, πρέπει να κατασκευαστούν νέα εργοστάσια.

Αλλά ο αμυντικός τομέας δεν αντιμετωπίζει τις ίδιες ρυθμιστικές προκλήσεις που επιβάλλει η Ευρώπη σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία ή η ενέργεια.

  • Η επέκταση των νέων παραγγελιών για στρατιωτικό εξοπλισμό μπορεί να παράγει «ΑΕΠ», αλλά δεν προκαλεί αύξηση της αγοραστικής δύναμης, μείωση των τιμών ή των επιτοκίων.

Στην πραγματικότητα, δρα ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η ιδιωτική κατανάλωση μειώνεται, τα αυτοκίνητα που πωλούνται μειώνονται και οι επενδυτικές δαπάνες αυξάνονται. Για αυτό άλλωστε εξαιρέθηκαν από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας οι επενδύσεις για την άμυνα. Ενώ την ίδια ώρα επιβάλλεται δημοσιονομική λιτότητα για τους αγρότες και τις άλλες κοινωνικές κατηγορίες.

Γι’ αυτό άλλωστε ο Μέγας Φρειδερίκος της Πρωσίας-ο θεμελιωτής της Πρωσσικής Υπεροψίας», είχε χαράξει στα κανόνια του την «μαγική φράση»: «Ultima ratio regum»-το υπέρτατο επιχείρημα των βασιλιάδων!

* Μιχάλης Ψύλος
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τα τρακτέρ των αγροτών και οι ευρωεκλογές, ανάγκασαν την πρόεδρο της Κομισιόν να βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του αγώνα της Ευρώπης: Η «χημεία» των αγροτών και η Ούρσουλα…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: