Οι εφιάλτες στοιχειώνουν ακόμη την Ουρουγουάη: Kάθειρξη δέκα ετών σε βασανιστή της χούντας

Συλλήψεις διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ουρουγουάη. Photo via YouTube.




Πρώην μέλος της υπηρεσίας πληροφοριών της Ουρουγουάης καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή κάθειρξης δέκα ετών για βασανιστήρια και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1973-1985), ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη.

Ο Χόρχε Κάρλος Γκούλντεντσοφ Νούνιες καταδικάστηκε για βασανισμούς φυλακισμένων όταν ήταν μέλος της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (DNII), την περίοδο από το 1974 ως το 1983, σύμφωνα με την ετυμηγορία, που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο κατηγορούμενος συμμετείχε σε συστηματικό και συντονισμένο σχέδιο διωγμού αντιπάλων του καθεστώτος», τόνισε η δικαστής Ισάουρα Τόρτορα.

Ο Χόρχε Κάρλος Γκούλντεντσοφ Νούνιες, γνωστός επίσης με το προσωνύμιο «Ελ Τσαρλέτα», 70 ετών, έχει φυλακιστεί από τον Ιούλιο του 2020.

Ο Πάμπλο Τσαργόνια, δικηγόρος φυλακισθέντων και βασανισθέντων, εξήρε την ετυμηγορία, την «κατάληξη μακράς διαδικασίας» που επέτρεψε να αναγνωριστεί «η φρίκη» που βίωσε η χώρα επί χούντας.

Το 2011, το ουρουγουανό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο με τον οποίο έγιναν απαράγραπτα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που «διαπράχθηκαν κατ’ εφαρμογή της κρατικής τρομοκρατίας ως την 1η Μαρτίου 1985», την ημερομηνία της αποκατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη 

Εκρυβαν 5,7 τόνους κοκαΐνης σε κοντέινερ με μπανάνες: Πλήγμα στα διεθνή καρτέλ μετά την επιδρομή της NCA στο λιμάνι του Σάουθαμπτον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: