Κατακραυγή για τον θάνατο 112 αμάχων Παλαιστινίων στη Γάζα και εκτροχιασμός στις προσπάθειες εκεχειρίας: Για «σοβαρό συμβάν» με συνέπειες στις ήδη δύσκολες διαβουλεύσεις κάνει λόγο ο Μπάιντεν [videos]

Screenshot από βίντεο του Iσραηλινού που εικονίζει εκατοντάδες αμάχους να συρρέουν για ανθρωπιστική βοήθεια.




Η σημερινή τραγωδία με τον θάνατο εκατό και πλέον αμάχων Παλαιστινίων στην Γάζα  καθώς στέκονταν στην ουρά για να πάρουν ανθρωπιστική βοήθεια, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με τον Λευκό Οίκο να κάνει λόγο για “σοβαρό συμβάν” – το οποίο διερευνάται ωστόσο – με  επιπτώσεις στις ήδη δύσκολες διαβουλεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα δήλωσαν σήμερα ότι τα ισραηλινά πυρά κατά ανθρώπων που περίμεναν για ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στην Πόλη της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα 104 Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους και 280 να τραυματιστούν. Αργά το βράδυ, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς αναθεώρησε τον απολογισμό των θυμάτων, κάνοντας λόγο για 112 νεκρούς και 760 τραυματίες. 

  • «Ο απολογισμός του μακελειού στην οδό αλ-Ρασίντ (όπου γινόταν η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Πόλη της Γάζας) αυξάνεται πλέον σε 104 νεκρούς και 760 τραυματίες», ανέφερε σ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζα Ασράφ αλ-Κούντρα, αναθεωρώντας προς τα επάνω τον αρχικό απολογισμό νοσοκομείου που έκανε λόγο για τουλάχιστον 50 νεκρούς.

 

Προειδοποιεί η Χαμάς

Η Χαμάς προειδοποίησε με ανακοίνωσή της  ότι το περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των συνομιλιών που έχουν στόχο μια συμφωνία για ανακωχή και απελευθέρωση ομήρων.

«Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από την ηγεσία του κινήματος δεν είναι μια ανοικτή διαδικασία σε βάρος του αίματος του λαού μας», δήλωσε η Χαμάς, αναφερόμενη στους σημερινούς θανάτους, και σημειώνοντας ότι το Ισραήλ θα είναι υπεύθυνο για ενδεχόμενη κατάρρευση των συνομιλιών.

Η εκδοχή του ισραηλινού στρατού

Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος επέρριψε αρχικά την ευθύνη στους Παλαιστίνιους οδηγούς των φορτηγών που μετέφεραν τη βοήθεια λέγοντας ότι έπεσαν πάνω στο πλήθος εν μέσω χάους.

Αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού έκανε λόγο αργότερα για δύο ξεχωριστά συμβάντα καθώς η φάλαγγα των φορτηγών εισερχόταν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας από τον νότο κατά μήκος του κύριου παραλιακού δρόμου.

Στο πρώτο συμβάν, είπε πως τα φορτηγά που μετέφεραν τη βοήθεια περικυκλώθηκαν από εκατοντάδες ανθρώπους και μέσα στη σύγχυση, δεκάδες τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν αφού ποδοπατήθηκαν ή χτυπήθηκαν από τα φορτηγά. Καθώς έφευγαν τα φορτηγά, είπε, υπήρξε ένα δεύτερο συμβάν κατά το οποίο κάποιοι από τους ανθρώπους που έτρεξαν προς τη φάλαγγα των φορτηγών πλησίασαν τις ισραηλινές δυνάμεις, περιλαμβανομένου ενός άρματος μάχης, το οποίο στη συνέχεια άνοιξε πυρ.

“Οι στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα και στη συνέχεια πυροβόλησαν προς εκείνους που αποτελούσαν απειλή και δεν απομακρύνθηκαν”, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. “Από τη δική μας οπτική, αυτό καταλαβαίνουμε. Εξακολουθούμε να αξιολογούμε τις συνθήκες”.

Είπε πως δεν πιστεύει τον απολογισμό των θανάτων που έχουν δώσει οι παλαιστινιακές αρχές, αλλά δεν έδωσε οποιαδήποτε ισραηλινή εκτίμηση για το πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν. “Δεν έχω κάποιον αριθμό, ήταν μια μετρημένη απάντηση”.

O ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο με από αέρος εικόνες που δείχνουν Παλαιστινίους να συρρέουν κατά εκατοντάδες στα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Ασράφ αλ Κίντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, απέρριψε την ισραηλινή εκδοχή των γεγονότων. Είπε πως οι δηλώσεις δείχνουν πως το Ισραήλ είχε “προσχεδιασμένες προθέσεις να πραγματοποιήσει το νέο έγκλημα και τη σφαγή” και πως ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

 

Μπάιντεν: Το ξέρω ότι θα συμβεί

Από πλευράς του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σήμερα ότι η Ουάσιγκτον ελέγχει τις αναφορές ότι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που περίμεναν επισιτιστική βοήθεια στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι η αιματοχυσία θα περιπλέξει τις συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν το περιστατικό θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε καταφατικά. «Το ξέρω ότι θα συμβεί».

Κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον ελέγχει τις αναφορές, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «αντικρουόμενες εκδοχές» σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αναμένει πάντως να επιτευχθεί μέχρι τη Δευτέρα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, όπως είχε προβλέψει νωρίτερα. «Μάλλον όχι μέχρι τη Δευτέρα, αλλά είμαι αισιόδοξος», είπε.

Τόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ όσο και η ηγεσία της παλαιστινιακής Χαμάς, αλλά και διαμεσολαβητές από το Κατάρ, εξέφραζαν επιφυλάξεις τις τελευταίες ημέρες ως προς την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρία της Γάζας.

Νωρίτερα σήμερα, ο  Λευκός Οίκος είχε δηλώσει πως εξετάζει τις αναφορές για ισραηλινά πυρά εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν για βοήθεια κοντά στην Πόλη της Γάζας, χαρακτηρίζοντας το “σοβαρό συμβάν”.

“Θρηνούμε την απώλεια αθώων ζωών και αναγνωρίζουμε την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, όπου αθώοι Παλαιστίνιοι προσπαθούν απλώς να θρέψουν τις οικογένειές τους”, ανέφερε σε μια δήλωση εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
“Αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να επεκταθεί και να διατηρηθεί η ροή ανθρωπιστικής αρωγής στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέσω μιας ενδεχόμενης προσωρινής κατάπαυσης του πυρός”.




 

Καταδικάζει ο Γκουτέρες – Δεν ξέρουμε τί ακριβώς συνέβη

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε το σημερινό μακελειό στη Γάζα με τον εκπρόσωπό του, Στεφάν Ντουζαρίκ να διευκρυνίζει πως «δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη».

Ωστόσο, τόνισε πως «είτε σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, είτε ποδοπατήθηκαν από πλήθος, είτε παρασύρθηκαν από φορτηγά», πρόκειται για επεισόδια που συνδέονται κατά κάποιον τρόπο με αυτήν τη σύγκρουση. Συμπλήρωσε πως δεν υπήρχε παρουσία του ΟΗΕ κατά τη διανομή αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ τόνισε πως «οι απελπισμένοι άμαχοι στη Γάζα χρειάζονται επείγουσα βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον πολιορκημένο βορρά όπου τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν καταφέρει να παραδώσουν (ανθρωπιστική) βοήθεια εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα».

  • Υπογράμμισε επίσης πως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνει εκ νέου έκκληση για άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

 




Με πληροφορίες από AFP/Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Φρίκη στη Γάζα: Πάνω από 100 Παλαιστίνιοι νεκροί την ώρα που βρίσκονταν στην ουρά περιμένοντας ανθρωπιστική βοήθεια… [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: