H στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο βαρόμετρο στις σχέσεις Βρυξελλών- Άγκυρας: Σαφές μήνυμα από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Participants pose for a family picture during an informal meeting of EU foreign affairs ministers, also called a Gymnich meeting, in Brussels, Belgium. EPA/OLIVIER HOSLET




Καθοριστικός παράγοντας στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκία αποτελεί στάση της Άγκυρας στο Κυπριακό, ήταν το μήνυμα που έφυγε από την συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η μη ανταπόκριση της Τουρκίας σε σειρά ενεργειών που έγιναν από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν και ένα από τους λόγους που ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν προσκλήθηκε στο Gymnich της βελγικής προεδρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας συζητήθηκε κατά τη σημερινή άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο το θέμα να εξαντληθεί λόγω έλλειψης χρόνου.

Όσοι εκ των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ έλαβαν τον λόγο κατά τη συζήτηση των ευρωτουρκικών τόνισαν τη διασύνδεση του Κυπριακού με την πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η επόμενη έκθεση του Ύπατο Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κρίνει την Τουρκία επί συγκεκριμένων ζητημάτων.

Παράλληλα είναι ξεκάθαρη από πλευράς ΕΕ η αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία και τον σεβασμό στις ευαισθησίες της.

Η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, γνωστή ως Gymnich, συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια, καθώς είχε ξεκινήσει το 1974.

Κατά τη σημερινή σύνοδο φάνηκε να υπάρχει θετικό κλίμα για διάλογο με την Τουρκία, ιδιαίτερα μετά και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την Κύπρο, η οποία δεν είναι μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Η απουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ηγέρθηκε στη διάρκεια της συνόδου, με τα ερωτήματα να στρέφονται προς την κατεύθυνση της Κύπρου γιατί ήταν σύμφωνη στην παρουσία του Τούρκου ΥΠΕΞ.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, εξήγησε πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα μπορούσε να ήταν παρών στην άτυπη σύνοδο εάν ανταποκρινόταν σε κάποιες από τις εννέα-δέκα αντιπροτάσεις που έχει κάνει η Κύπρος.

Η μη θετική κατάληξη, λόγω της τουρκικής στάσης, ήταν και ο λόγος που δεν μπορούσε ο Φιντάν να είναι παρών στο Gymnich.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε οι αντιπροτάσεις που έγιναν από κυπριακής πλευράς δεν τέθηκαν ως πακέτο και ήταν κλιμακωτής σημασίας.

Εάν υπήρχε από τουρκικής ανταπόκριση στις κινήσεις της Λευκωσίας τότε, στη βάση αμοιβαιότητας ανταλλάγματος, μπορούσε να γίνει δεκτή και η συμμετοχή Φιντάν.

Σημειώνεται ότι από 2019 έχει να παραστεί Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε άτυπη σύνοδο των 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Επιδίωξη της Κυπριακής Δημοκρατίας τα ψηφίσματα του ΣΑ και το κεκτημένο του Κραν Μοντάνα, ως αφετηρία για επανεκκίνηση στο Κυπριακό

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: