Ή τον θάβεις μυστικά ή τον θάβουμε εμείς στη φυλακή: Αποτρόπαιο τελεσίγραφο 3 ωρών στην μητέρα του Ναβάλνι *Απαγορευμένη η δημόσια κηδεία

FILE PHOTO: People pay their respects as they attend a torchlight procession in memory of Russian opposition leader Alexei Navalny, who died on 16 February in a Arctic penal colony, the Federal Penitentiary Service of the Yamalo-Nenets Autonomous District, in Capitol Square, Rome, Italy, 19 February 2024. EPA/ANGELO CARCONI




Η εκπρόσωπος τύπου του εκλιπόντος φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές αρχές είπαν στη μητέρα του Λουντμίλα Ναβάλνγαγια ότι ο γιος της πρέπει να ταφεί στην αποικία κρατουμένων όπου πέθανε εκτός κι αν συμφωνήσει εντός τριών ωρών να τον θάψει χωρίς να γίνει δημόσια κηδεία.

Η Κίρα Γιαρμίς έγραψε σε ανάρτησή της στο  Χ : «Πριν από μια ώρα, ένας ανακριτής κάλεσε τη μητέρα του Ναβάλνι και της έδωσε τελεσίγραφο. Είτε να συμφωνήσει εντός τριών ωρών σε μια μυστική κηδεία χωρίς να υπάρξει δημόσιος αποχαιρετισμός ή ο Αλεξέι θα ταφεί στην αποικία κρατουμένων»

  • Η Γιαρμίς είπε ότι η μητέρα του Ναβάλνι απέρριψε το τελεσίγραφο και συνέχισε να ζητά να της παραδώσουν τη σορό του.

«Η ίδια αρνήθηκε να συνομιλήσει με την Ανακριτική Επιτροπή, επειδή δεν έχουν την αρμοδιότητα να αποφασίσουν πως και πού θα ταφεί ο γιός της. Απαιτεί να τηρηθεί ο νόμος, ο οποίος υποχρεώνει τους ανακριτές να παραδώσουν την σορό σε διάστημα δύο ημερών από τη στιγμή που έχουν προσδιορισθεί οι αιτίες του θανάτου. Σύμφωνα με τα ιατρικά έγγραφα , τα οποία η ίδια υπέγραψε, η προθεσμία αυτή των δύο ημερών εκπνέει αύριο. Η ίδια επιμένει οι αρχές να επιτρέψουν να γίνει η κηδεία και νεκρώσιμος ακολουθία σύμφωνα με τις παραδόσεις», έγραψε η Γιαρμίς.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τις αρχές.

Χθες  Πέμπτη, η Λουντμίλα Ναβαλνάγια είχε πει ότι αναγκάστηκε να υπογράψει ένα πιστοποιητικό θανάτου που έλεγε ότι ο γιος της πέθανε από «φυσικά αίτια», ενώ δέχθηκε πιέσεις να μην προχωρήσει σε δημόσια κηδεία γιατί διαφορετικά οι αρχές θα “πράξουν κάτι με την σορό” του γιου της.
.
Η χήρα του Ναβάλνι, Γιούλια, με δηλώσεις της και χθες επέμεινε ότι ο σύζυγός της σκοτώθηκε από τις ρωσικές αρχές, ρίπτοντας το “ανάθεμα’ στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ναβάλνι πέθανε σε αποικία φυλακών βόρεια του Αρκτικού Κύκλου στις 16 Φεβρουαρίου. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είπαν ότι αρρώστησε μετά από μια «βόλτα» στο ύπαιθρο.

Ωστόσο, η Γιούλια Ναβαλνάγια επιμένει ότι σκοτώθηκε με εντολή του Πούτιν και ορκίστηκε να συνεχίσει τον αγώνα του.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντας την αντίδραση των Δυτικών χωρών στον θάνατο του Ναβάλνι «υστερική».

Τον Αύγουστο του 2020, ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάστηκε με τον νευρικό παράγοντα Novichok από ομάδα επίδοξων δολοφόνων από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στη Γερμανία, νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο του Βερολίνου και  ανάρρωσε εκεί πριν επιστρέψει στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, όπου συνελήφθη και φυλακίστηκε.

Οι προσπάθειες Ρώσων πολιτών να τον τιμήσουν μετά θάνατον βρήκαν την λυσσαλέα αντίσταση των αρχών, με εκατοντάδες συλλήψεις στα αυτοσχέδια μνημεία που στήθηκαν για τον Ναβάλνι σε πολλές πόλεις της Ρωσίας.

 

Με πληροφορίες από BBC.

 

Ανοικτή επιστολή 400 Ρώσων ιερέων: Δώστε στην οικογένεια του Ναβάλνι τη σορό του, μην γίνεσθε σκληρότεροι από τον Πόντιο Πιλάτο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: