Βόμβα μεγατόνων στις Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις: Ο Ζελένσκι έτοιμος να απολύσει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, τον λαοφιλή «σιδερένιο στρατηγό» Βαλέρι Ζαλούζνι [videos]

FILE PHOTO: Ο Αρχηγός του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Ζαλούζνι. photo via X@Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine @CinC_AFU/




Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση που θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Ο Ζελένσκι πρότεινε χθες, Δευτέρα, στον Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, έναν νέο ρόλο, κάτι σαν σύμβουλο Άμυνας, όμως ο στρατηγός αρνήθηκε, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, που επικαλούνται τέσσερα άτομα που γνωρίζουν για τις συζητήσεις.

Δύο από αυτούς είπαν ότι ο Ζελένσκι έχει καταστήσει σαφές στον Ζαλούζνι ότι ανεξάρτητα από το αν θα αναλάμβανε ή όχι τον νέο ρόλο που του πρότεινε, θα απομακρυνθεί από την τρέχουσα θέση του.

Τα τέσσερα άτομα δήλωσαν ότι ενώ είχε ληφθεί απόφαση στο γραφείο του Ζελένσκι για την απομάκρυνση  του Ζαλούζνι, ενδέχεται να μην εκδιωχθεί για κάποιο χρονικό διάστημα, αφού είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορές για τα σχέδια στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η προσφορά του προέδρου για νέο ρόλο στον στρατηγό ακολουθεί μήνες εικασιών για την τύχη του, που τροφοδοτούνται από δημοσιεύματα για ένταση μεταξύ των δύο ανδρών.

Η τεταμένη σχέση τους έλαβε δημόσιες διαστάσεις τον Νοέμβριο, καθώς η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε στους φιλόδοξους στόχους της να ανακαταλάβει τα χαμένα εδάφη και να αποκόψει τη χερσαία σύνδεση της Ρωσίας με την Κριμαία.

Εκείνη την εποχή, ο Ζαλούζνι είχε δηλώσει ότι ο πόλεμος είχε φτάσει σε «αδιέξοδο», με αποτέλεσμα το γραφείο του προέδρου να τον καυτηριάσει για την επιλογή του όρου που χρησιμοποίησε.

 

Χθες Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ζελένσκι, Σέρχι Νικοφόροφ,  καθώς και το υπουργείο Άμυνας διέψευσαν δημοσιεύματα περί απόλυσης του Ζαλούζνι.

  • «Αγαπητοί δημοσιογράφοι, απαντάμε αμέσως σε όλους: Όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια», έγραψε το υπουργείο στο κανάλι του στο Telegram χωρίς να δώσει πρόσθετο πλαίσιο.

Το γραφείο του προέδρου αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω σήμερα.

Η απομάκρυνση του Ζαλούζνι θα προκαλούσε αναταραχή στους στρατιωτικούς και στην κοινωνία των πολιτών της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων απολαμβάνει τεράστιας υποστήριξης.

Σε μια ουκρανική δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, το 88%  των Ουκρανών δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Ζαλούζνι σε σύγκριση με το 62% που δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Ζελένσκι.

«Αυτό θα έχει πολύ, πολύ αρνητικό αντίκτυπο στο [ηθικό] του στρατού», είπε ο Ουκρανός στρατιωτικός ιστορικός ΜΙχαϊλο Ζιρόχοφ,  στο Radio NV του Κιέβου, ο οποίος πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι φήμες είναι «κατασκευασμένες».

Η αντικατάσταση του Ζαλούζνι θα μπορούσε επίσης να εκνευρίσει τους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών αξιωματούχων που έχουν συνεργαστεί στενά με τον στρατηγό τα τελευταία δύο χρόνια για να σχεδιάσουν στρατηγικές στο πεδίο της μάχης.

Ο πόλεμος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς το Κίεβο περιμένει να δει αν θα λάβει κρίσιμης σημασίας στρατιωτική και οικονομική βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ο Ζαλούζνι δεν έχει σχολιάσει τις αναφορές για την απόλυσή του. Τη Δευτέρα, ωστόσο, δημοσίευσε μια selfie χωρίς ημερομηνία με τον αρχηγό του επιτελείου του, Σέρχι Σαπτάλα, στο Facebook, στην οποία και οι δύο φορούσαν φούτερ του ουκρανικού στρατού.

Τα δημοσιεύματα για την επικείμενη εκδίωξη του Ζαλούζνι άρχισαν να κυκλοφορούν το βράδυ της Δευτέρας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και σε ανώνυμα τοπικά κανάλια Telegram. Εμφανίστηκαν επίσης σε δημόσια σχόλια από πολιτικούς που ευθυγραμμίζονται στενά με τον πρώην πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, τον οποίο ο Ζελένσκι νίκησε στις εκλογές του 2019.

  • Σύμφωνα και με τα τέσσερα άτομα που γνωρίζουν το θέμα και τα οποία επικαλούνται οι Financial Times, προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιος θα αντικαταστήσει τον Ζαλούζνι ως αρχιστράτηγο.

 

 

 

Στρατιωτικός καριέρας που ονομάστηκε « Σιδηρoύς Στρατηγός » από τους θαυμαστές του, ο Ζαλούζνι, 50 ετών σήμερα, διορίστηκε από τον ίδιο τον Ζελένσκι στη θέση του αρχιστράτηγου τον Ιούλιο του 2021.

Έχει επιβλέψει τις επιχειρήσεις του στρατού της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.

Του πιστώνεται η ενορχήστρωση πολλών από τις στρατιωτικές επιτυχίες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας του Κιέβου τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας και των επιτυχημένων αντεπιθέσεων στην ανατολική περιοχή του Χάρκοβο και στη νότια περιφερειακή πρωτεύουσα Χερσώνα το φθινόπωρο του 2022.

Ο Ζελένσκι φέρεται να προσπάθησε να κρατήσει τον Ζαλούζνι, τον οποίο θεωρούσε πιθανό ανταγωνιστή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τον παρέκαμψε σε σημαντικές στιγμές του πολέμου κοινοποιώντας εντολές στους υφισταμένους του στρατηγού.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από Financial Times

 

Mε απειλούν οι Ευρωπαίοι, λέει ο Όρμπαν: Επιμένει στο βέτο για βοήθεια στην Ουκρανία, παρά τον «οικονομικό Αρμαγεδδώνα» που του ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: