Στις 24 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, νέα πτώση ΣΥΡΙΖΑ, τέταρτη η Ελληνική Λύση: Τι λένε οι πολίτες για Τσίπρα, Τέμπη και ακρίβεια [Δημοσκόπηση MRB]

FILE PHOTO: Snapshot from the parliamentary election process in a polling station in Nafplio. APE-MPE, BUGIOTIS EVANGELOS




Ανετο προβάδισμα άνω των 20 μονάδων στην πρόθεση ψήφου των Ευρωεκλογών διατηρεί σε ακόμη μια δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά στη δεύτερη θέση, με βραχεία κεφαλή όμως έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά προκύπτουν από τη μεγάλη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN, την πρώτη μετά το θυελλώδε συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αξιοσημείωτη είναι η τάση ανόδου που καταγράφει η Ελληνική Λύση που κονταροχτυπιέται με το ΚΚΕ ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται για ακόμη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.




Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών, οι περισσότεροι θεωρούν πως η εξεταστική δεν θα ρίξει φως στα αίτια του δυστυχήματος, ενώ οι περισσότεροι κρίνουν θετικά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, στο παρά πέντε του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές

Στην αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής:

ΝΔ: 36,2%
ΠΑΣΟΚ: 12,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 11,4%
Ελληνική Λύση: 9,7%
ΚΚΕ: 9%
Νίκη: 3,9%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,6%
Νέα Αριστερά: 3,1%
Σπαρτιάτες: 2,7%

Η πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές

Στην αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής:

Νέα Δημοκρατία: 37,2%
ΠΑΣΟΚ:14,2%
ΣΥΡΙΖΑ: 13%
Ελληνική Λύση: 10%
ΚΚΕ: 9%
Νίκη 3,2%
Νέα Αριστερά: 3,1%
Πλεύση: 3%
Σπαρτιάτες 2,6%
ΜέΡΑ25: 2,3%

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 28,9%, ενώ ακολουθούν ο Στέφανος Κασσελάκης με 7,7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 7,4%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7,2% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με τον Γιάνη Βαρουφάκη που συγκεντρώνουν από 3,5% έκαστος. Έπονται η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 2,8% και ο Αλέξης Χαρίτσης με 1,6%.

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ και παρέμβαση Τσίπρα

Το 50,3% απαντά πως ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε αποδυναμωμένος από το θυελλώδες συνέδριο, ενώ το 13,6% απαντά πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγαίνει ισχυρότερο. Το 24,1% εκτιμά πως τα πράγματα θα παραμείνουν ίδια.

Ως προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδιαφέρον ότι σε αντίθεση με την εικόνα που βγήκε από το συνέδριο, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν ως «εύστοχη» ή «μάλλον εύστοχη» την παρέμβαση Τσίπρα για νέα εκλογή προέδρου στο κόμμα, ωστόσο σε ποσοστό πάνω από 50% θεωρούν ότι ο κ. Κασσελάκης θα πρέπει να κριθεί από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Ιδιαίτερα χαμηλό είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνούν με την αλλαγή ονόματος στο κόμμα, ωστόσο η πλειοψηφία – πάνω από 50% – επιλέγουν την κεντροαριστερά όταν ερωτώνται για την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα – Τι λένε για τα μέτρα στήριξης

Ως προς τα μεγαλύτερα προβλήματα

Το 53,5% θεωρεί την ακρίβεια
Το 31,3% θεωρεί την Υγεία
Το 20,6% το ύψος των εισοδημάτων
Το 17,3% την Παιδεία
Το 15,6% την εγκληματικότητα
Το 15% την ανάπτυξη
Το 11,9% την ανεργία

Το 69.9% εκτιμά πως η κυβέρνηση πήρε λιγότερα μέτρα στήριξης από αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας, το 24,1% απαντά πως πήρε περισσότερα μέτρα από τις αντοχές της οικονομίας και το 18,7% απαντά πως πήρε όσα μέτρα επιτρέπει η οικονομία.

Απαισιοδοξία για τα Τέμπη

Τέλος, όσον αφορά την τραγωδία των  Τεμπών, το 74,5% δηλώνει απαισιόδοξο αναφορικά με το εάν η εξεταστική επιτροπή θα ρίξει φως στα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών και θα αποδώσει ευθύνες, ενώ το 17,7% απαντά πως είναι αισιόδοξο για θετική κατάληξη.

Με πληροφορίες από OPEN

Συζητήθηκαν στο Εκλογοδικείο οι πρώτες ενστάσεις για την έκπτωση του κόμματος «Σπαρτιάτες» από την Βουλή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: