Χιλιάδες μαϊμούδες κατέλαβαν πόλη στην Ταϊλάνδη: Οι επιδρομές εξαγριωμένων μαμάκων έκλεισαν επιχειρήσεις και έδιωξαν τους τουρίστες [videos]

Ασύλληπτες εικόνες με χιλιάδες μαϊμούδες να εφορμούν στο κέντρο της ταϊλανδέζικης πόλης. Screenshot via YouTube@TheGuardian/




Ένας στρατός επιδρομέων, αποτελούμενος από περίπου 3.500 μαϊμούδες έχει εισβάλει στο κέντρο πόλης στην Ταϊλάνδη, αναγκάζοντας έντρομους τουρίστες να απομακρυνθούν και επιχειρήσεις να κλείσουν.

Οι μαϊμούδες έχουν πλέον αναχθεί σε μείζον πρόβλημα σε σημείο που η δημοφιλής πόλη Λοπμπούρι να κινδυνεύει να γίνει πόλη-φάντασμα καθώς οι Κινέζοι επενδυτές κρατάνε προς το παρόν τα χρήματα που ήθελαν να επενδύσουν,  μέχρι να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, σύμφωνα με τη South China Post .

Αρκετές εταιρείες και καταστήματα έχουν κλείσει διακόπτοντας τις δραστηριότητές τους και εγκαταλείποντας το άλλοτε ακμάζον εμπορικό κέντρο καθώς ντόπιοι μακάκοι παρενοχλούν πελάτες και καταστρέφουν επιχειρήσεις.

 

Ο Surachat Chanprasit, υποδιευθυντής του Εμπορικού Κέντρου Pingya, είπε στο ταϊλανδέζικο πρακτορείο Khaosod ότι οι μαϊμούδες μπαίνουν συχνά στο εμπορικό κέντρο για να σκαρφαλώσουν όπου βρουν και να ενοχλήσουν τους πελάτες που έρχονται να ψωνίσουν.

Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που νοικιάζουν χώρους για να πουλήσουν τα αγαθά τους συχνά πρέπει να επιδιορθώνουν στέγες, παράθυρα και κάθε είδους άλλες ζημιές κάθε μήνα.  Μάλιστα, το εμπορικό κέντρο Pingya, βγήκε προς πώληση πριν από δύο χρόνια, αλλά δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

«Προ καιρού, ένας Κινέζος επενδυτής είχε επισκεφθεί την περιοχή για να ελέγξει τις προοπτικές μιας επένδυσης», είπε ο Surachat. 

«Ωστόσο, όταν ο επενδυτής συνειδητοποίησε ότι το πρόβλημα του πληθυσμού των μαϊμούδων που απειλούσε την καρδιά της πόλης δεν είχε λυθεί, ανέβαλε την επένδυση επ’ αόριστον», πρόσθεσε.

  • Το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης ανακοίνωσε ότι το κέντρο της, κάποτε μια μεγάλη επιχειρηματική περιοχή, είναι τώρα έρημο και υπό κατάρρευση.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι οι κατασκευαστικοί νόμοι της πόλης, που περιορίζουν το ύψος των κτιρίων και προκειμένου να διατηρηθεί η παράδοση και η ιστορία της, επιδεινώνουν το πρόβλημα των μαϊμούδων.

Οι επιχειρήσεις έχουν σχεδόν εξαφανιστεί στην περιοχή απέναντι από το ιστορικό μνημείο Phra Prang Sam Yot.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Pongsatorn Chaichanapanich είπε ότι οι νόμοι πρέπει να αλλάξουν για να επιτραπεί η διαχείριση των μαμάκων στις αστικές περιοχές για να σωθεί η οικονομία της πόλης.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει σε επίπεδο πολιτικής πώς θα αναπτύξει την Λοπμπούρι ως ιστορική πόλη με πολλά ιστορικά μνημεία και πώς η κυβέρνηση θα βοηθήσει στην προώθηση του τουρισμού στην επαρχία και στην προσέλκυση περισσότερων τουριστών», είπε.

Η άλλοτε αξιαγάπητη τουριστική ατραξιόν

Οι μαϊμούδες ήταν κάποτε σημαντικό μέρος της τουριστικής βιομηχανίας της πόλης πριν αρχίσουν να την καταστρέφουν, καθώς οι τουρίστες επισκέπτονταν για να ταΐσουν και να αλληλεπιδράσουν με τους μαμάκους σε ιστορικές τοποθεσίες.

Ένα ετήσιο φεστιβάλ μαϊμούδων πραγματοποιείται επίσης στην περιοχή για να αποδοθεί τιμή και ευχαριστίες στα ζώα που έφεραν τουρίστες στην πόλη, σύμφωνα με τη South China Post.

Αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα προβλήματα με τους πιθήκους. Το 2020, εκατοντάδες μακάκοι από δύο αντίπαλες συμμορίες πιθήκων βιντεοσκοπήθηκαν να μάχονται μεταξύ τους στους δρόμους του Λοπμπούρι.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να διατηρήσουν τον πληθυσμό με προγράμματα μαζικής στείρωσης, αλλά οι πεινασμένοι πίθηκοι έχουν κρατήσει γερά. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της περιοχής αναμένεται να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας με το Τμήμα Εθνικών Πάρκων, Άγριας Ζωής και Προστασίας Φυτών για την από κοινού εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα των πιθήκων.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από New York Post

 

Πέθανε ο Καρλ Γουέδερς, ο θρυλικός Απόλλο Κριντ από τα «Rocky»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: