Άνετη νίκη Μπάιντεν στις προκριματικές των Δημοκρατικών στην κομβική για τις προεδρικές εκλογές πολιτεία της Νεβάδα

US President Joe Biden (C), along with First Lady Jill Biden (L), Vice President Kamala Harris (R), celebrate at a campaign rally for abortion rights at George Mason University in Manassas, Virginia, USA, 23 January 2024. EPA, JIM LO SCALZO




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, κέρδισε τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών χτες Τρίτη στην κομβική πολιτεία της Νεβάδα, η οποία θα είναι καθοριστική στις εκλογές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με προβλέψεις των εφημερίδων της Νέας Υόρκης, Times και The Washington Post.

Ο Μπάιντεν, δεν αντιμετώπισε σημαντικούς αντιπάλους. Μαζί του στο ψηφοδέλτιο ήταν και το όνομα της συγγραφέας αυτοβοήθειας Μαριάν Γουίλιαμσον, αλλά τελικά ο βουλευτής της Μινεσότα Ντιν Φίλιπς δεν κατέθεσε την υποψηφιότητά του εγκαίρως.

Με καταμετρημένο το 62,1% των ψηφοδελτίων, ο Μπάιντεν κέρδισε στη Νεβάδα, συγκεντρώνοντας το 90% των ψήφων και αφήνοντας πολύ πίσω την Γουίλιαμσον, βασικό του αντίπαλο, ο οποία συγκέντρωσε το 2,5% των ψήφων.

Η επιλογή «κανένας από τους υποψηφίους» κατέγραψε 5,7%.

Το μεγάλο προβάδισμα του Μπάιντεν έναντι των αντιπάλων του οδήγησε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, να ανακοινώσουν τις προβλέψεις τους μόλις μία ώρα και σαράντα λεπτά μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 7:00 μ.μ. τοπική ώρα (03:00 GMT την Τετάρτη).

Η νίκη στη Νεβάδα επιτρέπει στον Μπάιντεν να αποκτήσει τους 36 αντιπροσώπους που διαθέτει η πολιτεία αυτή.

Για να ανακηρυχθεί επίσημα ως υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία χρειάζεται περίπου 2.000 αντιπροσώπους.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, Jaime Harrison, εξέδωσε μια δήλωση υπογραμμίζοντας τις «εμβληματικές» προκριματικές εκλογές στη Νεβάδα και τον συμβολισμό της για την αντιπροσώπευση της «δημοκρατικής δέσμευσης για την ανάταση των ψηφοφόρων από μειονοτικές κοινότητες».

«Οι κάτοικοι της Νεβάδας σε όλη την «Silver State» έχουν προετοιμάσει το σκηνικό για να νικήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους MAGA («Κάνε την Αμερική Μεγάλη ξανά») για άλλη μια φορά τον Νοέμβριο», είπε ο Χάρισον.

Στη Νεβάδα, περίπου 2,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι εγγράφηκαν για να ψηφίσουν. Από αυτό το σύνολο, το 31% είναι Δημοκρατικοί, το 28% είναι Ρεπουμπλικάνοι και το 34% είναι ανεξάρτητοι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Αυτή η πολιτεία είναι μία από εκείνες που είναι γνωστές ως πολιτείες μεντεσέδων στις οποίες οι υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Κόμματος έχουν παρόμοια υποστήριξη, γι’ αυτό και είναι βασικές για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν παρευρέθηκε σε μια εκδήλωση εκστρατείας στο Λας Βέγκας (Νεβάδα) την Κυριακή, όπου βρήκε την ευκαιρία να τονίσει ότι θα κάνει τον Τραμπ «ξανά χαμένο» και τόνισε τις «οικονομικές προσπάθειες» που η κυβέρνησή του «θα συνεχίσει να κάνει» εάν επανεκλεγεί στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Στις τελευταίες εκλογές, η Νεβάδα έπεσε στην πλευρά των Δημοκρατικών με προβάδισμα μόλις 3% των ψήφων.

Πέρυσι το προοδευτικό κόμμα υπερασπίστηκε με επιτυχία την έδρα του σε αυτό που είναι γνωστό ως «Silver State», αλλά άλλαξε τον κυβερνήτη του, ο οποίος από τότε είναι ο Ρεπουμπλικανός απόστρατος στρατιωτικός Joe Lombardo.

Ο Μπάιντεν έφτασε στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών αυτήν την Τρίτη, μετά την ηχηρή νίκη του στις προκριματικές εκλογές της Νότιας Καρολίνας, την πολιτεία που άνοιξε τον αγώνα των Δημοκρατικών και όπου συγκέντρωσε το 96,2% των ψήφων.

Ο Williamson πήρε τότε 2,1% και ο Phillips 1,7%.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: