Αναβλήθηκαν οι προεδρικές εκλογές στη Σενεγάλη μετά τις διαμαρτυρίες για τον αποκλεισμό ισχυρών υποψηφιών από το Συνταγματικό Συμβούλιο

O πρόεδρος της Σενεγάλης Μακί Σαλ. EPA/HANNIBAL HANSCHKE




Ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μακί Σαλ ανέβαλε τις προεδρικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 25 Φεβρουαρίου, ανακοινώνοντας σε τηλεοπτική διάγγελμα πως ακύρωσε τον σχετικό εκλογικό νόμο λόγω διαφωνιών σχετικά με την εκλογική διαδικασία.

Λίγο παραπάνω από τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, αυτό το βήμα, που δεν έχει προηγούμενο, ακολούθησε ένα επίσημο αίτημα αναβολής που διατύπωσε το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Σενεγάλης (PDS), ο υποψήφιος του οποίου αποκλείστηκε τον Ιανουάριο.

Η απόφαση του συνταγματικού συμβουλίου να αποκλείσει εξέχοντες διεκδικητές της προεδρίας, όπως ο Καρίμ Ουαντέ του PDS και ο Ουσμάν Σονκό, έριξε λάδι στη φωτιά στην αυξανόμενη δυσαρέσκεια γύρω από την εκλογική διαδικασία.

Οι αποκλεισμένοι υποψήφιοι λένε πως οι κανόνες για την υποψηφιότητα δεν εφαρμόστηκαν δίκαια. Οι αρχές το αρνούνται.

“Αυτές οι προβληματικές καταστάσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν σοβαρά την αξιοπιστία των εκλογών προκαλώντας διαμάχες πριν και μετά τις εκλογές”, είπε ο Σαλ στο διάγγελμά του.

Δεν ανακοίνωσε νέα ημερομηνία για τις εκλογές, αλλά είπε ότι θα υπάρξει εθνικός διάλογος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εκλογές θα είναι ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς.

Είπε πως η αναβολή τους δεν θα επηρεάσει την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία — ένα θέμα που έχει βοηθήσει να πυροδοτηθεί η επαναλαμβανόμενη αναταραχή σε μία χώρα που είναι κανονικά μία από τις πιο σταθερές δημοκρατίες της Δυτικής Αφρικής.

Mε πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ντακάρ, Σενεγάλη 

Καζάνι του βράζει η Γερμανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς σε όλη την χώρα, στο Βερολίνο εκτιμούν 100.000 διαδηλωτές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: