«Αλλο δέσμευση, άλλο παράδοση»: Νέες βολές Ουκρανίας προς τη Δύση για τη στρατιωτική βοήθεια που δεν έρχεται και «κοστίζει ζωές και εδάφη»

File Photo Ukrainian Minister of Defense Rustem Umerov attends a press conference of Valerii Zaluzhnyi, Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine in Kyiv, Ukraine, 26 December 2023 amid the Russian invasion. Zaluzhnyi spoke a day after Ukraine’s parliament published the text of a law containing reforms to the army draft, including lowering the age of men who can be mobilised to 25 from 27. EPA/OLEG PETRASYUK




Τις καθυστερήσεις της Δύσης στην αποστολή βοήθειας προς την εμπόλεμη χώρα του, επεσήμανε την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, λέγοντας ότι αυτό κοστίζει ζωές και εδάφη.

Σύμφωνα με τον Ρουστέμ Ουμέροφ, «το 50% των όπλων» που έχουν υποσχεθεί οι Δυτικοί σύμμαχοι έχει καθυστερήσει. «Αυτή τη στιγμή η δέσμευση δεν συνιστά παράδοση», είπε σε τηλεοπτική ομιλία την Κυριακή.

Η Ουκρανία βιώνει αυτήν τη στιγμή μια ποικιλία αποτυχιών στην προσπάθειά της να διώξει τη Ρωσία από το έδαφός της.

Ο Ουμέροφ είπε ότι η έλλειψη προμηθειών θέτει την Ουκρανία σε περαιτέρω μειονεκτική θέση «στα μαθηματικά του πολέμου».

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό και αδύνατο, αλλά χωρίς έγκαιρη προμήθεια μας βλάπτει», είπε. 

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία δηλώνει πεπεισμένη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα την «εγκαταλείψουν» μπροστά στη Ρωσία και τελικά θα ψηφίσουν υπέρ της αποστολής βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μπλοκάρεται στο Κογκρέσο για μήνες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιγκάλ.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ο Ουκρανός πρωθυπουργός είπε ότι το Κίεβο αναμένει να λάβει φέτος από τις ΗΠΑ οικονομική βοήθεια ύψους 11,8 δισ δολαρίων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένως προτρέψει τους δυτικούς συμμάχους του τις τελευταίες ημέρες να παραδώσουν στρατιωτική βοήθεια «στην ώρα τους», απαιτώντας συγκεκριμένα πυρομαχικά, περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και μαχητικά αεροπλάνα.

«Ξέρετε πολύ καλά τι χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους ουρανούς μας, να ενισχύσουμε τις χερσαίες μας δυνάμεις, τι χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε τις επιτυχίες μας στη θάλασσα, και ξέρετε πολύ καλά ότι το χρειαζόμαστε έγκαιρα και βασιζόμαστε σε εσάς », είπε χθες ο Ζελένσκι κατά τη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων συνέβαλαν στην αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου το καλοκαίρι του 2023.

«Πέρυσι, κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης, είχαμε πολλά πολύ χρήσιμα πράγματα, πολλά πολύ σημαντικά πράγματα, αλλά δεν έφτασαν όλα στην ώρα τους».

Πρόσκληση σε συζητήσεις με τη Ρωσία, με τους όρους του Κιέβου

Την ίδια στιγμή, ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωνε ότι η Ουκρανία και οι ξένοι εταίροι της θα μπορούσαν να προσκαλέσουν τη Ρωσία σε μια μελλοντική ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής που μετράει δύο χρόνια, με τους όρους του Κιέβου. 

Η Ελβετία θα φιλοξενήσει σύνοδο για να συζητηθεί η οπτική για την ειρήνη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μια πρόταση που θα μπορούσε να προσκομιστεί στη Ρωσία σε μια δεύτερη φάση της συνόδου, μεταγενέστερη, δήλωσε ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, ο Αντρίι Γερμάκ.

«Θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση στην οποία από κοινού θα προσκαλέσουμε εκπροσώπους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στους οποίους θα παρουσιαστεί το σχέδιο σε περίπτωση που όποιος εκπροσωπεί την επιτιθέμενη χώρα σε εκείνη τη φάση θα θέλει πράγματι να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος και να επιστρέψει σε μια δίκαιη ειρήνη», είπε ο Γερμάκ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε για πρώτη φορά το ειρηνευτικό του σχέδιο στη διάρκεια συνόδου της Ομάδας των 20 τον Νοέμβριο του 2022.

Αυτό προβλέπει την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι δεν θα κάνει διάλογο με τη Μόσχα αν όλα τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποχωρήσουν από το ουκρανικό έδαφος.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει προς το παρόν βάση για ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία και ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Κιέβου είναι παράλογο γιατί αποκλείει τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρον άρον αναχώρηση από την Ουκρανία της Γερμανίδας ΥΠΕΞ: Την ακολουθούσε ρωσικό αναγνωριστικό drone

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: