Mε απειλούν οι Ευρωπαίοι, λέει ο Όρμπαν: Επιμένει στο βέτο για βοήθεια στην Ουκρανία, παρά τον «οικονομικό Αρμαγεδδώνα» που του ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες

FILE PHOTO: Hungary’s Prime Minister Viktor Orban speaks to the media as he arrives for a European Council in Brussels, Belgium, 14 December 2023. EPA, OLIVIER MATTHYS




Για… άγριο μπούλινγκ από τις Βρυξέλλες διαμαρτύρεται ο Βίκτορ Όρμπαν, καθώς ισχυρίζεται ότι οι Ευρωπαίοι τον εκβιάζουν για να εγκρίνει το “σωσίβιο” των 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, στο οποίο ο ευρωσκεπτικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έχει αντιταχθεί κάτι παραπάνω από σθεναρά, βάζοντας σε δοκιμασία την ευρωπαϊκή κοινή στάση έναντι της Ρωσίας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το POLITICO, το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι Financial Times έγραψαν ότι υπάρχει έγγραφο από ανώνυμο αξιωματούχο του Συμβουλίου της ΕΕ το οποίο καθορίζει τα μέτρα που θα στοχεύσουν την οικονομία της Ουγγαρίας εάν ο Όρμπαν δεν εγκρίνει το πακέτο βοήθειας της Ουκρανίας, το οποίο θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ αργότερα αυτήν την εβδομάδα .

Σε συνέντευξη στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Le Point που δημοσιεύθηκε σήμερα , ο Ορμπάν είπε ότι το σχέδιο μοιάζει «σαν εγχειρίδιο εκβιαστή» που θα θέσει  την Ουγγαρία σε «ένα τεράστιο οικονομικό αποκλεισμό».

  • «Η  Ουγγαρία θα υποστεί Αρμαγεδδώνα», πρόσθεσε.

Ο Όρμπαν πρόσθεσε ότι δεν είχε «καμία αμφιβολία» ότι το έγγραφο, είναι αυθεντικό. «Γνωρίζοντας τις Βρυξέλλες, είναι ικανές για αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Όρμπαν έχει εμπλακεί σε τεταμένες διαπραγματεύσεις για να αποσπάσει παραχωρήσεις από το υπόλοιπο μπλοκ με αντάλλαγμα την υποστήριξή του στο πακέτο βοήθειας της Ουκρανίας, το οποίο ήταν ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που απέρριψε στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

  • Το προτεινόμενο οικονομικό πακέτο θα αντλήσει χρήματα από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης — που σημαίνει ότι απαιτεί ομόφωνη έγκριση από τους ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας.

Έκτοτε, η Ουγγαρία προσφέρθηκε να χωρίσει τη χρηματοδότηση σε ετήσιες δόσεις – μια πρόταση που θα έδινε ουσιαστικά στη Βουδαπέστη την ευκαιρία να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ουκρανία κάθε χρόνο.

Οι τακτικές επίδειξης ισχύος του Όρμπαν εξοργίζουν τους Ευρωπαίους  αξιωματούχους οι οποίες θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στερήσουν τον Ούγγρο ηγέτη από το δικαίωμα της ψήφου — αλλά ο Όρμπαν δεν υποχωρεί.

  • «Τίποτα δεν έχει αλλάξει» στη θέση της Ουγγαρίας για το θέμα, είπε ο Όρμπαν, ο οποίος απομονώνεται ολοένα και περισσότερο μεταξύ των ηγετών της ΕΕ λόγω της αντίθεσής του στην υποστήριξη του μπλοκ στην Ουκρανία.

«Η Ουγγαρία, ως κυρίαρχο κράτος, αντιτίθεται σε αυτήν την αλλαγή του προϋπολογισμού», είπε ο Όρμπαν.

“Προσπαθούν να μας πείσουν, μετά μας πιέζουν, μετά μας εκβιάζουν, για να μας αναγκάσουν να συνταχθούμε μαζί τους. Είναι πολύ δύσκολο να μείνεις μόνος σε αυτή την οικογένεια”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

 

Με πληροφορίες από POLITICO

 

Κατασκόπευε επί 20 χρόνια υπέρ της Ρωσίας Λετονή ευρωβουλευτής; Έρευνα σε εξέλιξη στο Ευρωκοινοβούλιο * Ενοχλημένο το Κρεμλίνο μιλάει για «Μακαρθισμό»…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: