Τραγική ομολογία των Ηνωμένων Εθνών: Η Γάζα είναι τόπος «θανάτου και απελπισίας»… Αντιμέτωπα με τον υποσιτισμό και τις ασθένειες τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας

epa11059809 Smoke rises during Israeli military operations in the east of Al Maghazi and Al Bureije refugee camps, southern Gaza Strip on, 05 January 2024. EPA, MOHAMMED SABER




Η Λωρίδα της Γάζας «απλούστατα έχει γίνει ακατάλληλη για να κατοικεί κανείς», τόνισε χθες Παρασκευή ο συντονιστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, αναφερόμενος στον παλαιστινιακό θύλακο όπου οι καταστροφές είναι πελώριες μετά τους πολύνεκρους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

«Τρεις μήνες μετά τις φρικιαστικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η Γάζα έχει μετατραπεί σε τόπο θανάτου και απελπισίας», οι κάτοικοί της είναι «καθημερινά αντιμέτωποι με απειλές για την ίδια την ύπαρξή τους, καθώς ο κόσμος απλά κοιτάει», συνόψισε ο Μάρτιν Γκρίφιθς σε ανακοίνωσή του.

Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις των αρχών. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση από καταβολής εβραϊκού κράτους το 1948.

Μαχητές της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων πήραν επίσης εκείνη την ημέρα ομήρους κάπου 250 ανθρώπους, 100 και πλέον εκ των οποίων αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου.

Έκτοτε, στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22.600 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή. Με άλλα λόγια, περί το 1% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θυλάκου.

Για τον Μάρτιν Γκρίφιθς, είναι καιρός «τα μέρη να τηρήσουν όλες τις υποχρεώσεις τους δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της προστασίας των αμάχων και της κάλυψης των βασικών αναγκών τους, και να απελευθερώσουν άμεσα όλους τους ομήρους».

«Συνεχίζουμε να ζητάμε τον άμεσο τερματισμό της σύρραξης, όχι μόνο για τον πληθυσμό της Γάζας και των γειτόνων του που απειλούνται, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές που δεν θα ξεχάσουν ποτέ τις 90 ημέρες κόλασης και επιθέσεων στις πιο θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπότητας».

Τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας αντιμέτωπα με τον υποσιτισμό και τις ασθένειες λέει η UNICEF

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) προειδοποίησε χθες Παρασκευή πως έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο υποσιτισμός και οι ασθένειες απειλούν πλέον πάνω από 1,1 εκατ. παιδιά.

Το 90% των 1,1 εκατ. και πλέον παιδιών και εφήβων στον παλαιστινιακό θύλακο δεν παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, σύμφωνα με έρευνα της UNICEF που διεξήχθη στα τέλη του Δεκεμβρίου.

«Τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν θανάσιμη τριπλή απειλή για τις ζωές τους, καθώς τα κρούσματα ασθενειών αυξάνονται, η διαθεσιμότητα τροφίμων μειώνεται ραγδαία και η κλιμάκωση των εχθροπραξιών πλησιάζει την δέκατη τέταρτη εβδομάδα της», τόνισε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά.

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας κλείνει αύριο τρεις μήνες.

Στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 22.600 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Έναυσμα του πολέμου ήταν η άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων εναντίον νότιων τομέων του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επίθεση από καταβολής εβραϊκού κράτους το 1948.

«Τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας είναι παγιδευμένα σ’ έναν εφιάλτη που χειροτερεύει κάθε ημέρα που περνάει», σχολίασε η Κάθριν Ράσελ, η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF.

Οι περιπτώσεις διάρροιας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών αυξήθηκαν από τις 48.000 στις 71.000 μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, από τη 17η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, είναι αδύνατο οι οικογένειες των εκτοπισμένων με παιδιά να τηρήσουν τα απαραίτητα επίπεδα υγιεινής για την αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών, καθώς από τα πρώτα εικοσιτετράωρα της σύρραξης η παροχή πόσιμου νερού και οι υπηρεσίες αποχέτευσης έχουν διακοπεί.

Η διάρροια, αν είναι παρατεταμένη, μπορεί να σκοτώσει οποιοδήποτε παιδί.

«Το μέλλον χιλιάδων παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας κρέμεται από μια κλωστή. Ο κόσμος δεν γίνεται (…) απλά να κοιτάει. Η βία και τα δεινά των παιδιών πρέπει να σταματήσουν», τόνισε η κυρία Ράσελ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa
Νέα Υόρκη, United Nations
ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Βηρυτός, Lebanon

«Θα σας βρούμε όπου κι αν βρίσκεστε»: Ο Πρόεδρος του Ιράν και ο Διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης υπόσχονται εκδίκηση στο ΙΚ για τις εκρήξεις στο Κερμάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: