Το κόμμα ΔΕΝ τραβάει τους ψηφοφόρους από το μανίκι: Το κυπριακό κομματικό σύστημα λειτουργεί έχοντας πάντα στραμμένη την προσοχή στις επόμενες εκλογές

Η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου στον εορτασμό των Φώτων, στη Λεμεσό. Φωτογραφία via Annita Demetriou, @AnnitaDemetriou




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Ήταν και καιρός και πέρασε. Το κόμμα κάποτε καθοδηγούσε, επηρέαζε τους ψηφοφόρους. Σήμερα τούτο δεν γίνεται. Επιβεβαιώθηκε άλλωστε από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις με κορυφαία την τελευταία, με την εκλογή Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνεται κι από το μεγάλο ποσοστό αποχής.

Τα κόμματα βρίσκονται σε κομβικό σημείο ενόψει και των διπλών εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου (Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ευρωεκλογές). Η μεγάλη απαξίωση, η ήττα των δυο μεγάλων κομμάτων στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, η αδυναμία των ενδιάμεσων να βρουν τους βηματισμούς τους για να αξιοποιήσουν τη συγκυρία, δείχνει πως τα δύσκολα για όλους έπονται.

Στον ΔΗΣΥ, μετά την ήττα στις εκλογές, την αλλαγή ηγεσία, η εσωστρέφεια αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο. Διαμορφώνεται μια εσωκομματική αντιπολίτευση, που περισσότερο εγείρει ενστάσεις, βάζει τρικλοποδιές στην Πρόεδρο, αλλά δεν κινείται πάντα με πολιτικούς όρους αλλά με προσωπικές ατζέντες.

  • Εάν ο Δημοκρατικός Συναγερμός χάσει στις εκλογές, τότε θα αποδυναμωθεί η ηγεσία, αν και στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται εναλλακτική λύση.

Είναι προφανές πως το κόμμα της δεξιάς έχει ξεσυνηθίσει τη θέση της αντιπολίτευσης κι αυτό φαίνεται από την εν γένει συμπεριφορά του. Θέλει να είναι και ολίγον κοντά στην κυβέρνηση, αλλά με άτσαλο τρόπο. Δηλώνει και «υπεύθυνη αντιπολίτευση». Αυτή  η σύγχυση προφανώς και στοιχίζει.

Είναι σαφές πως οι επόμενες εκλογές θα είναι κρίσιμες για τη νέα ηγεσία, αν και δεν θα είναι το τέλος του κόσμου εάν μειωθούν τα ποσοστά ή χαθούν δημαρχίες. Ωστόσο η αμφισβητούντες θα βρουν πεδίο για να  βαδίσουν και να ενισχυθούν. Και τότε οι αντιπαραθέσεις δεν θα είναι με το γάντι!

Στο ΑΚΕΛ, η συγκυρία θα έπρεπε να ήταν ευνοϊκή για να πάρει τα πάνω του το κόμμα. Αυτό, βέβαια,  δεν θα γίνει όταν φαίνεται πως επαναπαύονται στα ποσοστά των προεδρικών εκλογών, καθώς οι συναγερμικοί ψήφοι του δεύτερου γύρου ήταν, ως γνωστό, δανεικοί. Αυτό θα γίνει αξιοποιώντας μια σειρά από παράγοντες.

Η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τους βηματισμούς της και τον ρυθμό της, ο ΔΗΣΥ έχει προβλήματα και τα υπόλοιπα κόμματα δεν φαντάζουν ως εναλλακτική επιλογή. Είναι, λοιπόν, ευκαιρία για το ΑΚΕΛ αλλά δεν φαίνεται, επί του παρόντος να μπορεί να αξιοποιήσει την πολιτική συγκυρία προς όφελος του.

Εξακολουθεί να έχει πρόβλημα με τις συνεργασίες με τρίτους, να επικρατεί μια ιδεολογική σύγχυση στο εσωτερικό και το μεγάλο στοίχημα είναι κατά πόσο θα μπορέσει τελικά να «επαναπατρίσει» σημαντικό μέρος από τους παλιούς ψηφοφόρους. Ο Γ.Γ. του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, έχει φαίνεται τη διάθεση, αλλά χρειάζονται όλοι για να γυρίσει το τιμόνι ενός μεγάλου καραβιού.

Στην εξίσωση των διεργασιών μπαίνουν και τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, που όπως έχει προαναφερθεί φαίνεται να δυσκολεύονται ακόμη και να συγκρατήσουν τις εκλογικές τους δυνάμεις. Κι αυτό γιατί η πολιτική είναι καθημερινή πράξη και τα προβλήματα δεν επιλύονται με θεωρίες. Επιλύονται με την κατάθεση προτάσεων και από την υλοποίησή τους. Εάν αυτά τα κόμματα δεν «ξυπνήσουν» θα βρεθούν προ εκπλήξεως τον Ιούνιο.

  • Στην αντίπερα όχθη, η ακροδεξιά, «αθόρυβη» παρουσιάζεται ενισχυμένη. Η κρίση- οικονομική, πολιτική,  δημιουργεί ακροατήριο στους ακροδεξιούς, που βαθμηδόν μετατρέπονται σε ψηφοφοριακή μάζα.

Το ΕΛΑΜ δεν είναι αντισυστημικό κόμμα, αν και έτσι παρουσιάζεται, αλλά βαθιά συστημικό. Άλλωστε επιδιώκει να καταστεί μέρος της  κανονικότητας και φαίνεται να το καταφέρνει. Γιατί, θεωρεί, πως  έτσι θα μπορέσει να εισπράξει εκλογικά κέρδη. Το φαινόμενο αυτό αφέθηκε να μεγαλώσει κι αυτό είναι ευθύνη όλων.

Το κομματικό σύστημα λειτουργεί έχοντας πάντα στραμμένη την προσοχή στις επόμενες εκλογές, γεγονός που δεν επιτρέπει την… ενδοσκόπηση.

Το κομματικό σύστημα ενόψει των εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκηση μοιράζει θέσεις σε ένα δήμο αναμένοντας σε έναν άλλο, σε διαφορετική γεωγραφική περιοχή και τούτο δείχνει πως δεν έχουν αντιληφθεί πως το κόμμα ΔΕΝ τραβάει πλέον τους ψηφοφόρους από το μανίκι. Οι πολίτες πρέπει να τραβάνε τα κόμματα από το μανίκι.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Σταθμός η σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου στην Ιταλία: Οι …«καημένοι» οι σφετεριστές των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων και τα αλά κάρτ δικαιώματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: