Το καθεστώς των κατεχομένων «τελειώνει» την Μαρία Ανχέλα Ολγίν Κουεγιάρ πριν ξεκινήσει: Έξι μήνες είναι αρκετοί για την προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. ΟΗΕ!

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν τατάρ με γυναίκες ενός συνδέσμου Τουρκίας-κατεχομένων. Φωτογραφία από το ψευδοκράτος




Ο παράνομος ψευτο-«υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι μια εξάμηνη θητεία της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο είναι αρκετή για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί.

Δήλωσε επίσης ότι πιστεύουν ότι ο διορισμός της Μαρία Ανχέλα Ολγίν Κουεγιάρ είναι μια ευκαιρία να καταγραφεί για άλλη μια φορά “το νέο όραμα της παράνομης “τδβκ” για το Κυπριακό” όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος.

Δήλωσε ότι το νέο όραμα του ψευδοκράτους εξαλείφει την πιθανότητα μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας «από εκεί που διακόπηκε». Είπε ότι το νέο όραμα, το οποίο προβλέπει την εξάλειψη “της (δήθεν) ανισότητας μεταξύ των δύο πλευρών, επισημαίνει την ανάγκη έναρξης μιας νέας διαδικασίας”.

«Το (παράνομο) “κράτος” μας έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για το διορισμό προσωπικής αντιπροσωπου από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Καταγράφηκε επίσης η θέση μας ότι η κ. Κουεγιάρ η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εκπληρώσει τα καθήκοντά της εντός προθεσμίας που δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες για να διαπιστώσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί» ισχυρίστηκε.

«Όπως όλοι γνωρίζουν, δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί», είπε και ισχυρίστηκε ψευδέστατα ότι «τα τελευταία 50 χρόνια, η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να εξαπατήσει τον κόσμο με το ψέμα ότι θέλει να φτάσει σε συμφωνία με βάση το λεγόμενο μοντέλο ομοσπονδίας».

Λέγοντας ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο του 2017 που ολοκληρώθηκε στο Κραν Μοντανά θεωρήθηκε ως «τελευταία προσπάθεια» από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ισχυρίστηκε ότι στην εν λόγω διάσκεψη, «η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνήθηκε για άλλη μια φορά να συνάψει εταιρική σχέση με την τ/κ πλευρά βασισμένη στο μοίρασμα εξουσίας και ευημερίας. Έτσι, η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για ένα μοντέλο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας έληξε με την αποτυχία της προαναφερθείσας Διάσκεψης».

«Μετά από αυτή την αποτυχία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε τα μέρη να σκεφτούν έξω από το κουτί. Σε απάντηση σε αυτό το κάλεσμα, η τουρκοκυπριακή πλευρά ανέπτυξε ένα νέο όραμα και ανακοίνωσε τη νέα της πρόταση στον κόσμο στην άτυπη διάσκεψη 5+ του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου 2021» είπε.

Υποστηρίζουμε, πρόσθεσε, «ένα μοντέλο συνεργασίας υπό το φως των πραγματικοτήτων στο νησί, δηλαδή στη βάση της ύπαρξης δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών».

«Το νέο όραμα της (παράνομης) “τδβκ” ουσιαστικά περιλαμβάνει την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος που είναι εγγενές δικαίωμα του τουρκικού λαού της Κύπρου» συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι το νέο όραμα θέτει μια νέα βάση για την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, με βάση τη συνεργασία σε σχέσεις καλής γειτονίας.

«Το νέο όραμα της (παράνομης) “τδβκ” εξαλείφει την πιθανότητα μιας πιθανής νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας «από εκεί που σταμάτησε» και τονίζει ότι μια νέα διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει εάν εξαλειφθεί η ανισότητα του καθεστώτος μεταξύ των δύο πλευρών», συνέχισε.

Είπε ότι θεωρούν ότι μια περίοδος έξι μηνών αρκεί για να διαπιστώσει η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί, και πρόσθεσε ότι στο τέλος αυτής της περιόδου αναμένουν από την απεσταλμένη να συντάξει μια αμερόληπτη έκθεση που θα καταγράφει με σαφήνεια τα συμπεράσματά της για τα γεγονότα στο νησί και την διαπίστωσή της ως προς το εάν υπάρχει κοινό έδαφος και η οποία έκθεση να περιέχει ρεαλιστικές συστάσεις για μελλοντικά βήματα.

«Η έγκρισή μας για τον διορισμό της προσωπικής απεστλαμένης από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση αλλαγή στη νέα κρατική μας πολιτική για την Κύπρο», είπε.

Υπενθυμίζοντας την έκκληση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τα τελευταία δύο χρόνια, είπε ότι είναι απόδειξη της ξεκάθαρης και αποφασιστικής στάσης μας.
Ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε επίσης ότι πιστεύουν ότι ο διορισμός της προσωπικής απεσταλμένης είναι μια ευκαιρία να καταγραφεί για άλλη μια φορά “το νέο όραμα της (παράνομης) “τδβκ” για το Κυπριακό”.

ΚΥΠΕ, ΟΑ, ΑΑΡ, ΑΓΚ
Λευκωσία, Κύπρος

Τουρκικές προκλήσεις στη Δένεια: Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων βεβαιώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: