Το Ισραήλ επιτέλους ξυπνά αναφορικά με την κατοχική Τουρκία: Το Εβραϊκό Κράτος ενισχύει τους δεσμούς του με την Κύπρο, προχωρά με το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλωδίο

Ο υπουργός ενέργειας του Ισραήλ, Eli Cohen (Α) στη διάρκεια επίσκεψης του, στα Σκόπια. EPA, GEORGI LICOVSKI




Στην ιστοσελίδα Israel National News δημοσιεύτηκε χθες ρεπορτάζ του Nitsan Keidar με τίτλο «Ξεκάθαρος υπαινιγμός προς την κατεύθυνση της Τουρκίας: το Ισραήλ ενισχύει τους δεσμούς του με την Κύπρο» και υπότιτλο «Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι φέτος θα ξεκινήσει το έργο υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου για την απ’ ευθείας σύνδεση με Κύπρο και Ευρώπη».

Mεταξύ άλλων, επισημαίνει τα εξής πολύ σημαντικά:

Ο Υπουργός Ενέργειας και Υποδομών E. Cohen συνομίλησε τη Δευτέρα με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου.

Κατά τη συνομιλία τους, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην ενίσχυση της περιφερειακής συμμαχίας των δύο χωρών και στη συνέχιση της προώθησης της κοινής δραστηριότητας σε ενεργειακά θέματα, παράλληλα με την οικονομική διασύνδεση Ισραήλ και Κύπρου και την επιτάχυνση του έργου του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, που θα συνδέσει το Ισραήλ με την Κύπρο κι από ‘κει με την Ευρώπη.

Επιπλέον, συζήτησαν την προοπτική πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης, από κοινού και με τον Έλληνα ομόλογό τους.

Η συμμαχία αυτή συνιστά την ίδια στιγμή κι ένα μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία είχε επιδείξει ενδιαφέρον για παρόμοιες συνεργασίες, έχοντας μάλιστα προχωρήσει και σε συζητήσεις με την ισραηλινή πλευρά. Ωστόσο, από την έναρξη του πολέμου και μετά, έχει προβεί σε επανειλημμένες επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας δήλωσε σχετικά:

«Ευχαριστώ την Κύπρο για την υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς. Η Κύπρος είναι περιφερειακός σύμμαχος και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας παρέχει μεγάλες δυνατότητες και για τις δύο χώρες. Η ηλεκτρική διασύνδεση από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Κύπρου συνιστά πολύτιμη συμβολή στην ενεργειακή ανεξαρτησία, στο οικονομικό δυναμικό και για τις δύο χώρες, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές ανάγκες για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».

Το Ισραήλ και η Κύπρος διατηρούν πολλά κοινά projects στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ άλλων το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο (Great Sea Interconnector), το οποίο θα διασυνδέει το τοπικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με την Κύπρο και την Ελλάδα κι από ‘κει με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η διασύνδεση αυτή θα επιτρέψει στο Ισραήλ να πουλά και να λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια από την Ευρώπη, θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης και θα ενισχύσει τη θέση του Ισραήλ στην περιοχή.

Οι δύο Υπουργοί συνομίλησαν επίσης για το κοίτασμα Αφροδίτη- Ισάι και την κυπριακή πρωτοβουλία για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Κύπρου στην Ευρώπη (Cyprus Gateway), η οποία περιλαμβάνει και αποθέματα ισραηλινού φυσικού αερίου του Ισραήλ. (…)

ΠΗΓΗ: Israel National News, Nitsan Keidar

-Για το ίδιο θέμα δημοσιεύτηκε επίσης στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Maariv ρεπορτάζ της Anna Barsky με το ίδιο περιεχόμενο και τίτλο «Μήνυμα προς τον Erdogan: μετά την κρίση με την Τουρκία, το Ισραήλ εκδικείται», το οποίο προσθέτει, πέραν των ανωτέρω, τα εξής:

(…) Ο κ. Παπαναστασίου επισκέφθηκε το Ισραήλ τον Ιούνιο του 2023 κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ έκτοτε επικεντρώθηκε στην προώθηση σειράς στρατηγικών θεμάτων στον τομέα της ενέργειας και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Η Κύπρος είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος του Ισραήλ στην περιφερειακή διασυνδεσιμότητα, όπως εξάλλου και στο Forum Φυσικού Αερίου Aνατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum/EMGF).

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιογραφικές αναφορές έκαναν λόγο για συμφωνία Ιράν και Τουρκίας να προχωρήσουν στην κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου. Ειδικοί εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα αγοράζει στο μέλλον εμμέσως ιρανικό αέριο από την Τουρκία, όπως εξάλλου αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο από την Ινδία.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδας Maariv – Anna Barsky 

Με αφορμή τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη για τα τουρκικά F-16: Ποιος θα επιβάλει στην Τουρκία να μην τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας; Ξέρουμε; Αν όχι ας μην μιλούμε! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: