Το Φόρουμ του Νταβός θα τονίσει την ανάγκη «ανάκτησης της εμπιστοσύνης»: Μπροστά σε ένα «γάμο» και σε ένα βουνό ανησυχίας σε έναν κόσμο που παλεύει με νέες συγκρούσεις

epa11079675 Special police is on guard on the roof of the congress hotel during the first day of the 54th annual meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, Switzerland, 15 January 2024. EPA, GIAN EHRENZELLER




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ, Ναυτεμπορική, Αθήνα

Κάπου 3.000 εκπρόσωποι της παγκόσμιας πολιτικής και της οικονομίας συρρέουν από σήμερα στο Νταβός της Ελβετίας, για το 54ο ομώνυμο, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ανάμεσά τους και περίπου 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων-αριθμός ρεκόρ. Από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν έως τον Πρωθυπουργό της Κίνας Λι Τσιανγκ, τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι και τον Σαμ Αλτμαν από το ChatGPT.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο το Φόρουμ του Νταβός επέλεξε να τονίσει στο φετινό του θέμα την ανάγκη «Ανάκτησης της εμπιστοσύνης». Μπροστά σε ένα παγκόσμιο βουνό ανησυχίας σε έναν κόσμο που παλεύει με νέες συγκρούσεις.

Στη «χρονιά του Βόλντεμορτ», όπως λέει ο Αμερικανός «ερευνητής κινδύνων», Ιαν Μπρέμερ, για το 2024.

  • Και μόνο η αναφορά του άρχοντα του σκότους, Βόλντεμορτ, που προσπαθεί να εξοντώσει τον μάγο Χάρι Πότερ, λέγεται ότι προμηνύει κακοτυχία.

Μια «χρονιά φρίκης» και παγκόσμιων κινδύνων: Πολέμων, αλλά και κρίσιμων εκλογών σε περισσότερες από 80 χώρες.

Πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι – η μισή ανθρωπότητα – θα κληθούν στις κάλπες! Ανάμεσά τους και οι Αμερικανοί που δεν αποκλείεται να επαναφέρουν στον Λευκό Οίκο τον Τραμπ. Σε έναν κόσμο να φλέγεται σε κάθε γωνιά και η «πυροσβεστική» – ειδικά οι δυτικές δημοκρατίες – να δείχνει απελπιστικά ανήμπορη να αντιδράσει;

Όχι φυσικά ότι περιμένουμε κάτι απροσδόκητο στο Νταβός. Οι «κύριοι του σύμπαντος» ίσως πιστεύουν ότι έχουν το ρόλο των ευεργετών, σε έναν κόσμο γεμάτο ανισότητες. Αλλά είναι κάτι που και οι ίδιοι έχουν συμβάλει.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το Νταβός δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την Ελλάδα. Και το θέμα του πολιτικού γάμου των ομοφύλων,που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή,

Η τυπική αναγνώριση ενός ανθρωπίνου δικαιώματος προκαλεί, στο χώρο της ΝΔ αλλά και στην αντιπολίτευση, ισχυρές αναταράξεις.

Σε ένα θέμα που δεν θα έπρεπε να επηρεάζει, παρά μόνο τις ζωές κάποιων χιλιάδων ενδιαφερομένων, έχει χαθεί ο μπούσουλας .

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει να διαρρεύσει ένα ασαφές καί νεφελώδες νομοσχέδιο και την ίδια ώρα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βάζει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Για το νομοσχέδιο Μητσοτάκη!

Ισως η μόνη λύση θα ήταν να πάει ο «γάμος» στο Νταβός προς επίλυση. Για την «ανάκτηση της εμπιστοσύνης» των δύο στρατοπέδων, όπως λέει και το σύνθημα του Φόρουμ.

* Μιχάλης Ψύλος
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η κρίση στο κομματικό σύστημα, στις πιο πολλές χώρες της Ευρώπης, βαθαίνει μαζί με την «αντικαθεστωτική» στάση στο εκλογικό σώμα. Οδηγούμαστε σε μια «νέα Βαϊμάρη»;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: