Τα μαθηματικά του δεξιού λαϊκισμού: εύκολες απαντήσεις + αυτοπεποίθηση = καθησυχαστική βεβαιότητα: Το τελικό αποτέλεσμα, μια τραγωδία

FILE PHOTO: Ο «αντισυστημικός» Χαβιέρ Μιλέι υψώνει ένα δικής του αντίληψης δολάριο… με την φωτογραφία του, σε διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης. EPA/Ariel Alejandro Carreras




Οι δεξιοί λαϊκιστές φαίνεται να προκαλούν μια… έκρηξη σε όλο τον δυτικό κόσμο. Για όσους δεν υποστηρίζουν αυτά τα κόμματα, η απήχησή τους μπορεί να είναι μπερδεμένη και ανησυχητική. Φαίνονται να παίζουν με τους φόβους των ανθρώπων και να προσφέρουν κάπως ασήμαντες απαντήσεις σε δύσκολα ζητήματα.

Αλλά τα μαθηματικά της ανθρώπινης εξαγωγής συμπερασμάτων και της γνώσης μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι κάνει αυτή τη φόρμουλα που κερδίζει.

Επειδή η πολιτική συνοψίζεται σε μεγάλο βαθμό στην επικοινωνία, τα μαθηματικά της θεωρίας της επικοινωνίας μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε γιατί οι ψηφοφόροι ελκύονται από κόμματα που χρησιμοποιούν απλά, δυνατά μηνύματα στην εκστρατεία τους – καθώς και πώς ξεφεύγουν από τη χρήση πολύ αμφισβητήσιμων μηνυμάτων. Παραδοσιακά, αυτή είναι η θεωρία που μας επιτρέπει να ακούμε ραδιοφωνικές εκπομπές και να κάνουμε τηλεφωνικές κλήσεις.

Αλλά ο Αμερικανός μαθηματικός Norbert Wiener έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι τα κοινωνικά φαινόμενα μπορούν να γίνουν κατανοητά μόνο μέσω της θεωρίας της επικοινωνίας.

Ο Wiener προσπάθησε να εξηγήσει διαφορετικές πτυχές της κοινωνίας προκαλώντας μια έννοια στην επιστήμη γνωστή ως ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής. Ουσιαστικά, αυτός ο νόμος λέει ότι με την πάροδο του χρόνου, η τάξη θα μετατραπεί σε αταξία ή, στο παρόν πλαίσιο, οι αξιόπιστες πληροφορίες θα κατακλυστούν από σύγχυση, αβεβαιότητες και θόρυβο.

  • Στα μαθηματικά, ο βαθμός διαταραχής συχνά μετριέται με μια ποσότητα που ονομάζεται εντροπία, επομένως ο δεύτερος νόμος μπορεί να αναδιατυπωθεί λέγοντας ότι με την πάροδο του χρόνου, και κατά μέσο όρο, η εντροπία θα αυξηθεί.

Ένα από τα επιχειρήματα του Wiener είναι ότι καθώς οι τεχνολογίες επικοινωνίας προχωρούν, οι άνθρωποι θα κυκλοφορούν όλο και περισσότερες μη ουσιαστικές «θορυβώδεις» πληροφορίες (σκεφτείτε το Twitter, το Instagram και ούτω καθεξής), οι οποίες θα επισκιάσουν γεγονότα και σημαντικές ιδέες. Αυτό γίνεται πιο έντονο με την παραπληροφόρηση που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η επίδραση του δεύτερου νόμου είναι σημαντική στην πρόβλεψη της μελλοντικής μορφής της κοινωνίας σε μια περίοδο δεκαετιών. Αλλά μια άλλη πτυχή της θεωρίας της επικοινωνίας μπαίνει επίσης στο παιχνίδι σε πιο άμεσο χρονικό διάστημα.

  • Όταν αναλύουμε πληροφορίες για ένα θέμα που μας ενδιαφέρει, θα καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα που μας αφήνει, κατά μέσο όρο, με τη μικρότερη αβεβαιότητα σχετικά με αυτό το θέμα.

Με άλλα λόγια, η διαδικασία σκέψης μας προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει την εντροπία. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, όταν σε δύο άτομα με αντίθετες απόψεις παρουσιάζεται ένα άρθρο για αυτό το θέμα, συχνά καταλήγουν σε διαφορετικές ερμηνείες του ίδιου άρθρου, με το καθένα να επιβεβαιώνει την εγκυρότητα της αρχικής του άποψης. Ο λόγος είναι απλός: η ερμηνεία του άρθρου ως αμφισβήτηση της γνώμης κάποιου θα δημιουργήσει αναπόφευκτα αβεβαιότητα.

Στην ψυχολογία, αυτό το αποτέλεσμα είναι γνωστό ως προκατάληψη επιβεβαίωσης. Συχνά ερμηνεύεται ως ένα παράλογο χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς μας, αλλά τώρα κατανοούμε την επιστήμη πίσω από αυτό δανειζόμενοι έννοιες από τη θεωρία της επικοινωνίας. Το ονομάζω αυτό μια «επίμονη μπεϋζιανή» συμπεριφορά επειδή προκύπτει από το θεώρημα του Bayes της θεωρίας πιθανοτήτων, το οποίο μας λέει πώς πρέπει να ενημερώνουμε τις προοπτικές μας για τον κόσμο καθώς χωνεύουμε θορυβώδεις ή αβέβαιες πληροφορίες.

Απόρροια αυτού είναι ότι εάν κάποιος έχει ισχυρή πεποίθηση σε ένα σενάριο που τυχαίνει να αντιπροσωπεύει μια ψευδή πραγματικότητα, τότε ακόμα και αν κυκλοφορούν πραγματικές πληροφορίες, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αλλάξει την πεποίθησή του. Αυτό συμβαίνει επειδή η μετατροπή από τη μια βεβαιότητα στην άλλη τυπικά (αλλά όχι πάντα) απαιτεί μια διαδρομή που διασχίζει τις αβεβαιότητες που ενστικτωδώς προσπαθούμε να αποφύγουμε.

Πολωμένη κοινωνία

Όταν το επίμονο φαινόμενο Bayes συνδυάζεται με τον δεύτερο νόμο του Wiener, μπορούμε να καταλάβουμε πώς η κοινωνία πολώνεται. Ο δεύτερος νόμος λέει ότι θα υπάρχουν πολλές αποκλίνουσες πληροφορίες και θόρυβος γύρω μας, δημιουργώντας σύγχυση και αβεβαιότητα. Μας ελκύουν πληροφορίες που προσφέρουν μεγαλύτερη βεβαιότητα, ακόμα κι αν είναι εσφαλμένες.

Για ένα δυαδικό ζήτημα, η μεγαλύτερη αβεβαιότητα συμβαίνει όταν οι δύο εναλλακτικές φαίνονται εξίσου πιθανές – και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να διαλέξετε μεταξύ τους. Αλλά για ένα άτομο που πιστεύει σε μία από τις δύο εναλλακτικές λύσεις, ο δρόμος της ελάχιστης αβεβαιότητας είναι να παραμείνει σταθερός σε αυτήν την πεποίθηση. Έτσι, σε έναν κόσμο στον οποίο οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί εύκολα να διαδοθεί παντού, αλλά στον οποίο οι άνθρωποι είναι επίσης ακίνητοι, η κοινωνία μπορεί εύκολα να πολωθεί.

Πού είναι οι αριστεροί λαϊκιστές;

Εάν μια κοινωνία είναι στο μέγιστο πόλωση, τότε θα πρέπει να βρούμε λαϊκιστές να φουντώνουν τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Και όμως αυτό δεν ισχύει αυτή τη στιγμή. Η δεξιά είναι πιο κυρίαρχη. Ο λόγος για αυτό είναι, εν μέρει, ότι η αριστερά δεν είναι σε θέση να προσφέρει βεβαιότητα. Γιατί; Ιστορικά, ο σοσιαλισμός έχει εφαρμοστεί σπάνια στη διαχείριση μιας χώρας – ούτε καν η Σοβιετική Ένωση ή η Κίνα κατάφεραν να τον εφαρμόσουν.

  • Τουλάχιστον προς το παρόν, η αριστερά (ή οι κεντρώοι, εν προκειμένω) φαίνονται επίσης πολύ πιο επιφυλακτικοί στο να προσφέρουν εν γνώσει τους μη ρεαλιστικές απαντήσεις σε περίπλοκα προβλήματα. Αντίθετα, το σωστό προσφέρει (συχνά ψευδή) βεβαιότητα με σιγουριά. Δεν είναι δύσκολο να δεις ότι σε ένα θορυβώδες περιβάλλον ακούγονται περισσότερο τα πιο δυνατά.

Η σημερινή πολιτική διαδραματίζεται σε ένα πλαίσιο αβεβαιοτήτων που περιλαμβάνουν πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα με ελάχιστες προοπτικές για στρατηγικές εξόδου. η συνεχιζόμενη κρίση κόστους ζωής ανασφάλεια ενέργειας, τροφής και νερού· μετανάστευση; και ούτω καθεξής. Πάνω από όλα, ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης.

  • Η απάντηση σε αυτή την αβεβαιότητα, σύμφωνα με τους δεξιούς λαϊκιστές, είναι να χρεώνουμε τα πάντα στους ξένους. Απομακρύνετε τους μετανάστες και όλα τα προβλήματα θα λυθούν – και όλες οι αβεβαιότητες θα εξαλειφθούν. Σωστό ή λάθος, το μήνυμα είναι απλό και ξεκάθαρο.

Κατά τη μετάδοση αυτού του μηνύματος, είναι σημαντικό να ενσταλάξουμε στο κοινό έναν υπερβολικό φόβο για τις επιπτώσεις της μετανάστευσης, έτσι το μήνυμά τους θα δώσει στους ανθρώπους μια ψευδή αίσθηση βεβαιότητας. Κι αν δεν υπάρχουν ξένοι; Στη συνέχεια δημιουργήστε ένα. Χρησιμοποιήστε τον πολιτισμικό πόλεμο για να χαρακτηρίσετε τους «ειδικούς» (κριτές, μελετητές κ.λπ.) ως εχθρούς του λαού.

Για να ευδοκιμήσουν οι λαϊκιστές, η κοινωνία πρέπει να διαιρεθεί, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αισθάνονται σίγουροι για το πού ανήκουν – και έτσι ώστε όσοι βρίσκονται στην αντίπαλη πλευρά του επιχειρήματος να μπορούν να αγνοηθούν.

Το πρόβλημα, φυσικά, είναι ότι σπάνια υπάρχουν απλές λύσεις σε πολύπλοκα ζητήματα. Πράγματι, ένα πολιτικό κόμμα που εκστρατεύει για μια σκληρή μεταναστευτική πολιτική αλλά αδύναμα μέτρα για το κλίμα επιτρέπει αναμφισβήτητα τη μαζική μετανάστευση σε κλίμακα που δεν έχει παρατηρηθεί στη σύγχρονη ιστορία, επειδή η κλιματική αλλαγή θα καταστήσει πολλά μέρη του κόσμου ακατοίκητα .

Ο Wiener υποστήριζε ήδη το 1950 ότι θα πληρώσουμε το τίμημα για τις ενέργειές μας σε μια εποχή που είναι πιο άβολο να το κάνουμε. Ό,τι πρέπει να γίνει για να λυθούν περίπλοκα κοινωνικά ζητήματα, όσοι επιθυμούν να εφαρμόσουν αυτά που πιστεύουν ότι είναι τα σωστά μέτρα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να κερδίσουν εκλογές για να το κάνουν – και ότι οι ψηφοφόροι απαντούν σε απλά και θετικά μηνύματα που θα μειώσουν τις αβεβαιότητες που κρέμονται πάνω από τις σκέψεις τους.

Πηγή The Conversation

Το Βερολίνο στέλνει σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα με το βλέμμα στο υπό ίδρυση κόμμα-παρακλάδι του ΑΚΡ: Προειδοποιεί ότι δεν θα ανεχτεί επηρεασμό των εκλογών από το εξωτερικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: