Στον Γενικό Εισαγγελέα το θέμα των πολλαπλών συντάξεων σε αξιωματούχους στην Κύπρο: Τι λέει ο Γενικός Λογιστής

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Λ. Σαββίδης στο συνέδριο με θέμα «Update on Legal Privilege under EU Law». Photo PIO, Andreas Loucaides




Στον Γενικό Εισαγγελέα έχει παραπέμψει ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας Ανδρέας Αντωνιάδης, την προτροπή του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τερματισμό της καταβολής πολλαπλών συντάξεων σε αξιωματούχους που έχουν διοριστεί σε έτερο αξίωμα.

Ο Γενικός Ελεγκτής απέστειλε στις 15 Ιανουαρίου επιστολή στον Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας, σχετικά με τις  συντάξεις σε αξιωματούχους, για τις οποίες θεωρεί ότι υπάρχει παραβίαση παλαιότερων σχετικών νομοθεσιών.

«Το θέμα έχει προκύψει μόλις χθες (ΣΣ: προχθές) μετά από επιστολή που μου έχει στείλει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, με την οποία γνωμοδοτεί, μετά από έλεγχο συμμόρφωσης που έχει διενεργήσει για τις πολλαπλές συντάξεις, ότι πρέπει να ανασταλεί η καταβολή συντάξεων για συγκεκριμένους αξιωματούχους», ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ΚΥΠΕ που θα μεταδοθεί αύριο.

Σημειώνοντας ότι έχει μελετήσει την επιστολή του κ. Μιχαηλίδη, ο κ. Αντωνιάδης συμπλήρωσε πως «από την άλλη θα ήθελα να αναφέρω ότι δεν έχει συμβεί οτιδήποτε από την τελευταία γνωμάτευση που είχαμε σαν Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας από τη Νομική Υπηρεσία και από τον τότε Γενικό Εισαγγελέα, που ήταν το 2017, στην οποία γνωμάτευση ήταν ξεκάθαρο το συμπέρασμα ότι η αναστολή των συντάξεων, οποιασδήποτε κατηγορίας, θα ήταν αντισυνταγματική γιατί θα ήταν ενάντια στην αρχή της χρηστής διοίκησης».

Δηλαδή, εξήγησε, δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά το δικαίωμα της σύνταξης που έχει είτε ο υπάλληλος, είτε ο αξιωματούχος.

Ο κ. Αντωνιάδης είπε ότι ο ίδιος με τη σειρά του, λαμβάνει «σοβαρά υπόψη την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας και την έχω αποστείλει για νομική συμβουλή, στον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον νομικό σύμβουλο της εκτελεστικής εξουσίας, τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τη συμβουλή του για το χειρισμό του ζητήματος που έχει αναδείξει ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: