Σκηνικό νέας ανάφλεξης από την εξόντωση του Σαλέχ Αρούρι: Ποιός είναι ο υπαρχηγός της Χαμάς που ξετρύπωσαν και σκότωσαν στο Λίβανο οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ

Smoke billows from a destroyed building at the site of an explosion in the southern district of Dahiyeh, Beirut, Lebanon, 02 January 2024. According to Lebanese state media, at least six people were killed in an explosion following an Israeli drone strike, including Hamas deputy head, Saleh al-Arouri. EPA/ABBAS SALMAN




Συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ανάφλεξης προκαλεί η εξόντωση, με φερόμενο δράστη το Ισραήλ, του υπαρχηγού της Χαμάς, Σαλέχ αλ-Αρούρι.

Ο αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς στο εξωτερικό Saleh al-Arouri, καταζητούμενος για χρόνια από το Ισραήλ και θεωρούμενος ως ο κύριος ενορχηστρωτής της τρομοκρατίας στη Δυτική Όχθη, σκοτώθηκε την Τρίτη το βράδυ σε ισραηλινό χτύπημα στο προάστιο Νταχίγιε της Βηρυτού.

Ήδη το Ιράν ανακοίνωσε ότι η δολοφονία του υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Χαμάς θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση κατά του Ισραήλ.

«Το αίμα του μάρτυρα θα πυροδοτήσει αναμφίβολα άλλη μια έκρηξη στις φλέβες της αντίστασης και το κίνητρο κατά των σιωνιστών κατακτητών, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και στην περιοχή και ανάμεσα σε όλους όσοι αναζητούν την ελευθερία παγκοσμίως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί.

Ο εκπρόσωπος καταδίκασε επίσης την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου από «το επιθετικό σιωνιστικό καθεστώς», σύμφωνα με τη διατύπωσή του.

 

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να εξοντώσει όλους τους ηγέτες της Χαμάς μετά την καταστροφική επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως άμαχους, και είδε την απαγωγή πάνω από 240 άλλων.

  • Γεννηθείς το 1966 στην Άρουρα της Δυτικής Όχθης, ο Σάλαχ αλ Αρούρι ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010 και δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος μετά τον Ισμαήλ Χανίγια από το 2017. Ήταν επίσης ο ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ ως «εγκέφαλος» πολλών επιθέσεων.

Είχε περάσει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια προτού ταξιδέψει στην Τουρκία και τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί στον Λίβανο.

Με έδρα τον Λίβανο, ο Αρούρι, 57 ετών, ήταν ένας από τους ιδρυτές της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της τρομοκρατικής ομάδας και θεωρείται ο de facto ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, αν και κατοικούσε από καιρό εκτός Παλαιστίνης.

Θεωρείτο ως η πιο διαβόητη φιγούρα της Χαμάς στην ενορχήστρωση τρομοκρατικών επιθέσεων στη Δυτική Όχθη κατά του Ισραήλ.

Αρνείται επισήμως το Ισραήλ αλλά…

Καίτοι το Ισραήλ επισήμως αρνείται τη πατρότητα της επίθεσης, δεν συμβαίνει το ίδιο με σημαίνοντα στελέχη της πολιτικής σκηνής

Ο βουλευτής του Λικούντ Danny Danon συνεχάρη στο Twitter «την IDF, τη Shin Bet, τη Mossad και όλες τις δυνάμεις ασφαλείας» για τη δολοφονία του Aρούρι. Ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich ανήρτησε επίσης στο Twitter μια διφορούμενη φράση με παραπομπή στις βιβλικές γραφές: «Ας χαθούν λοιπόν όλοι οι εχθροί σου».

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Yossi Fuchs έδωσε οδηγία στους υπουργούς να μην μιλούν δημόσια για την φερόμενη ισραηλινή επίθεση. Ωστόσο, ούτε ο Danon ούτε ο Smotrich διέγραψαν τα tweets τους.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 22 Νοεμβρίου στο Τελ Αβίβ που πραγματοποιήθηκε μαζί με μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε πει ότι είχε «ήδη δώσει εντολή» στην κατασκοπευτική υπηρεσία της χώρας (Μοσάντ) να στοχεύσει τους επικεφαλής της Χαμάς «όπου κι αν βρίσκονται».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου του Νοεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Yoav Gallant έλεγε ότι όλοι οι ηγέτες της Χαμάς «είναι ήδη νεκροί, ζουν με δανεικό χρόνο».

Αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι, μεταξύ πολλών άλλων επιθέσεων, ο Αρούρι βοήθησε στο σχεδιασμό της απαγωγής και της δολοφονίας τριών Ισραηλινών εφήβων τον Ιούνιο του 2014.

Ο Αρούρι είχε εκτίσει πολλαπλές θητείες σε ισραηλινές φυλακές αλλά αφέθηκε ελεύθερος τον Μάρτιο του 2010 ως τμήμα της ανταλλαγής αιχμαλώτων προκειμένου δηλαδή να απελευθερωθεί ένας Ισραηλινός δεκανέας που είχε απαχθεί από τη Χαμάς το 2006.

Βίος και πολιτεία τρόμου

Ο Αρούρι συνέχισε να συμμετέχει στη σύναψη της συμφωνίας που προέβλεπε για την απελευθέρωση περισσότερων από 1.000 Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του δεκανέα Σαλίτ το 2011.

Αργότερα μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά αναγκάστηκε να μετακομίσει εκ νέου όταν το Ισραήλ έφτιαξε για λίγο τις σχέσεις του με την Τουρκία.

Αφού πέρασε χρόνο στη Συρία, ο Αρούρι μετακόμισε τελικά στη Βηρυτό. Από εκεί διαχειρίστηκε τις επιχειρήσεις της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, προωθώντας τρομοκρατικές δραστηριότητες και κανονίζοντας τη μεταφορά κεφαλαίων για να χρηματοδοτεί επιθέσεις.

Ήταν επίσης ένας από τους αξιωματούχους της Χαμάς που συνδέονται στενότερα με το Ιράν και την τρομοκρατική ομάδα της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Εκεί, ο Αρούρι πιστεύεται ότι ίδρυσε μια τοπική δύναμη της Χαμάς από ακτιβιστές μέσα σε καταυλισμούς Παλαιστινίων προσφύγων στον Λίβανο.

Στις 7 Οκτωβρίου, ενώ παρακολουθούσε τους τρομοκράτες της Χαμάς -σε ζωντανή μετάδοση- στη βάναυση επίθεσή τους στο Ισραήλ, ο Αρούρι, μαζί με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, και άλλα μέλη της ηγεσίας της Χαμάς εθεάθησαν σε ένα βίντεο «να υποκλίνονται σε ένδειξη ευγνωμοσύνης », προφανώς στο Κατάρ.

 

Σε συνέντευξή του στις 8 Οκτωβρίου στο Al Jazeera, ο Arouri περιέγραφε την άνευ προηγουμένου επίθεση που είχε εξαπολύσει η τρομοκρατική ομάδα στο Ισραήλ την προηγουμένη κατά την οποία τρομοκράτες της Χαμάς έσφαξαν περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους ως «ανοιχτή μάχη» με στόχο την επίτευξη της «απελευθέρωσης» του παλαιστινιακού λαού και των ιερών του τόπων.

«Έχουμε ένα σχέδιο για όλα τα στάδια αυτής της σύγκρουσης», είπε τότε ο Αρούρι, «τόσο σε περίπτωση ισραηλινού αιτήματος για κατάπαυση του πυρός όσο και σε περίπτωση συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της βίας. Είμαστε έτοιμοι για όλες τις επιλογές». Πρόσθεσε ότι μια ισραηλινή χερσαία εισβολή θα ήταν το «καλύτερο σενάριο» για τη Χαμάς.

«Μπήκαμε σε αυτή τη μάχη όχι μόνο για λίγες ώρες. Μπήκαμε σε αυτό γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες και δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το παλέψουμε για να πετύχουμε τους υψηλούς μας στόχους», έλεγε.

 

Ο Αρούρι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων τον Νοέμβριο, όταν περίπου 100 αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας εκεχειρίας.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, είπε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ότι οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για περαιτέρω απελευθέρωση ομήρων σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους αιχμαλώτους είχαν σταματήσει και ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ανταλλαγές έως ότου το Ισραήλ τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα.

Στις 31 Οκτωβρίου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις κατεδάφισαν ένα σπίτι ιδιοκτησίας του Αρούρι στην πόλη Αρούρα της Δυτικής Όχθης, κοντά στη Ραμάλα. Μετά την καταστροφή του κτιρίου, ένα πανό που κρέμασε ο Ισραηλινός Στρατός εμφανίστηκε στα ερείπια που απεικόνιζε έναν συνδυασμό σημαιών της Χαμάς και της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μαζί με το σύνθημα, στα αραβικά, «Χαμάς = ISIS».

Νεκρός ο υπαρχηγός της Χαμάς Σαλάχ Αρούρι ύστερα από ισραηλινή επίθεση με drone σε προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: