Νεκρός ο υπαρχηγός της Χαμάς Σαλάχ Αρούρι ύστερα από ισραηλινή επίθεση με drone σε προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό

FILE PHOTO: A man takes photos of a damaged building following an Israeli airstrike targeting KafarKila village on the border with Israel, in southern Lebanon, 31 December 2023. EPA/STR




Ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε σήμερα γραφεία της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Βηρυτό, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.

Μεταξύ των νεκρών είναι ένα εκ των ηγετικών στελεχών της Χαμάς, ο Σάλαχ αλ Αρούρι, δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος μετά τον Ισμαήλ Χανίγια, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους ασφαλείας.

 

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στο νότιο προάστειο της Βηρυτού, Νταχιγιέ.

Πρόκειται για μια περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ.

Την εξόντωση του Σάλαχ αλ Αρούρι στη Βηρυτό επιβεβαίωσε λίγο μετά τις 7 ηγεσία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Ο 57χρονος Αλ Αρούρι σκοτώθηκε κατά την επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε γραφεία της Χαμάς στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, μαζί με δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της οργάνωσης, ανέφερε η πηγή.

Γεννηθείς στη Δυτική Όχθη το 1966, ο Σάλαχ αλ Αρούρι ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010 και δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος μετά τον Ισμαήλ Χανίγια από το 2017. Ήταν επίσης ο ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη.

 

Είχε περάσει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια προτού ταξιδέψει στην Τουρκία και τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί στον Λίβανο.

  • Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατήγγειλε σήμερα το βράδυ ως “έγκλημα” το ισραηλινό πλήγμα στο προάστιο της Βηρυτού που οδήγησε στον θάνατο του δεύτερου στην ιεραρχία της παλαιστινιακής Χαμάς.

Σε ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι “αυτό το νέο ισραηλινό έγκλημα έχει στόχο να παρασύρει τον Λίβανο σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης” με το Ισραήλ. Οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχου της Χαμάς, περιορίζονταν έως τώρα στις συνοριακές περιοχές στον νότιο Λίβανο.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: