Αναμονή για τις εκθέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο και τις “καλές υπηρεσίες”: Στις 30 Ιανουαρίου το νέο ψήφισμα για ανανέωση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης

FILE PHOTO: A wide view of the Security Council meeting on peacebuilding and sustaining peace.  Credit UN Photo, Loey Felipe




Στις 30 Ιανουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να υιοθετήσει το ψήφισμα για την ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) η οποία λήγει στις 31 Ιανουαρίου, 2024.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ, θα ενημερώσει στις 10 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη τους εκπροσώπους των xωρών που συνεισφέρουν στρατεύματα και αστυνομικές δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα των εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας, χθες, 3 Ιανουαρίου, αναμένονταν οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε., για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές του Υπηρεσίες στην Κύπρο.

Στις 17 Ιανουαρίου θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ μεταξύ των Κρατών Μελών για να καταλήξουν στο κείμενο του ψηφίσματος το οποίο θα πρέπει να υιοθετηθεί στις 30 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, από το 2023, η εντολή της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ανανεώνεται σε ετήσια βάση και όχι δύο φορές τον χρόνο όπως ήταν η πρακτική προηγουμένως.

Στη Νέα Υόρκη πάει ο Κόλιν Στιούαρτ για να εξυπηρετήσει και πάλι την Τουρκία: Θα ενημερώσει το Σ.Α. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις “καλές υπηρεσίες” για την Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: