Σήκωσε το γάντι το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας εναντίον του Τατάρ: Αμφισβήτησε τα μέτρα για τους Τουρκοκύπριους ο κατοχικός ηγέτες, ομιλεί για …”εξαπάτηση”!!!

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ με ανάπηρους παίκτες μπάσκετμπολ. Φωτογραφία από το ψευδοκράτος




Πολύ κακό για το τίποτα η αντίδραση του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ στο πακέτο των 14 μέτρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετέδωσε η συνάδελφος Χριστίνα Μαύρου στο Omega Channel.

Xρησιμοποήσε μάλιστα χαρακτηριστικό ρητό σε νεο-ελληνική απόδοση, ο απαράδεκτος Τατάρ:

«Κοιλοπονούσε το βουνό για να γεννήσει ένα ποντίκι… Αυτό που έκανε η ελληνοκυπριακή διοίκηση ήταν μια εξαπάτηση. Έχουν μια αντίληψη που (δήθεν) αγνοεί τους Τουρκοκύπριους και την κυριαρχία τους», είπε ο κατοχικός ηγέτης.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, δήλωσε:

«Αντιλαμβανόμαστε τους λόγους για τους οποίους η τ/κ ηγεσία έχει λόγους να αντιδρά, όμως δεν τους δεχόμαστε και δεν δεχόμαστε τις αιτιάσεις του κυρίου Τατάρ. Εμείς θέλουμε να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα. Θέλουμε να δούμε την προσπάθεια της κυρίας Κουεγιάρ να δημιουργεί βάσεις για να πάμε σε απευθείας διαπραγματεύσεις».

  • Κριτήρια απόδοσης κυπριακής ταυτότητας

Στο μείζον ζήτημα παραχώρησης υπηκοότητας σε Τουρκοκυπρίους από μικτούς γάμους, οδηγός της κυβέρνησης αποτελεί απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 2007, βάσει της οποίας δικαίωμα κυπριακής ταυτότητας έχουν:

Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου 2007:

-Παιδιά που γεννήθηκαν κατά ή πριν την 20η Ιουλίου 1974.

-Παιδιά των οποίων ο αλλοδαπός γονέας δεν είναι τούρκος υπήκοος, αλλά υπήκοος άλλης χώρας.

-Παιδιά των οποίων ο γάμος των γονέων του τελέσθηκε στο εξωτερικό πριν τις 20/7/1974.

-Παιδιά των οποίων ο τ/κ γονέας είχε σχέσεις με τούρκο έποικο ανεξάρτητα από τα γεγονότα του 1974 (σπουδές ή εργασία εκτός Κύπρου).

-Παιδιά των οποίων οι γονείς κατοικούν στο μικτό χωριό Πύλα.

«Αυτή τη στιγμή οι αιτήσεις που εκκρεμούν από παιδιά μικτών γάμων που θέλουν να αποκτήσουν υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέρχονται περίπου στις τέσσερις χιλιάδες, πιο συγκεκριμένα 3,860 αιτήσεις. Ο αριθμός των αιτήσεων οι οποίες κατ` αρχήν πληρούν τα κριτήρια είναι πολύ πολύ μικρότερος», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου.

Και απαντά στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται στο εσωτερικό.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία και η κυβέρνησή της δεν μπορούν να προσφέρουν δώρα. Θέλουμε να είμαστε σύννομοι με διεθνείς συμβάσεις. Οι πτυχές που θα αντιμετωπιστούν θα έχουν αμιγώς ανθρωπιστικά κριτήρια και όχι οποιαδήποτε άλλα. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί από μόνη της να υπονομεύσει την προσπάθεια για καταγγελία του εποικισμού ως έγκλημα», ανέφερε.

  • Σύνδεσμος «Ατόμων χωρίς ταυτότητα»

Δεν είναι νέα πρωτοβουλία το πακέτο για τους Τουρκοκύπριους, λέει ο σύνδεσμος παιδιών μεικτών γάμων.

«Αυτό που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να αναγνωρίσει το δικαίωμα της υπηκοότητας στα παιδιά των δικών της πολιτών, ανεξάρτητα από το αν είναι Ελληνοκύπριοι ή Τουρκοκύπριοι, χωρίς καμία διάκριση».

Την ίδια ώρα, διευρύνεται ο κατάλογος αγαθών στο πλαίσιο του κανονισμού της πράσινης γραμμής με την προσθήκη καφέ, έτοιμης λεμονάδας, κατεψυγμένων λαχανικών, κατεψυγμένων πατατών, αποξηραμένων και ξηρών χόρτων.

  • Τη Δευτέρα στην Κύπρο η Ολγκίν

Εν τω μεταξύ, το ταξίδι της για την Κύπρο και τη νέα της αποστολή, ξεκινά η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OMEGA η κυρία Ολγκίν, η οποία φτάνει τη Δευτέρα στο νησί, θα έχει καθ `όλη τη διάρκεια της αποστολής της δικό της συνεργάτη, θα παραμείνει επί κυπριακού εδάφους για 10 μέρες, ενώ θα επανέλθει σε ένα μήνα, έχοντας πρώτα επισκεφθεί Άγκυρα, Αθήνα, Λονδίνο και Βρυξέλλες.

«Στις 30 Ιανουαρίου θα συναντηθεί με τον Ε/κ και τον Τ/κ ηγέτη, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και κ. Ερσίν Τατάρ αντίστοιχα. Κατά την παραμονή της, θα εμπλακεί επίσης με ένα ευρύ φάσμα συνομιλητών από τοπικούς φορείς έως την κοινωνία των πολιτών, περιλαμβανομένων ομάδων γυναικών και νέων», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ.

Αναμένεται, εξάλλου να επισκεφθεί τη νεκρή ζώνη και την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

Πρώτη επίσκεψη στην Κύπρο το Σαββατοκύριακο για την προσωπική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: