Ρώσοι χάκερ είχαν «διεισδύσει» για μήνες στο μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Ουκρανίας: Σαφής προειδοποίηση για τη Δύση [video]

File Photo by Pexels ThisIsEngineering: https://www.pexels.com/photo/extreme-close-up-photo-of-codes-on-screen-3861976/




Την αποκάλυψη ότι Ρώσοι χάκερς βρίσκονταν μέσα στο σύστημα του ουκρανικού τηλεπικοινωνιακού γίγαντα «Kyivstar» τουλάχιστον από τον περασμένο Μάιο, έκανε στο Reuters ο επικεφαλής κυβερνοκατασκοπείας της Ουκρανίας.

Η Kyivstar είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις κύριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ουκρανίας.

  • «Ρώσοι χάκερς έχουν εισβάλλει στο γιγαντιαίο τηλεπικοινωνιακό σύστημα της Ουκρανίας εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Πρόκειται για μια κυβερνοεπίθεση που θα πρέπει να αποτελέσει «προειδοποίηση» για τη Δύση», είπε στο Reuters.

Η εισβολή, από τις πιο δραματικές μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας πριν από σχεδόν δύο χρόνια, έθεσε από τις 12 Δεκεμβρίου εκτός λειτουργίας τις υπηρεσίες που παρείχε ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός φορέας της Ουκρανίας για περίπου 24 εκατομμύρια χρήστες.

Σε συνέντευξή του, ο Ίλια Βίτιουκ, επικεφαλής του τμήματος κυβερνοασφάλειας της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), αποκάλυψε αποκλειστικές λεπτομέρειες σχετικά με το χάκινγκ, το οποίο, όπως είπε, προκάλεσε «καταστροφικές συνέπειες» και είχε στόχο να επιφέρει ψυχολογικό πλήγμα και να συγκεντρώσει πληροφορίες.

  • «Αυτή η επίθεση αποτελεί ένα μεγάλο μήνυμα, μια μεγάλη προειδοποίηση, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο να καταλάβει ότι κανείς δεν είναι στην πραγματικότητα ανέγγιχτος», δήλωσε. Σημείωσε ότι η Kyivstar ήταν μια πλούσια, ιδιωτική εταιρεία που επένδυσε πολλά στην κυβερνοασφάλεια.

Η επίθεση εξαφάνισε σχεδόν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων εικονικών διακομιστών και υπολογιστών, είπε.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, η SBU διαπίστωσε ότι οι χάκερς πιθανώς προσπάθησαν να διεισδύσουν στην Kyivstar τον Μάρτιο ή νωρίτερα, δήλωσε σε συνέντευξη στο Zoom στις 27 Δεκεμβρίου.

Η SBU εκτίμησε ότι οι χάκερς θα μπορούσαν να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες, να κατανοήσουν τις τοποθεσίες των τηλεφώνων, να υποκλέψουν μηνύματα και ίσως να κλέψουν λογαριασμούς Telegram με το επίπεδο πρόσβασης που απέκτησαν.

Με πληροφορίες από Reuters

Αυξάνονται οι πιθανότητες για γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Λάδι στη φωτιά από την επίθεση στη Βηρυτό και τις εκρήξεις στο Ιράν [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: