Επιχείρηση «Φύλακας Ευημερίας»: Ανοιχτή πρόσκληση από το Αρχηγείο Στόλου για τη στελέχωση της ελληνικής φρεγάτας που θα καταπλεύσει στην Ερυθρά Θάλασσα

Αν επιλεγεί η φρεγάτα ΥΔΡΑ, θα είναι η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο πλοίο θα διέλθει από τη διώρυγα του Σουέζ μέσα σε 3 χρόνια, απ’ όπου είναι και η συγκεκριμένη φωτογραφία. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, Hellas Journal – Αθήνα

Γενική πρόσκληση εξεδόθη από το Αρχηγείο Στόλου με την οποία ζητά τουλάχιστον 30 άτομα, ώστε αυτά να στελεχώσουν την φρεγάτα που θα επιλεγεί για την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η πρόσκληση για την εθελοντική συμμετοχή στην αποστολή «Φύλακας Ευημερίας», αφορά τόσο Αξιωματικούς, όσο και Υπαξιωματικούς από άλλα πλοία κι όχι μόνο από τα στελέχη που υπηρετούν στη Διοίκηση Φρεγατών και τις κύριες μονάδες επιφανείας του στόλου.

Εκτός από τους 30 που αναζητούνται ως εθελοντές, πρέπει να συμπεριληφθούν τα πληρώματα του ή των ελικοπτέρων αλλά και το τμήμα ειδικών ναυτικών επιχειρήσεων που θα επιβαίνει στην φρεγάτα ως η ομάδα ασφαλείας του πλοίου.

Ο αριθμός των στελεχών που υπηρετούν στις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, ΥΔΡΑ και ΨΑΡΑ, είναι γνωστός, ωστόσο δεν είναι της παρούσης να δημοσιευθούν επιπλέον στοιχεία που αφορούν την σύνθεση των ανθρώπων που απαρτίζουν τα πολύπειρα πληρώματα των πλοίων.

Την περασμένη Δευτέρα ολοκληρώθηκαν οι τελικές δοκιμές που είχαν προγραμματιστεί τόσο για την φρεγάτα ΥΔΡΑ, όσο και για την φρεγάτα ΨΑΡΑ, ώστε να είναι καθ’ όλα έτοιμες για μια τόσο απαιτητική αποστολή, χιλιάδες ναυτικά μίλια μακριά από ελληνικά νερά.

«Ειδική» αποστολή στην καρδιά των γεγονότων

Πάντως και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις, είχε εκδοθεί και τότε ανάλογη πρόσκληση ενδιαφέροντος ώστε να υπάρχει το ανάλογο προσωπικό που θα λειτουργεί επί 24ωρων την φρεγάτα.

Άλλωστε η επιχείρηση «Prosperity Guardian» μπορεί να θεωρηθεί μια «ειδική» αποστολή στην καρδιά των γεγονότων στη Μ. Ανατολή και πέρα από τον γεωγραφικό προσδιορισμό της περιοχής αυτής.

Εδώ και λίγες ώρες ο Αξιωματικός- σύνδεσμος του πολεμικού ναυτικού έχει φτάσει στη ναυτική βάση Naval Support Activity Bahrain, έδρα δηλαδή του US Naval Forces Central Command καθώς και του 5 ου Στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τις επόμενες ώρες ο Έλληνας Πλοίαρχος θα γνωστοποιήσει στο ναυτικό Επιτελείο και το Αρχηγείο Στόλου όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που θα κρίνουν καταρχάς, ποια εκ των δυο φρεγατών που έχουν ετοιμαστεί και δοκιμαστεί, θα λάβει την εντολή απόπλου από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Το κύμα φυγής πονοκέφαλος και κίνδυνος…

Έμπειροι Αξιωματικοί, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος απευθύνεται προς τα στελέχη που υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες του στόλου, «δείχνουν» εμφατικά το πρόβλημα για το οποίο η Hellasjournal είχε γράψει μόλις την 2η ημέρα του νέου έτους, δηλαδή το κύμα φυγής από το ναυτικό.

Και αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που θ’ αντιμετωπίσει πρώτο ο νέος Αρχηγός του ΓΕΝ. Ο ίδιος ως Αρχηγός Στόλου ως τώρα (σ.σ. δεν έχει γίνει ακόμη η επίσημη ανάληψη των νέων καθηκόντων του), γνωρίζει ίσως καλύτερα από τον καθένα ότι η συγκεκριμένη τάση χρίζει άμεσης ίασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν καταγεγραμμένα στο ναυτικό επιτελείο, έως τα τέλη Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς (2023) οι παραιτήσεις- αποστρατείες είχαν φτάσει τις 190, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο προστέθηκαν κι άλλες.

Τα δυσεπίλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των μάχιμων μονάδων στον στόλο, επεκτείνονται, ίσως και διαχρονικά, στην αναποφασιστικότητα των κυβερνήσεων να τον εξοπλίσει, με εγκεκριμένα από το ναυτικό πλοία.

Επιπλέον ν’ αποδώσει στα πληρώματα αυτά που δικαιούνται ώστε ν’ ανταπεξέρχονται με ακόμη περισσότερο ζήλο στην κύρια αποστολή που τους έχει αναθέσει η πολιτεία.

Εξαγγελίες υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν αλλά αυτές, όπως λένε τα ίδια τα στελέχη που υπηρετούν στις μάχιμες μονάδες, «σίγουρα μετατράπηκε σε κάτι άλλο από εκείνο που όλοι περιμέναμε»…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Συνεχίζονται οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τοποθετήσεις και παραμονές ανωτάτων αξιωματικών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: