Πρώτα θα μας δώσετε τα F-16 και μετά θα πάρετε την ένταξη της Σουηδίας: Προσγείωσε ανώμαλα τον Άντονι Μπλίνκεν ο ισλαμιστής Ερντογάν, σύμφωνα με τουρκικές πηγές

Secretary Antony J. Blinken meets with Turkish President Recep Tayyip Erdogan in Istanbul, Türkiye, January 6, 2024. Official State Department photo by Chuck Kennedy




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL- Ουάσιγκτον

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν μετέφερε στον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν την τελική απόφαση του ισλαμιστή προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τα θέματα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και της απόκτησης των μαχητικών F-16.

Είναι φανερό, ότι ο Ερντογάν απαιτεί πρώτα τα F-16 πριν ο ίδιος επιτρέψει τη σουηδική ένταξη στη Δυτική Συμμαχία.

Η αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι “ο υπουργός Μπλίνκεν συζήτησε τις κοινές προτεραιότητες, ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και τους επείγοντες μηχανισμούς για τη μείωση των περιφερειακών εντάσεων, στη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη”.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, όπως αναφέρουν Τούρκοι δημοσιογράφοι:

Ο κ. Φιντάν μετέφερε στον συνομιλητή του ότι περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας των F-16.

Ο Τούρκος υπουργός του δήλωσε ότι η τελική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανήκει στο Τουρκικό Κοινοβούλιο (και μόνο σε αυτό)!!!

Ο Χακάν Φιντάν τόνισε ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή και ότι θα πρέπει να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Σύμφωνα με αμερικανική πηγή ο κ. Μπλίνκεν τόνισε τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μια διαδικασία που καθυστερεί εδώ και πολύ καιρό την οποία οι Τούρκοι είπαν ότι θα ολοκληρώσουν σύντομα. Η είσοδος της Σουηδίας στη συμμαχία θεωρείται σημαντική απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέει η αμερικανική πλευρά.

Ο Μπλίνκεν «τόνισε την ανάγκη να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης… και να εργαστούμε για μια ευρύτερη, διαρκή ειρήνη που διασφαλίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και προωθεί την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωση που συνοψίζει τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού με τον Ερντογάν.

Τούρκος αξιωματούχος ενημέρωσε ότι ο Φιντάν είπε στον ομόλογό του ότι η «αυξανόμενη επιθετικότητα» του Ισραήλ στη Γάζα αποτελεί απειλή για την περιοχή και κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός και την παράδοση «αδιάλειπτης» ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Φιντάν είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για μια λύση δύο κρατών θα πρέπει να ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των θεμάτων στις ιδιωτικές συνομιλίες.

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Μπλίνκεν στην Τουρκία: Μετά τον Φιντάν συναντήθηκε με τον Ερντογάν – Στα Χανιά το τετ α τετ με τον Μητσοτάκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: