«Πράσινο φως» για τα μαχητικά F-16s της Τουρκίας, οι Αμερικανοί ενισχύουν τη δύναμη κατοχής της Κύπρου: Μαύρη ημέρα για τον Ελληνισμό η 26η Ιανουαρίου 2024

FILE PHOTO: Τέσσερα F-35 της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ στη διάρκεια εκπαίδευσης. Φωτογραφία via Twitter, Israel Air Force, @IAFsite




Του ΧΑΡΗ Α. ΣΑΜΑΡΑ*

Προ ετών είχα γράψει πως είναι άκρως απίθανο η Τουρκία να μην λάβει τα F-16s. Κάποιοι καλοπροαίρετα άλλοι κακοπροαίρετα έτρεξαν να με διαψεύσουν. Είχα επίσης τότε γράψει πως πολλά για το συγκεκριμένο θέμα εξαρτώνται και από την στάση της Αθήνας.

Ότι αν δεν προσέξουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα η Τουρκία θα λάβει και τα F-35s. Κάποιοι τότε φρόντισαν να με στολίσουν και με κοσμητικά επίθετα. Ακόμη και αργότερα όταν ήταν εμφανές πως η Αθήνα η ίδια προωθούσε την πώληση των F-16s στην Τουρκία.

Ως Έλλην και Κύπριος οφείλω να ευχαριστήσω και να χαιρετίσω, όλοι οι Έλληνες πρέπει να χαιρετίσουμε, τον αγώνα της ομογένειας των ΗΠΑ. Οι μόνοι που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Αν δεν ήταν η εκεί ομογένεια, εδώ και καιρό η Τουρκία θα σουλάτσαρε με F-35s.

Να μη ξεχάσουμε και το αγώνα του Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ που προσπάθησε με κάθε τρόπο να σταματήσει την Άγκυρα. Προσωπικά δεν θα ξεχάσω τους χαιρέκακους Έλληνες εφιάλτες που «γλεντούσαν» περισσότερο και από τους Τούρκους όταν ξεκίνησαν οι περιπέτειες του Γερουσιαστή.

  • Η 26 Ιανουαρίου του 2024 είναι μαύρη ημέρα για τον Ελληνισμό. Η πιθανή πώληση F-35s στην Ελλάδα δεν είναι λόγος για «γλέντια» και επευφημίες, αλλά για αυτοκριτική (ίσως έτσι καταφέρουμε να φτάσουμε στην αυτογνωσία) και (επαγωγικό) συλλογισμό.

Αδιάβαστοι ή εφιαλτικοί, τραγικοί και εμείς, σύντομα θα ζήσουμε την ρήση του αρχαίου τραγικού Σοφοκλή, «Ενός κακού μύρια έπονται». Στον χορό που ξεκίνησε το πράσινο φως των F-16s για Τουρκία, μετά από τις όποιες διαδικασίες, θα μπουν και άλλοι «σύμμαχοι». Και όχι μόνο ο Καναδάς που ήδη «δήλωσε» πως αν η Ουάσινγκτον προχωρήσει θα ανακαλέσει τους όποιους εξαγωγικούς περιορισμούς επιβλήθηκαν στην Τουρκία. Και γιατί οι «σύμμαχοι» να μην προχωρήσουν αφού εμείς οι ίδιοι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα»;

Οι δήθεν ρήτρες της πλάκας, για εφιάλτες και αδαείς μόνο, πως η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα F-16s κατά της Ελλάδας, είναι τόσο γελοίες όσο τραγελαφικοί είμαστε και εμείς. Εγείρεται και ένα άλλο θέμα που προμηνύει μια άλλη μαύρη μέρα. Τα F-16s θα υπερίπτανται μέχρι τα 6 ν.μ. ή τα 12 ν.μ.; Και αν νομίζετε πως η Τουρκία θα ικανοποιηθεί με τα 6, αν νομίζεται πως η Τουρκία θα σταματήσει το γκριζάρισμα σε Αιγαίο, Κρήτη και Θράκη, ε είσαστε για δέσιμο.

Από Ομπάμα εποχή, πιστός συνεχιστής και αναβαθμιστής της πολιτικής του για την Μέση Ανατολή και ο Τραμπ, όλες δε οι ενδείξεις δείχνουν και ο Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος, τα «γεράκια» που «διοικούν» τον Λευκό Οίκο, Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικάνος ο πρόεδρος, επιδίωξαν και επιδιώκουν να τοποθετήσουν την Τουρκία ως χώρα «αντιπρόσωπο-σερίφη» των ΗΠΑ στην περιοχή.

Πως είναι δυνατόν θα τρέξουν κάποιοι να σχολιάσουν, πάλι «βλακείες» γράφει ο υποφαινόμενος. Σκεφτείτε το λίγο, και την σημασία του. Σκεφτείτε το λίγο εν όψει των πρόσφατων εξελίξεων – Αιγαίο, ΑΟΖ και F-16s, Ουκρανία, Ρωσία και διεύρυνση του ΝΑΤΟ, οικονομικός και εμπορικός «πόλεμος» ΗΠΑ-Κίνας.

Σκεφτείτε την στάση του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ έναντι του Ισραήλ. Την υποστήριξη της Χαμάς από την Τουρκία και την «μηδενική» αντίδραση της Ουάσιγκτον. Την χλιαρή στάση της Ουάσιγκτον έναντι του Ιράν και της Βενεζουέλας, το «φλερτ» της Ουάσιγκτον με τις δύο αυτές εχθρικές προς τις ΗΠΑ χώρες.

Τον «ανεμπόδιστο» από την διεθνή κοινότητα επεκτατισμό της Τουρκίας σε Συρία και Ιράκ και την εθνοκάθαρση των «συμμάχων» των ΗΠΑ Κούρδων. Την επιδεικτική σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με το Ιράν χωρίς την παραμικρή δήλωση από τις επίσημες ΗΠΑ. Την εθνοκάθαρση των Αρμενίων στο Αρτσάχ, τον ρόλο των ΗΠΑ και τον ρόλο της Τουρκίας. Σκεφτείτε την σημασία του για την Ελλάδα. Σκεφτείτε, αν θέλετε, και την σημασία του για την Κύπρο.

Όσο αφορά την Κύπρο, η Κύπρος είναι αποδεδειγμένα και παρόλο της επίσημες τυμπανοκρουσίες ξεγραμμένη από την Αθήνα εδώ και καιρό. Αυταπατάται η Αθήνα πως «λύνοντας» τα Ελλαδοτουρκικά θα βρει την ησυχία της από την Τουρκία.

Συνεχώς τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, ανήμπορη να ερμηνεύσει την μεγαλύτερη εικόνα και τις διεθνείς γεωπολιτικές συγκυρίες. Τεράστιες οι ευθύνες και της Λευκωσίας. Μιας Λευκωσίας που ακολουθεί με πολύ μικρές παραλλαγές την πολιτική της Αθήνας. Που συνεχίζει και αυτή να αυταπατάται, ενώ οι πράξεις του κατακτητή κατάματα φωνάζουν το αντίθετο, πως μπορεί να τον εμπιστευτεί.

Όχι δεν είναι αργά. Ποτέ δεν είναι αργά αν έχουμε στον νου τον Ελληνισμό αντί τα προσωπικά, μικροπολιτικά και κομματικά συμφέροντα. Ελλάδα και Κύπρος, επιβάλλεται – έβγαλε η γλώσσα μας μαλλιά – να χαράξουν βασική κοινή πολιτική που θα υποστηρίζεται από στρατηγική, κατάλληλη δομή, δομή που θα συμπεριλαμβάνει συνεχή πληροφόρηση, ανάλογη υπερκομματική ανάλυση, αξιολόγηση, ευελιξία, δράση, αντίδραση, και όλα αυτά να στηρίζονται από τους ανάλογους επιτελικούς κρατικούς θεσμούς.

* Ο Χάρης Α. Σαμάρας (@HarrisSamaras twitter link) είναι οικονομολόγος και επί του παρόντος ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του διεθνή τραπεζικού επενδυτικού οργανισμού, Pytheas. Παλαιότερα, με Bank of America Group, Thomson Financial BankWatch και Moody’s Investors Service.

Η εμπειρογνωμοσύνη του έγκειται κυρίως στους τομείς των επενδύσεων και των εταιρικών τραπεζών, των ιδίων κεφαλαίων και των χρηματοοικονομικών, την διαχείριση κινδύνων και τη γεωοικονομία, την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη επιχειρήσεων.

Η έρευνα του και οι εκτενείς δημοσιεύσεις σε αυτούς τους τομείς χαρακτηρίζονται από πρακτική προσέγγιση παρά από θεωρία, την επιχειρηματικότητα και την κριτική σκέψη.

Υπηρέτησε ως σύμβουλος κυβερνήσεων, κεντρικών τραπεζών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και άλλων εταιριών. Υπήρξε και είναι μέλος διοικητικών συμβουλίων πολυεθνικών οργανισμών.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η ψυχή δεν έχει όνομα: Όπως κι αν την λες, Αμμόχωστο, Βαρώσι, ή Famagusta, δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε το ΓΙΑΤΙ! Η κατεχόμενη πόλη μας καλεί…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: