Πόσο επιτυχημένη είναι η αντιμετώπιση των Χούθι; Η Κύπρος δεν μπορεί να αποκομίσει οφέλη από τη χρήση των βρετανικών βάσεων, στο έδαφός της

epa11099221 A motorcyclist drives past a large screen showing the top leader of the Houthis, Abdul-Malik al-Houthi, in Sana’a, Yemen, 23 January 2024. According to a statement by Houthis’ military spokesman Yahya Sarea, the US and UK forces launched 18 new strikes against Houthi military positions in Yemen in response to increased Houthi activities in the Red Sea and the Gulf of Aden. EPA, YAHYA ARHAB




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*, Λευκωσία

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή εκτείνεται στην Ερυθρά Θάλασσα, τον πιο πολυσύχναστο θαλάσσιο εμπορικό διάδρομο στον κόσμο. Τις τελευταίες εβδομάδες, η δυτική συμμαχία επιχειρεί έναντι των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι επιτίθενται σε εμπορικά πλοία ισραηλινών και άλλων συμφερόντων.

Οι Χούθι, υποστηριζόμενοι και πλήρως χρηματοδοτούμενοι από το Ιράν, προκαλούν μια σοβαρή αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο και δημιουργούν νέες δυναμικές στην κρίση της Μέσης Ανατολής. Οι επιθέσεις των Χούθι προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των ασύμμετρων κρίσεων, τις οποίες η Δύση αδυνατεί να ελέγξει και να περιορίσει αποτελεσματικά.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα των αφρικανικών κρατών υπήρξε μια διαχρονική πολιτική της Δύσης.

H γεωστρατηγική σημασία της αφρικανικής ηπείρου και ιδιαίτερα της Ερυθράς Θάλασσας έπρεπε να διασφαλιστούν έναντι των τρομοκρατικών και άλλων οργανώσεων, οι οποίες αποτελούν τη βασικότερη απειλή για τις αδύναμες και ασταθείς κυβερνήσεις στην Αφρική.

  • Επομένως, η ενίσχυση των τοπικών κυβερνήσεων θα διασφάλιζε τρόπον τινά και τα εμπορικά πλοία δυτικών και άλλων συμφερόντων, τα οποία διασχίζουν τον Κόλπο του Άντεν, περνούν το στενό του Αλ-Μαντάμπ και εισέρχονται στην Ερυθρά Θάλασσα με τελικό προορισμό τη Διώρυγα του Σουέζ.

Η παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της Υεμένης φαίνεται ότι απέτυχε κατόπιν και της εξάπλωσης των Χούθι στη χώρα. Οι δυτικοί προσπάθησαν να ενισχύσουν την κυβέρνηση της Υεμένης έναντι των Χούθι, οι οποίοι, επιτιθέμενοι στους δυτικούς εμπορικούς στόλους προκαλούν αναστάτωση στη διεθνή πολιτική οικονομία, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των Αμερικανών για την επικράτησή τους στην Υεμένη.

Η περίπτωση της Υεμένης μαρτυρεί τις περιορισμένες δυνατότητες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή. Από τη μεριά του, το Ιράν μετατρέπει τους Χούθι σε ένα αξιόπιστο εργαλείο αντιπαράθεσης με τη Δύση προβαίνοντας σε αντίποινα για την υποστήριξη των δυτικών στο Ισραήλ.

Με άλλα λόγια, η ίδια η χώρα της Υεμένης αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Δύσης και του Ιράν και το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια πλευρά θα επικρατήσει.

Σε ό,τι μας αφορά, οι Βρετανοί αναζητούν λόγο και ρόλο στις διεθνείς σχέσεις μετά το Brexit. Η στρατηγική σημασία των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο επιτρέπει στο ΗΒ να εμπλέκεται στη διένεξη και να προστατεύει τα συμφέροντά του στη Μέση Ανατολή, στον Κόλπο του Άντεν και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Παρόλα αυτά, η Κύπρος δεν μπορεί να αποκομίσει οφέλη από τη χρήση βάσεων στο έδαφός της, εκτός κι αν οι βρετανικές βάσεις «κανονικοποιηθούν» στο πλαίσιο κάποιας συμφωνίας, κάτι που δε φαίνεται να αποτελεί επιλογή.

  • Ταυτόχρονα, η χρήση των βρετανικών βάσεων στις επιχειρήσεις έναντι των Χούθι δεν καθιστούν την Κύπρο ευάλωτη, καθότι απομακρυσμένη από την περιοχή στην οποία πραγματοποιούνται οι επιχειρήσεις.

Αν και δια μέσου της αντεπίθεσης, οι σύμμαχες χώρες στην Ερυθρά Θάλασσα και κυρίως οι Αμερικανοί αφήνουν να εννοηθεί πως αναλαμβάνουν την ευθύνη της διεθνούς ασφάλειας στέλνοντας το μήνυμα ότι η ελεύθερη ναυσιπλοΐα δεν μπορεί να πληγεί, εντούτοις, δεν μερίμνησαν και δεν ενήργησαν πρώτοι, έτσι ώστε να περιορίσουν τις βαλλιστικές δυνατότητες των Χούθι.

Η μη αποτροπή και η αργοπορημένη αντίδραση των συμμάχων καθίστανται ζημιογόνες για τις πλοιοκτήτριες εταιρείες και το παγκόσμιο εμπόριο, ενώ, ταυτόχρονα απαιτούνται δαπανηρές στρατιωτικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα της Υεμένης και οι πολυετείς προσπάθειες κατά της πειρατείας, της τρομοκρατίας και των εξτρεμιστικών οργανώσεων δε φαίνεται να λειτούργησαν αποτρεπτικά στην περίπτωση των Χούθι.

* Ειρήνη Σαββίδου
Πολιτικός Επιστήμων, Ερευνήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Επικεφαλής της IS Pegasus Coaching & Consulting Ltd.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Αυτοί είναι οι στόχοι της Τουρκίας: Οι νέες ενέργειες του Αττίλα στη Δένεια προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των προκλήσεων και των παραβιάσεων της νεκρής ζώνης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: