Αυτοί είναι οι στόχοι της Τουρκίας: Οι νέες ενέργειες του Αττίλα στη Δένεια προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των προκλήσεων και των παραβιάσεων της νεκρής ζώνης

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΑΒΒΙΔΟΥ*, Λευκωσία

Η κατασκευή αντιαρματικής τάφρου από τον κατοχικό στρατό σε πολύ μικρή απόσταση από τη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Δένειας επαναλαμβάνει τις στοχεύσεις της Τουρκίας στην Κύπρο, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά την επέκταση της κατοχής.

Όπως ακριβώς και στην Πύλα, οι Τούρκοι προσπαθούν να εγκλωβίσουν συγκεκριμένες εδαφικές εκτάσεις, έτσι ώστε να αποκτήσουν στρατιωτικό πλεονέκτημα στην περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία δεν προβαίνει απλώς σε μια άκρατη επίδειξη άσκησης κυριαρχίας και ελέγχου στη νεκρή ζώνη, αλλά δρομολογεί σαφείς στρατιωτικούς στόχους δηλώνοντας έτσι πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς σχετική προειδοποίηση, αλλά κυρίως χωρίς συνέπειες.

Η Τουρκία, ούσα κατοχική δύναμη στην Κύπρο με διαρκή στρατιωτικό επιχειρησιακό σχεδιασμό επεξεργάζεται σενάρια σύγκρουσης και πολεμικών επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, προκαλεί και ανιχνεύει τα όρια και τις αντιδράσεις των Ηνωμένων Εθνών, διαπιστώνει ανεπαρκή αντανακλαστικά και αποθρασύνεται.

  • Η τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών περιορίζεται στην απλώς χλιαρή καταγραφή των γεγονότων χωρίς απόδοση ευθυνών, χωρίς κανένα κόστος για την Τουρκία.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι τί κάνουμε εμείς. Η επαρκής συνείδηση της πραγματικότητας εξυπηρετεί στην καλύτερη αξιολόγηση των δεδομένων και συνεπικουρεί τον στρατηγικό σχεδιασμό.

Οι κυπριακές κυβερνήσεις στοχεύουν στο μετριασμό των αντιδράσεών τους σε κάθε προκλητική ενέργεια της Τουρκίας εις το όνομα της πολιτικής του κατευνασμού και της διαφύλαξης της διπλωματικής διαδικασίας του κυπριακού. Στην πραγματικότητα, όμως, η στρατηγική αυτή δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να παρεκτρέπεται και να προκαλεί.

Η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κύπρου και η αποδέσμευση από την πολιτική της απλής διαμαρτυρίας μπορούν να αποτελέσουν την απάντηση στις προκλήσεις των Τούρκων.

Η παρούσα συγκυρία στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς αυτό το σκοπό, καθότι, η Τουρκία επέλεξε με τη ξεκάθαρη θέση της υπέρ της Χαμάς, να αποκολληθεί από τη Δύση, τουλάχιστον προς το παρόν. Επομένως, η Κύπρος θα πρέπει να μεριμνήσει για την προστασία των εδαφών της έναντι της Τουρκίας με τη βοήθεια των συμμάχων.

Επιπρόσθετα, η διαδικασία για την αναζήτηση της λύσης του κυπριακού θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τις στρατιωτικές διεργασίες των Τούρκων στη νεκρή ζώνη. Είναι δυο παράλληλες διαδικασίες.

  • Οι χωματουργικές εργασίες του κατοχικού καθεστώτος δεν συνδέονται με το κεφάλαιο «ασφάλεια» του κυπριακού, δηλαδή με την παρουσία ή με την αποχώρηση τουρκικών και άλλων στρατευμάτων. Συνδέονται με τους στρατηγικούς επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της Τουρκίας στην Κύπρο, δηλαδή την επέκταση της κατοχής.

Οι ενέργειες του κατοχικού στρατού στη Δένεια προστίθενται στο μακρύ κατάλογο των τουρκικών προκλήσεων και των παραβιάσεων της νεκρής ζώνης με στόχο τη δημιουργία νέων κατοχικών τετελεσμένων.

Το ζήτημα είναι να μπορέσει η Κύπρος να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες και κυρίως την αμυντική της θωράκιση. Η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική απάντηση έναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

* Ειρήνη Σαββίδου
Πολιτικός Επιστήμων, Ερευνήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Επικεφαλής της IS Pegasus Coaching & Consulting Ltd.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ποια θα ήταν η εξέλιξη μιας σημερινής κοινωνίας, εάν τα μέλη της συναντηθούν στο διαδίκτυο, όπως οι Αθηναίοι στην Πνύκα; «Να μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ…»…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: