Πέθανε ο γαλλολιβανέζος μεγιστάνας των ναυπηγείων Ισκαντάρ Σάφα: Η εμπλοκή με τον Σκαραμαγκά και η απελευθέρωση των Γάλλων ομήρων στον Λίβανο

Ο γαλλολιβανέζος μεγιστάνας των ναυπηγείων Ισκαντάρ Σάφα. Photo screen shot via youtube, Iskandar Safa




Ο γαλλολιβανέζος μεγιστάνας των ναυπηγείων Ισκαντάρ Σάφα, ιδιοκτήτης του εβδομαδιαίου περιοδικού της άκρας δεξιάς Valeurs Actuelles, απεβίωσε, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ο διευθυντής του εν λόγω εντύπου.

«Είμαστε απόψε συγκλονισμένοι από την είδηση του θανάτου του ιδιοκτήτη μας, του Ισκαντάρ Σάφα. Έφυγε με την αξιοπρέπεια του ιππότη που ήταν. Ο Θεός ας ευλογεί την ψυχή του και ας προστατεύει την οικογένειά του, που τόσο μετρούσε γι’ αυτόν», έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ο Τιγκντιάλ Ντενί.

«Πολεμιστής μέχρι τέλους, αντιμετώπισε αυτούς τους τελευταίους μήνες μια σοβαρή ασθένεια, που κατέβαλε το κουράγιο του. Απεβίωσε όρθιος στις 29 Ιανουαρίου 2024 στο Μουζέν, περιτριγυρισμένος από τη θαλπωρή των δικών του», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που γράφτηκε από τη σύνταξη του περιοδικού και αναρτήθηκε στο ιστότοπό του.

Γεννημένος το 1955 σε μια χριστιανική οικογένεια, ο επιχειρηματίας ήταν ένας από τους ανθρώπους που το 1988 διαπραγματεύθηκαν την απελευθέρωση γάλλων ομήρων στο Λίβανο.

Στη Γαλλία, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 1992, όταν εξαγόρασε τα ναυπηγεία της Νορμανδίας.

Πολύ μυστικοπαθής, ο Ισκαντάρ Σάφα ήλεγχε ναυπηγεία στο Χερβούργο (CNM), στην Ελλάδα (Σκαραμαγκάς), στο Αμπου Ντάμπι και βόρεια του Αμβούργου στη Γερμανία (GNYK για τα μεγάλα πολεμικά πλοία και Nobiskrug, απ’ όπου βγήκε το 2017 το μεγαλύτερο ιστιοφόρο του κόσμου).

Θυμίζουμε την εμπλοκή του Σάφα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τις καθυστερήσεις και τα νομικά προσκόμματα στη διαδικασία μεταβίβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου.

Τον Μάιο του 2022 με συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune, o Σάφα επικαλείται την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που επικυρώνει τελεσίδικα την καταδίκη του Ελληνικού Δημοσίου σε διεθνή διαιτητικά δικαστήρια και την υποχρέωσή του να καταβάλει αποζημιώσεις, συνολικού ύψους 210 εκατ. ευρώ συν τόκους, για αθέτηση συμφωνιών.

Η πολύχρονη δικαστική διαμάχη των αδελφών Ισκαντάρ και Ακράμ Σάφα, ιδιοκτητών της εταιρείας Prininvest, με το Ελληνικό Δημόσιο, ξεκίνησε το 2012, διεκδικώντας αρχικά πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Η Prininvest, η οποία συνδέεται στενά με την Αbu Dhabi Mar της βασιλικής οικογένειας των Αραβικών Εμιράτων, απέκτησε τον έλεγχο των ναυπηγείων το 2010, από τη γερμανική ΗDW-Thyssen Krup, με το συμβολικό τίμημα του ενός ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκτελεστούν συμβόλαια με το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ηταν η περίοδος με τις παραγγελίες για τα πολεμικά υποβρύχια 214 και της παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες επιχορηγήσεις, για τις οποίες τελικά καταδικάστηκε με πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Το ελληνικό Δημόσιο στράφηκε με τη σειρά του κατά του Σάφα, διεκδικώντας την ανάκτηση των παράνομων επιδοτήσεων ύψους 523 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.

Το 2019, ήταν υποψήφιος για να αναλάβει τον όμιλο Nice-Matin.

Η περιουσία του και αυτή του αδελφού του, του Ακράμ, ανέρχονταν σε 1,45 δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με το περιοδικό Challenges το 2023.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρίσι, Γαλλία

Στο σπίτι της πλέον η Κέιτ Μίντλετον, πήρε εξιτήριο: Υπεβλήθη σε επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, σημειώνει «πρόοδο» η λακωνική ανακοίνωση του παλατιού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: